El govern projecta La Mirada a la Guinardera i esborra el projecte al bosc de Volpelleres
El govern de Sant Cugat portarà al ple municipal de juny l'aprovació inicial dels tràmits urbanístics per construir l'escola en una parcel·la de 10.500 m² a la Guinardera
L'Escola La Mirada no es construirà al Bosc de Volpelleres. El govern de Sant Cugat portarà al ple municipal de juny, el pròxim dilluns 17, l'aprovació inicial dels tràmits urbanístics per construir l'escola a la Guinardera. En una roda de premsa, el regidor d'Urbanisme, Àngel Pedrós, ha assegurat que l'equip de govern no podia continuar "en aquesta indefinició" després d'un any de reunions amb la direcció del centre, l'AFA i els veïns. "Al final ens toca decidir per un tema de responsabilitats, quan estàs al govern ha de prendre decisions", ha remarcat Pedrós.
El que porta el govern al ple és l'aprovació inicial d'una modificació del Pla General Metropolità (PGM) als àmbits de can Bellet, can Canyameres i la Guinardera. L'objectiu és traslladar 10.691,46 m² de sòl d'equipaments que hi ha al Bosc de Volpelleres a una parcel·la de propietat municipal que hi ha a la Guinardera, a la intersecció entre l'avinguda d'Europa i el carrer de Campanyà. Paral·lelament, es traslladarà el sòl de la parcel·la de la Guinardera al bosc, que quedarà definit com a espai lliure i zona de parc per al gaudi de la ciutadania. Així, el govern descarta definitivament l'opció del Bosc de Volpelleres i envia a la paperera la proposta d'ubicació de l'anterior govern tripartit.
Sobre la proposta de l'AFA de la Mirada i de partits com el PSC de mantenir oberta l'opció del bosc, Pedrós ho descarta i explica que es tracta d'un tema d'"ordre". "No traurem equipaments d'altres indrets per arreglar la zona de Volpelleres. Cada zona té els seus equipaments, i a partir d'aquí s'ha de posar ordre urbanístic".
El nou projecte, a càrrec de la Generalitat
El regidor d'Urbanisme ha insistit que Serveis Territorials del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya els ha assegurat que són "els primers de la llista" per construir una nova escola. Com ja va explicar en una entrevista al TOT Sant Cugat, Pedrós ha recordat que el cost de la construcció anirà a càrrec de la Generalitat. "Qui té la competència és la Generalitat, però nosaltres estarem al darrere en tot moment perquè funcioni".
Sobre el calendari previst perquè les famílies puguin veure l'escola en funcionament, Pedrós ha dit que va per llarg. "Tenim per 4 o 5 anys perquè això sigui visible, però s'ha de posar fil a l'agulla i no passar-nos la vida amb discussions que no són adients".
Ampliació de la parcel·la d'equipaments a la Clota
L'equip de govern també portarà una modificació inicial de PGM per ampliar en 740 metres quadrats la parcel·la d'equipaments que es troba a l'avinguda de la Clota, on actualment hi ha parts dels mòduls de La Mirada. L'objectiu és adequar la parcel·la, que acaba en punta i amb aquesta ampliació tindrà una forma més quadrada perquè en un futur pugui acollir millor un nou equipament, encara per definir.
L'AFA engega la campanya "Salvem LA Mirada"
L'AFA de l'escola, per la seva banda, ha tirat endavant una campanya per evitar que es desprogrami la parcel·la al Bosc de Volpelleres, que asseguren que està aturada "per la inacció política del consistori". La campanya consta de la posada en marxa del portal web salvemlamirada.cat, en el qual l'AFA exposa les raons per les quals considera "inacceptable" la desprogramació urbanística i la requalificació de la parcel·la al bosc. També indiquen els motius pels quals l'edifici de l'escola podria haver-se inaugurat el curs 2025-2026 "si el consistori hagués actuat amb eficiència".
Els ecologistes, satisfets
En un comunicat, SOS Bosc Volpelleres, Adenc i WWF han mostrat el seu suport a la decisió del govern i asseguren que és una decisió de la qual es beneficiarà "tota la ciutadania". Així, les tres entitats celebren que la construcció de l'escola s'allunyi del Bosc de Volpelleres.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.