L'Ajuntament feia servir herbicides amb glifosat a Sant Cugat FOTO: Arxiu

Societat

ICV-EUiA no vol que a Sant Cugat s'utilitzin herbicides amb glifosat

Els ecosocialistes argumenten que l'OMS ha situat el glifosat a la llista negra de causes probables de càncer

ICV-EUiA vol que Sant Cugat es declari ciutat lliure de glifosat, un principi que porten alguns herbicides i que, segons els ecosocialistes, és molt perniciós tant per la salut humana com pel medi ambient. Per aquest motiu portaran una moció al Ple municipal del mes de gener, on proposaran alternatives ecològiques més respectuoses amb la salut de les persones i del medi ambient.

Així, demanarà que les empreses que actualment estiguin prestant un servei a l'Ajuntament es comprometin a no utilitzar el glifosat. Es tractaria de sectors com el manteniment de zones verdes i arbrat, la neteja viària i recollida de residus o el manteniment dels edificis municipals.

Els ecosocialistes també volen incorporar a les noves llicències pel cultiu d’un hort urbà la prohibició expressa d’utilitzar glifosat. A més, demanaran que s'informi els particulars sobre les conseqüències d'aquests herbicides.

Què és el glifosat

Segons expliquen els ecosocialistes, el glifosat "és un herbicida no selectiu d’acció molt ràpida i molt usat per matar males herbes i arbustos, utilitzat en l'àmbit de jardineria i cultius particulars i també pels ajuntaments als parcs i jardins municipals, a les zones forestals, a les xarxes viàries...". Aquest producte s’infiltra al sòl, és molt soluble en l’aigua i persistent al medi, de manera que contamina amb facilitat els aqüífers, essent tòxic per a la fauna aquàtica, els animals domèstics o el bestiar; afegeixen.

"El glifosat també és conegut com a contaminant hormonal i ha estat inclòs a la llista negra de l’OMS com a causa probable de càncer", destaca ICV-EUiA, que assegura que existeixen estudis científics que relacionen l’ús del glifosat amb afeccions i malalties, incloent-hi danys genètics.

L'Agència Europea de Seguretat Alimentària  va encarregar a l'Institut Federal d'Avaluació de Riscos d'Alemanya la realització d'un informe de cara al procés de renovació de l'autorització d'ús del glifosat a Europa, ja que caducava aquest passat 31 de desembre. L'informe considera que el glifosat no és cancerigen, en contra del criteri de l'Agència Internacional d'Investigació sobre el Càncer (IARC), cosa que servirà perquè la Comissió Europea torni a autoritzar l'ús del glifosat per un període de deu anys.

En contra d'aquesta decisió, s'estan impulsant diverses iniciatives com la campanya de Som lo que sembrem o iniciatives locals com la seva prohibició d’ús a municipis com Barcelona, Badalona o Tarragona, i que ara ICV-EUiA vol portar a Sant Cugat.