Pepe Pros, Joan Gómez i Jordi Muñoz. Foto: Artur Ribera

Societat

Joan Gómez: “Els Reis a vegades fan més il·lusió als avis que als nens”

Els Amics dels Veterans i de la Regalèssia organitzen la Cavalcada de Reis des del 2002, quan van prendre el relleu als seus pares

Des del 1947, els veterans de l’equip de futbol i els integrants de la Penya Regalèssia s’encarregaven de portar la màgia als carrers de Sant Cugat fent tots els preparatius per l’arribada cada 5 de gener dels Reis Mags d’Orient.

El TOT entrevista Joan Gómez, un dels responsables d’organitzar la Cavalcada de Reis juntament amb Jordi Muñoz i Pepe Pros. Tots tres dels Amics dels Veterans i de la Regalèssia, organitzadors des del 2002.


Quan comencen a organitzar la Cavalcada de Reis els Amics dels Veterans i de la Regalèssia?

Els nostres pares van començar l’organització de la Cavalcada de Reis el 1947. Primer van ser els veterans de l’equip de futbol, però com que hi havia gent tant dels veterans com de la Penya Regalèssia, es va acabar barrejant tot. El 2002, els avis comencen a tenir una certa edat i vam agafar nosaltres el relleu. Alguns érem fills, altres eren gendres i altres havien sigut col·laboradors.

Viviu la Cavalcada de Reis des de ben petits a casa. Com ho recorda?

De petit ja ajudava el meu pare a maquillar els reis. Recordo, per exemple, un diumenge a la tarda que jugava el Barça contra el Madrid, i mentre maquillàvem la gent, anàvem seguint tots el partit.

Com eren les cavalcades llavors?

Les cavalcades de quan era petit es feien amb cavalls i, fins i tot, em sembla recordar que un any es van fer servir camells. Després ja van aparèixer els cotxes Mehari, que s’adornaven. Més tard s’utilitzaven unes plataformes. Hi havia el costum de rebre els Reis als Quatre Cantons amb fanalets.

El volum de santcugatencs que participen en la cavalcada també deu haver influït en la seva evolució?

Abans érem 15.000 habitants, tirant llarg. Era una cavalcada de poble. Hi havia una banda de la Creu Roja, els tres Reis Mags i algun camió amb joguines. Ara és una rua amb quinze o setze carrosses davant, els Reis, més cotxes al final... Més d’un quilòmetre.

Avui en dia és l’activitat més multitudinària de Sant Cugat?

Diuen que sí! Els Reis Mags mouen molta gent i, fins i tot, en ve de fora de Sant Cugat.

Quina és la sensació d’organitzar una activitat que genera tanta il·lusió entre els nens?

És molt maco veure la seva cara. També dels avis, a vegades sembla que tinguin més il·lusió els avis que no pas els néts. Això és el que no ha canviat mai, la il·lusió de petits i grans.

Veurem sempre la Cavalcada de Reis pels carrers del centre de Sant Cugat?

Hi haurà un dia que malauradament haurem de sortir d’aquest casc més antic per raons de seguretat. Hi ha un compromís de treballar per buscar la millor opció sense allunyar-nos del centre, però buscant carrers una mica més amples.

Quants quilos de caramels es donen a la cavalcada?
S‘ha d’acabar de perfilar, però segurament seran entre 3.000 i 4.000 quilos de caramels.