Calvet i Salat amb la directora de La Mirada, el president de l'AFA de l'escola i el president de l'Associació de Veïns de Volpelleres FOTO: Localpres

Societat

L'Ajuntament avançarà la inversió de l'escola La Mirada, que obrirà el curs 2019-20

L'edifici de la nova escola, que s'ubicarà al costat del nou Leonardo da Vinci, podrà assumir més de dues línies, evitant així la necessitat de construir una 13a escola

L'Ajuntament de Sant Cugat avançarà la inversió de la construcció de l'escola La Mirada per garantir la seva entrada en funcionament el curs 2019-20. Un centre, de 3 línies de primària, que ha de servir per absorbir l'increment de demanda i completar el mapa escolar.

Per fer-ho possible, s'està acabant de tancar l'acord amb el departament d'Economia de la Generalitat, que contempla l'obligació del govern català de retornar un 80% de la inversió feta per la ciutat. El 20% restant, que assumeix el consistori, tal com explica el tinent d'alcalde d'Urbanisme i Economia, Damià Calvet, "respon al fet de prioritzar l'ensenyament, de posar per davant d'altres necessitats d'equipaments, els equipaments educatius".

D'aquesta manera, l'Ajuntament assumirà la redacció del projecte, la direcció de l'obra i la construcció de l'edifici, amb un cost aproximat de 6'5 milions d'euros, buscant finançament extern de 6 milions, mentre que els 500.000 restants seran assumits amb recursos propis d'aquest exercici, que provenen del pressupost reservat per a la sala polivalent d'aquest any. En aquest cas, caldrà fer una modificació pressupostària que es durà al ple municipal d'aquest mes de juny.

Per la seva banda, la regidora d'Ensenyament, Esther Salat, ha explicat que la forta demanda de sol·licituds a l'escola pública, a banda del creixement de població ordinari, es deu al fet de creixements sobtats i difícils de preveure, com l'arribada al municipi de famílies amb infants en edat de cursar P3. Tal com ha explicat Salat, enguany, entre el gener i l'abril, quan es tancaven les preinscripcions, s'han empadronat a la ciutat 36 infants en edat de fer P3. 

Salat també ha explicat que dins les prioritats del Departament d'Ensenyament seguint els criteris per invertir en escoles de nova creació, la construcció d'un nou centre de primària a Sant Cugat està en el número 86. És a dir, hi ha 85 escoles per davant per construir. 

L'escola la Mirada anirà ubicada a Volpelleres, al carrer d'Alfons d'Aragó, justament al costat del nou IES Leonardo da Vinci. Les obres del nou centre de secundària van començar el passat 7 d'abril. Es preveu que el nou institut obri les seves portes per al curs 2019-20.

L'escola pública ha rebut més demanda que oferta

El passat 30 de maig, el Departament d'Ensenyament feia públic que l'escola Collserola i el Turó de Can Mates assumirien un curs bolet per al curs 2017-18.


Decisió que responia, tal com apuntaven des del Departament, a que les dues escoles eren les que havien rebut més demanda a les preinscripcions de P3 i a que "s'ha intentat respectar al màxim la demanda de les famílies".


El fet però, és que tota l'escola pública de Sant Cugat ha rebut una gran demanda per al curs vinent. I és que de les 575 places que oferien de P3, entre tots els centres públics de segon cicle d'infantil i de primària, es van rebre 615 sol·licituds, 40 més de les que s'oferien.



La situació ha generat certa controvèrsia entre la comunitat educativa local i en especial al Turó de Can Mates i al Collserola. Les Associació de Mares i Pares d'Alumnes (AMPA) dels dos centres alertaven de la necessitat de comptar amb una 13a escola pública a Sant Cugat, que pogués assumir l'alt nombre d'infants que hi ha al municipi i que va a l'escola pública.



A més, tot i assumir la decisió del Departament d'Ensenyament, des de les dues associacions coincidien en recordar que els cursos bolet seran contraproduents pel dia a dia de l'escola i pel bon desenvolupament del projecte educatiu. Tot i això, tant des del Collserola com des del Turó de Can Mates han assegurat que vetllaran per mantenir la qualitat educativa.

De fet, en els últims dies, ambdues AMPAs han realitzat diverses accions per demanar una solució. En el cas del Turó de Can Mates, han fet una recollida de signatures i s'han reunit amb Serveis Territorials del Departament d'Ensenyament per exigir que es garanteixi la qualitat de l'educació, entre altres; i des de l'AMPA del Collserola, s'han reunit en assemblea per decidir quines accions emprendre perquè aquest fet no torni a succeir en cap centre educatiu de Sant Cugat