L'Ambiteca de Sant Cugat oferirà un servei d'intercanvi d'objectes per punts. FOTO: Lali Álvarez.

Societat

L'antic punt verd es transforma en l'Ambiteca, un espai d'educació i intercanvi

El nou espai seguirà tenint el servei de deixalleria, però ara, a més, es transforma en un espai educatiu i d'intercanvi d'objectes per conscienciar sobre el consum ciutadà

L'antic Punt Verd de la ciutat, situat a l'avinguda de les Roquetes, ja és història. Aquest divendres 9 de març s'ha presentat al mateix terreny el nou espai municipal de l'Ambiteca que inclou, a més del servei de deixalleria ja existent, una botiga d'intercanvi d'objectes de segona mà i un espai educatiu ambiental. La presentació ha sigut duta a terme per la cap de secció de neteja i recollida de l'Ajuntament de Sant Cugat, Marisa Álvarez, juntament amb la tinenta d'alcaldia d'Entorn Urbà i regidora de Medi Ambient, Cristina Paraira.


"Hem aprofitat l'espai de l'antic Punt Verd i l'hem condicionat per complir la triple funció d'espai ambiental, botiga i deixalleria", ha explicat Álvarez. La iniciativa, que s'ha dut a terme juntament amb diferents col·lectius, com el Taller Jove, la Fundació Engrunes i la start-up Bioo, ha reestructurat l'espai de l'antiga deixalleria per condicionar-la per la formació i l'exposició d'objectes llançats i recuperats, que poden ser interessants per l'intercanvi. I no només això, ja que com assegura Álvarez, "hem instal·lat plaques fotovoltaiques i hem reutilitzat els materials que teníem a la deixalleria" per la reforma de l'edifici.


La botiga, segons ha informat la cap de neteja i recollida, funciona per un "sistema de punts" a partir del qual, qualsevol persona que arribi a l'Ambiteca pot donar l'objecte que anés a llençar a les escombraries al que "se li dóna un valor ambiental segons el CO2 que generaria com a residu habitual i amb això ens dóna uns punts" que s'utilitzen com a intercanvi per emportar-se un altre objecte. Tot i això, també existeix l'opció d'emportar-se objectes "a un preu simbòlic", ha declarat Álvarez. Es tracta, indica, de seguir la filosofia de les tres R: "Reparació, reutilització i reducció" de residus. Així, la tinenta d'alcalde, Cristina Paraira, ha indicat que "la nostra idea ha estat transformar el concepte tradicional de deixalleria. No volem que els ciutadans vinguin a portar els residus i ja està".

L'Ambiteca funcionarà com a "espai ambiental" que servirà per oferir formació i educació al voltant del reciclatge i la natura

Pel que fa a l'espai educatiu, l'Ambiteca inclourà un seguit de zones a l'aire lliure que contenen un hort urbà, un galliner, un parc infantil, un punt d'avistament d'ocells i un espai de compostatge, totes elles dedicades no només a la reflexió sobre la reutilització de materials reciclables, sinó com a parc educatiu perquè nens "que moltes vegades no saben d'on ve el menjar que arriba a la taula" tinguin un contacte directe amb la natura.


A més, l'espai ambiental inclou una zona coberta dins el mateix edifici de l'antiga deixalleria, que ha sigut condicionat "a partir dels materials que ja teníem", ha assegurat Álvarez, com ampolles de vidre i farcells de plàstic pel reciclatge, a manera d'aula de formació. Paraira, per la seva banda, ha indicat que aquí "ja es feien tallers abans, però no hi havia calefacció ni estava condicionat" per dur-hi a terme activitats. Ara, amb la reconversió de l'edifici "podem aprofitar per fer tallers de compostatge, de reutilització, d'horticultura urbana...".


D'altra banda, la reconversió de l'antic Punt Verd del Centre, que ha suposat una inversió de 250.000 euros, i el manteniment del nou equipament seran gestionats amb "tres plans d'ocupació i tres persones de la Fundació Engrunes", segons paraules d'Álvarez, que eren parats de llarga durada. "Estaran un any amb nosaltres en el que sumaran una experiència que els hi anirà molt bé" per la seva vida laboral, ha afirmat.


L'Ambiteca obrirà les seves portes el pròxim dissabte dia 10, de les 12 h a les 14 h, en un acte obert a tota la ciutadania de Sant Cugat del Vallès.