L'enquistament de la pobresa, tema estrella de la ciutat a debat
Durant el debat també es va abordar altres temàtiques relacionades amb els col·lectius amb risc d'exclusió social com habitatge i ocupació
Les noves formes de pobresa que s'han enquistat entre la societat santcugatenca i les seves conseqüències han centrat el cicle de debat que ha organitzat el TOT Sant Cugat sobre pobresa. Representants polítics, membres de les entitats del tercer sector, treballadors socials, voluntaris d'associacions i veïns s'han donat cita el vespre d'aquest dimecres, 2 de novembre a la Casa de Cultura per parlar de pobresa al municipi i el paper de Serveis Socials.
"Hi ha un grup de persones que els costarà molt sortir de la crisi", ha sostingut des de la Creu Roja, Lluís Carreras, que ha afegit que a un gran grup "els costarà sortir del pou" i que "no tornarà a trobar feina per l'edat que tenen". En similars paraules ho ha explicat Amèlia De Juan de Càritas, que ha recalcat que des de la seva entitat estan detectant una situació agreujada entre els aturats, sobretot entre col·lectius joves sense formació. El president de l'Associació de Veïns del Monestir, Andrés Ares ha manifestat que en el seu barri la pobresa infantil és un problema: "Hi ha un grup de canalla que ho passa malament i més quan s'acosta final de mes".
Mira les millors imatges dels participants del debat.
Durant el debat, patrocinat per Sorea, també es va abordar altres temàtiques relacionades amb els col·lectius amb risc d'exclusió social com habitatge i ocupació. En aquesta direcció Promusa ha estat un dels temes estrelles. La constructora municipal ha rebut diverses crítiques per apostar per la venda dels pisos i no pel lloguer i tots els tertulians han coincidit en recalcar l'elevat preu dels habitatges tant de compra com de lloguer dels pisos de Sant Cugat. Un fet que, des de fa anys, expulsa santcugatencs cap a altres poblacions amb preus més assequibles.
En els mateixos termes i des de Wise People, l'entitat que ajuda als majors de 45 anys a reintroduir-se al mercat laboral, han lamentat la manca de sensibilitat de les empreses per contractar persones de més de 40 anys, sobretot en el cas de les dones, mentre que Ares ha apel·lat als sous mileuristes de la gent que resideix al barri que representa.
Trencar la barrera
Des de la Creu Roja Lluís Carreras ha explicat la complicació que els hi suposa a determinades famílies anar a cercar ajuda, fet que requereix "un tracte humà amb dignitat". El membre de l'ONG ha explicat que detecten casos de pobresa a través dels Serveis Socials, però també dels CAP i escoles i instituts. Una sensació compartida amb De Juan, que ha argumentat el "treball en xarxa", malgrat reconèixer que no es pot ajudar a tothom i que les entitats complementen les ajudes de les administracions.
Jesús Blázquez, voluntari de Càritas, ha destacat que als grups amb menys recursos no només se'ls ha d'ajudar, sinó que "se'ls ha d'integrar".
Detectar les bosses de pobresa energètica i actuar
En el segon bloc s'ha avaluat la pobresa energètica. En aquesta direcció des de Sorea Montse Soler, ha posat en relleu que "fa temps que intenten que la gent no es quedi sense servei" i que ho aconsegueixen estant a prop dels Serveis Socials de l'Ajuntament. Soler ha indicat que actualment el pagament de la factura es pot flexibilitzar, pagar mes a mes i que la companyia de serveis ofereix també descomptes de tram a partir de tres empadronats i amb el fons de solidaritat.
Per la seva banda l'exregidor de Seguretat Ciutadana i membre del Rotary Club Sant Cugat Francesc Carol ha indicat la necessitat no només dels col·lectius que no estan a punt de quedar-se sense llum per manca de pagament, sinó d'identificar també les persones que no engeguen la calefacció. En aquest sentit Joan Puigdomènec, regidor de Medi Ambient ha indicat que s'està fent una auditoria energètica sobre les famílies que renuncien a estar en confort en les seves cases.
Set punts de Serveis Socials
Entre les intervencions dels grups polítics, des del PSC Pere Soler ha indicat la necessitat de crear la figura d'un agent de carrer per detectar possibles casos de pobresa i actuar. A això Susanna Pellicer, tinenta d'alcalde de Polítiques de Cicle de Vida, Progrés Social i Habitatge ha recordat que Sant Cugat disposa de set punts de Serveis Socials repartits per tota la ciutat i ha exposat que "no podem fer res amb aquelles persones que demanen a Sant Cugat, però que no viuen aquí".
Penúltim debat de la temporada
Patrocinat per Sorea, aquest és el setè debat que organitza el TOT i representa el penúltim de l'any. El debat forma part del reportatge en profunditat que editarà el TOT en la seva versió en paper el pròxim divendres, 18 de novembre i que també es podra veure al web del setmanari.