Societat

L'hort comunitari de Mira-sol ja és una realitat

L'espai obre portes a Sant Cugat amb 179 persones involucrades en el projecte

L'hort comunitari de Mira-sol ja és una realitat. L'espai obria portes aquest dilluns, 26 de setembre, amb un total de 179 persones involucrades, de les quals 122 són adults, i 55 menors. L'hort, que és una prova pilot a Sant Cugat, disposa de 40 parcel·les i 7 més d'hort comunitari.

Kim Arcas, membre de Cíclica, col·lectiu impulsor del projecte, ha apuntat que l'hort comunitari té tres objectius principals. El primer, ser un espai de producció agroecològica "que ha de contribuir a un objectiu de gran abast com és la sobirania alimentària de Sant Cugat", però també "d'ajuda a certes famílies que poden trobar en l'hort un espai de producció dels aliments del dia a dia".

El segon objectiu és la funció comunitària i social, "ja que hi ha qui busca una comunitat on aprendre coses, com es veu amb el fet que molta gent ve a cultivar l'espai comunitari, no per aliments per a la llar", ha remarcat Arca. El tercer objectiu de l'espai és la seva funció formativa, ja que s'hi impartirà formació per ampliar coneixements en el sector.

L'hort comunitari de Mira-sol està plantejat com un espai central per aportar formació en valors i capacitats, gestió ambiental, socialització i cohesió intergeneracional. Un aspecte, aquest darrer, que Arcas ha remarcat amb el fet que hi ha 55 menors inscrits per formar part del projecte. "S'hi han apuntat moltes famílies, perquè els fills trepitgin la terra i coneguin d'on venen els aliments", ha dit.

Carmela Fortuny, presidenta del Consell de Barri de Mira-sol, ha apuntat que "és un projecte de ciutat, gestat des de la base, i com a presidenta del Consell, estic molt orgullosa d'aquesta iniciativa". Una experiència que, ha assegurat, "no tinc cap dubte que serà extrapolable a altres territoris de la ciutat".

En aquest sentit, ha recordat la conferència de Jeremy Rifkin de fa uns dies a Sant Cugat. "Parlàvem de l'economia compartida, i en podem parlar molt, però ho hem de fer, i aquest és un clar exemple d'aquesta economia que ens ha de permetre viure en un món millor", ha destacat.

L'objectiu ara és que l'hort comunitari sigui autogestionat. Durant nou mesos, Cíclica farà l'acompanyament als participants del projecte amb l'objectiu que constitueixin l'associació que ha de gestionar l'espai a partir del mes de juny del 2017.

Un cop funcioni de manera autogestionada, seguirà de la mateixa manera durant quatre anys, com s'explicava en sessions prèvies. Passat aquest període, l'Ajuntament obrirà concurs públic per a l'aprofitament de les instal·lacions. Un concurs al qual l'associació nascuda entorn de l'hort comunitari de Mira-sol podrà optar-hi.

L'acte d'obertura de portes de l'hort comunitari ha finalitzat amb l'acte simbòlic de plantar-ne la primera planta, una parra.