L'Horta Alliberada de Sant Cugat s'enfronta a un desallotjament
El 14 de setembre els membres dels horts urbans ocupats al centre de la ciutat han convocat una concentració per evitar el llançament
Després de dos anys, el projecte social L'Horta Alliberada de Sant Cugat podria abandonar els terrenys ocupats a l'avinguda Cerdanyola (a tocar del Parc de la Pollancreda). Els propietaris dels terrenys, Immocaixa (filial de CaixaBank) han enviat una carta fa una setmana (6 de setembre), a través d'una empresa mitjancera, avisant que el pròxim 14 de setembre procediran al desallotjament. Per evitar-ho els seus membres han convocat a la gent que vulgui defensar el projecte el mateix dimecres a les 8 del matí.
Ho han fet a través d'una roda de premsa que han convocat els seus membres aquest dilluns 12 de setembre a la tarda, per explicar el projecte. A través d'un comunicat que ha llegit la Roxana i la Gabriela, l'han definit, com una "crítica a l'especulació bancària i a la privatització de l'espai comú" i una manera d'oferir "solucions pràctiques a les necessitats alimentàries i socials del barri".
Entrada a l'Horta Alliberada de Sant Cugat amb la pancarta que notifica el desallotjament. FOTO: TOT
A més, en el text també el qualifiquen d'un "espai pedagògic" en el que es troben persones de "distintes edats, cultura i orígens". "Entre els principis del projecte estan la sobirania alimentària, l'autogestió i el suport mutu".
També l'han defensat com "una petita illa de suport mutu a la ciutat del luxe" i han reivindicat el seu ús en contra d'altres que se li puguin donar com "pisos, fàbriques, o un aparcament". Aquest últim sembla ser la possibilitat més efectiva, segons han explicat els membres, ja que, com que L'Horta alliberada es troba a prop de la fàbrica Lubrizol, no es poden construir pisos.
Bona relació amb els veïns
Però, la proximitat amb la fàbrica no és un problema perquè es puguin desenvolupar les activitats a l'horta, perquè, segons ha assegurat un dels pagesos de l'hort comunitari, Albert Martínez, estan en contacte amb la indústria química per si es produís alguna situació de risc que obligués a desallotjar la zona per seguretat. I, a banda d'això, els membres del projecte han habilitat zones de seguretat per tallar un possible foc en cas d'incendi de la planta.
Tenen bona relació tant amb els responsables de l'empresa Lubrizol com amb els veïns de més a prop, les cases del passatge Musella. Segons Martínez, estan molt contents amb el projecte perquè diuen que feia 40 anys que només veien un espai degradat i, des que hi són, el panorama ha canviat a millor.
D'altra banda, altres usuaris de L'Horta Alliberada asseguren que abans d'instal·lar-se als terrenys, l'espai era terra de ningú i s'hi respirava "mal ambient".
A més, en el manifest els membres del projecte també han recordat que diferents entitats de la ciutat han fet activitats com l'esplai Pica-Roca.
Els horts de l'Horta Alliberada de Sant Cugat amb l'empresa Lubrizol de fons. FOTO: TOT
Una seixantena de persones en el projecte
A L'Horta Alliberada de Sant Cugat participen una seixantena de famílies i diferents entitats, a banda del Pica-Roca i joves interessats a fer treballs de recerca de la ciutat i de fora el municipi. També hi viu una unitat familiar en una barraca.
La principal prioritat per als usuaris és resistir, tot i que ja han pensat alternatives per si el desallotjament es fes efectiu dimecres vinent. En aquest cas, han assegurat que podria ser un terreny d'un dels barris de la ciutat.
Desinterès de l'Ajuntament
Per altra banda, els usuaris de L'horta de l'avinguda Cerdanyola han dit que l'Ajuntament de Sant Cugat no s'ha pronunciat formalment sobre aquest projecte i desconeixen si vindran representants per donar-los suport el dia del llançament. L'únic gest que asseguren que han fet ha sigut facilitar-los un enllaç perquè sol·licitin una cessió a través d'un formulari.
En procés judicial des del moment de l'ocupació
Des del 2020, la propietat manté un procés judicial que en una primera instància va ser penal en els quals els seus membres asseguren que no es van poder defensar perquè no van rebre la correspondència. Després la propietat va iniciar un procediment civil. Els membres de L'horta han lamentat també que no han rebut cap ordre judicial de desallotjament. Només la carta de l'empresa mitjancera.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.