Manifestació de treballadors de l'Hospital General als anys 90 per Sant Cugat FOTO: Arxiu

Societat

L'Hospital General, una història de superacions

L’HGC va ser una iniciativa d’un grup d’empresaris i es va finançar, en part, amb aportacions de socis

El projecte de l’Hospital General de Catalunya neix el 1973 de la mà d’un grup d’empresaris i constructors propers a Jordi Pujol. L’hospital es va acabar de construir el 1983, en un moment en què la sanitat privada tenia un bon prestigi, amb les aportacions de 65.000 socis. 

Els promotors esperaven obtenir un concurs i que la Seguretat Social cobrís l’assistència dels socis de per vida. El projecte no va reeixir com s’esperava i els socis van acabar pagant amb mútues o quotes la seva assistència. I és que les millores en la sanitat pública dels anys posteriors no van ser ben calibrades per l’empresa promotora. Es va inaugurar al complet l’hospital, sense tenir en compte la cartera de clients, i dels 700 llits inicials, només se’n van arribar a utilitzar 240.

El dèficit va anar augmentant cada any fins que, el 1993, l’entitat va presentar suspensió de pagaments i es van acomiadar 350 treballadors. La situació es va salvar amb quitances dels creditors, avals de la Generalitat, un concert públic i la renúncia dels drets vitalicis dels socis. 

Fallida voluntària

Això no obstant, el 1999 l’hospital va presentar la fallida voluntària, sent-ne els principals creditors la Seguretat Social, Hisenda i l’Institut Català de Finances. En aquell moment, l’hospital acumulava pèrdues de 204 milions d’euros i uns deutes de 102 milions.

Així, es va crear la Comissió d’Adjudicació de l’Hospital General, que es va adjudicar el 2001 a Ibérica de Diagnóstico y Cirugía –amb el fons de capital risc CVC. IDC va presentar una oferta de 204 milions d’euros en actius i una inversió de 108 milions d’euros durant el primer any.

En aquell moment, el Departament de Salut va signar un conveni amb l’hospital perquè atengués pacients de la sanitat pública, a canvi d’uns deu milions d’euros anuals. El 2011 es va renovar el conveni per deu anys més, tot i que des de Salut van decidir donar-lo per finalitzat el 31 de desembre de 2016 per complir el compromís de no concertar centres privats amb afany de lucre perquè fessin part d’activitat pública.

QuirónSalud

L’any 2014 IDC va comprar la majoria del Grup Quirón, grup espanyol que s’ha consolidat en poc temps entre les empreses més del sector al continent europeu. Això va donar lloc a QuirónSalud, que gestiona l’HGC des del 2015. Tot i això, el grup alemany Fresenius Helios ha anunciat aquest 2016 que compra QuirónSalud per 5.760 milions d’euros.

Una unió que donarà lloc al grup sanitari més gran d’Europa, amb més de 100.000 empleats i 155 centres sanitaris. La voluntat és mantenir el nom de Quirón i l’equip directiu de l’Hospital General. Així, actualment l’Hospital General forma part de la xarxa sanitària privada més gran de tot Europa.

Aquesta informació forma part d'un ampli reportatge publicat a l'edició impresa del TOT SantCugat del 2 de desembre passat. Entre altres, el reportatge conté una entrevista en exclusiva al director del centre hospitari, Dr. Xavier Mate.