Un dels habitatges de Promusa a Sant Cugat. FOTO: Artur Ribera

Societat

L'oposició carrega contra el Govern per la "poca ambició" en habitatge social

Tots els grups de l'oposició menys el PSC presenten una moció per demanar que el Consell de Promusa reflecteixi l'actual composició del ple

Tots els grups de l'oposició, menys el PSC, critiquen la gestió del Govern de l'Ajuntament de Sant Cugat en matèria d'habitatge social. La Junta General de Promusa va aprovar aquesta setmana un nou pla d'habitatge públic, el pla Promusa 2030, que no ha tingut el suport de CUP-PC, Cs, ERC-MES i ICV-EUiA per ser "poc ambiciós i per no fer una anàlisi exhaustiva dels erros en les polítiques d'habitatges que s'han fet anteriorment, com el cas de la masoveria urbana de la Floresta. El PP no va votar perquè va abstenir-se per causes personals i encara no ha decidit el sentit del vot per al nou pla, tot i que sí votarà a favor de la moció ja que n'és signant. 

Així ho han manifestat els partits polítics en una roda de premsa, prèvia al ple, aquest dijous, 12 d'abril. A més en el proper ple d'aquest dilluns, 16 d'abril, aquests grups proposaran una moció per tal de modificar l'actual composició del Consell d'Administració de Promusa, que actualment ha d'estar format per un representant de cada grup polític, i proposen que la representació sigui acorda amb la representativitat dels grups municipals al ple. 

El pla es fixa com a objectiu arribar a un 10% del total del parc immobiliari de Sant Cugat a habitatge assequible, la meitat del qual de lloguer. Així doncs, el compromís és que el 5% del total del parc immobiliari de Sant Cugat sigui habitatge públic de lloguer. Tot i això, l'oposició no veu clar què vol dir la paraula "assequible" i en base a què es fixaran els preus d'aquests nous habitatges que s'han de construir. 

La portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert, ha fet balanç del pla. "És un pla poc ambiciós, Sant Cugat té capacitat de fer més. El 5% queda lluny. Aquest pla no afronta de forma valenta altres vies per aconseguir habitatge social. No analitza perquè no han funcionat altres polítiques d'habitatge". Gibert també ha post sobre la taula la pèrdua de pisos d'habitatge social amb la venda d'aquests. D'altra banda també ha afegit que s'hauria d'analitzar el cost de l'estructura de Promusa. 




En aquest sentit, Mireia Ingla, portaveu d'ERC-MES, explica que s'ha incomplet l'acord del ple de reprovar el gerent de Promusa. ."Un dels incompliments que s'han fet és que no s'ha complert l'acord del ple en el qual indicava que havia de ser reprovat l'actual gerent de Promusa. S'ha posposat la reprovació del gerent El dia d'avui després d'un any no s'ha complert la moció".

De la seva banda, Aldo Ciprian, portaveu de Ciutadans, ha valorat que l'acord entre els diferents grups municipals pel que fa a l'habitatge i ha lamentat que el PSC no s'hi hagi sumat. A més, Ciprian ha apostat sobre la taula que no s'ha comptat amb l'oposició per redactar el pla. i ha destacat que tots aquests grups municipals aposten per l'habitatge social de lloguer.

Roser Casamitjana, d'ICV-EUiA, ha destacat que tot el que vagi decidint el consell és cap d'alt per portar a terme el pla. "El grup que estem aquí presents, tots sense excepció, vam votar en contra del pla 2003, però tots estem a favor de l'habitatge de lloguer i ho considerem prioritari. Per tant, tot i estar absolutament a favor de l'habitatge de lloguer, hem votar en contra.Tenim una mala experiència dels plans que s'han fet abans i alguns dels habitatges que proposa el pla estan supeditats a decisions urbanístiques que poden tirar endavant o no", ha assenyalat.

El pla també inclou un pressupost fix de 2 milions d'euros a l'any per invertir en habitatge de lloguer social. Aquesta mesura és vista en bons ulls pels grups de l'oposició, i han destacat que haguessin votat a favor d'aquesta part si la proposta s'hagués votat per separat.