Un participant de Sant Antoni a la plaça d’Octavià. FOTO: Mané Espinosa

Societat

La ciutat memora el passat agrícola amb Sant Antoni

Sant Cugat es retrobarà amb el seu passat aquest diumenge, 17 de gener, amb la celebració de Sant Antoni Abat

Sant Cugat recobrarà la seva vida de poble pagès amb la tradicional cavalcada de Sant Antoni Abat. La primera celebració popular després de les festes de Nadal es farà durant el matí del diumenge 17 de gener, que aquest any coincideix amb el dia del sant. Segons la previsió de la Comissió de Sant Antoni, una vintena de carros i carrosses tirades per cavalls, mules, burros i matxos, els quals alguns destacaran per les seves grans dimensions, se sumaran a uns 400 genets que muntaran els seus cavalls i prendran el centre de la ciutat.

El perfil dels participants ha estat un dels grans canvis d’aquesta antiga tradició, segons explica l’historiador santcugatenc, Domènec Miquel: “Abans sortien molts més carros que cavalls”, ja que majoritàriament el municipi vivia dels productes del camp i els pagesos tenien carruatges que feien servir com a eina de treball, de càrrega i de transport i només l’havien de guarnir per sortir per Sant Antoni. “Ara ja no queden carros a Sant Cugat”, apunta Miquel, que afegeix que els carros que s’exhibeixen són d’altres poblacions. A més, i en aquesta mateixa direcció, l’estudiós manifesta que la festa no ha “perdut vigència, però sí que s’ha transformat “, ja que “els animals continuen existint, sobretot, mascotes”.

La també coneguda com a festivitat dels Tres Tombs, que rememora el passat agrícola del qual vivia el municipi, estarà abanderada aquest any per l’Hípica de Can Caldés. La comitiva serà encapçalada pel representant de l’hípica, Pere Xercavins, que s’encarregarà de portar la bandera de Sant Antoni Abat per tota la ciutat, mentre que els seus dos fills, el Pere i la Maria Xercavins, seran els dos cordonistes que l’acompanyaran a cada costat de la bandera durant tota la rua. ( a baix un mapa amb el recorregut) 

Mireu les imatges històriques de la cavalcada de Sant Antoni.

La pèrdua del ball de Sant Antoni

El Ball de Sant Antoni, que antigament se celebrava a l’interior d’un envelat a la plaça dels Quatre Cantons i que amb el temps es va traslladar fins al teatre de La Unió Santcugatenca, no se celebrarà aquest any, seguint l’exemple dels darrers dos anys. La cita, la darrera edició de la qual es va celebrar l’any 2013, suposava antigament un dels actes més destacats de la ciutat, quan encara no existien ni sales de festa, ni discoteques, i per al municipi agrícola suposava tot un acte social, a més d’una festa major d’hivern.

Miquel apunta en aquest sentit que “tret de la Festa Major, no hi havia ball com aquest” i que els santcugatencs d’aleshores es mudaven molt, tant per poder participar en la cavalcada, com per anar al ball, “vindria a ser l’equivalent a la festivitat de Santa Eulàlia a Barcelona, que era la seva festa major d’hivern”. L’expert ha indicat que aquesta “festa de pagesos era molt esperada pels habitants de Sant Cugat”. Actualment “el ball no es fa per dos motius, el primer, per falta de pressupost i, el segon, perquè el Teatre de La Unió s’ha de rehabilitar i no s’hi pot fer i, per anar a fer-ho al gimnàs d’una escola, millor, no”, assenyala Antoni Gómez, membre de la Comissió de Sant Antoni Abat. 

De cara als bandereres 2017

Gómez ha indicat també que amb l’hípica de Can Caldés es tanca el capítol de totes les hípiques santcugatenques com a banderers d’aquesta tradicional celebració. El membre de l’entitat que promociona aquesta activitat ha afegit que, de cara a la desfilada de l’any que ve, l’associació haurà de decidir “si es continua apostant per les hípiques com a banderers i tornem a començar”, o del contrari, es retorna “a les entitats o als particulars, com en les edicions passades” perquè encapçalin el seguici dels Tres Tombs, abanderant la cavalcada. 

L’agenda del Sant Antoni 2016

Tal com fixa la tradició, la jornada s’iniciarà amb un esmorzar de pagès per a tots els participants a les 9.00 hores al parc de Ramon Barnils. A la mateixa hora també començarà la missa de Sant Antoni, en la qual assistiran les autoritats locals i els banderers, així com diversos membres de la Comissió de Sant Antoni Abat de Sant Cugat. A les 11.00 hores, la cavalcada sortirà del Pla del Vinyet i començarà la desfilada, que s’acompanyarà de la Banda Cultural de Trompetes i Tambors de Castellar del Vallès, i que finalitzarà entorn les 13.15 hores a la plaça de Barcelona, on els participants rebran un recordatori. A les 12.00 hores, i darrere del Monestir, se celebrarà la benedicció de les cavalleries i dels animals i mascotes que els santcugatencs vulguin beneir. Durant la cavalcada, que s’allargarà unes dues hores, es llançaran entre 400 i 500 kg de caramels sense gluten. A més, i repetint experiències anteriors, s’espera que entre uns 2.000 i uns 2.500 santcugatencs surtin al carrer per veure algun tram de la cavalcada, segons ha explicat el membre de la Comissió de Sant Antoni Abat, Antoni Gómez.

L’itinerari d’aquest any, com el de les edicions anteriors, s’iniciarà a l’avinguda del Pla del Vinyet per després anar encadenant el carrer de Francesc Moragas, la plaça dels Quatre Cantons, l’avinguda de Rius i Taulet, el passeig de Sant Magí i els carrers de Sant Martí, de Castillejos i de Salvador Espriu fins a la rotonda; el passeig de Francesc Macià, la cruïlla dels carrers de la Creu i de la Torre, el passeig de Francesc Macià, el carrer d’Orient, la plaça d’en Coll, el passeig de la Torre Blanca, l’avinguda de Cerdanyola, seguit del carrer de la Creu, el de la Torre, el de Santiago Rusiñol, el de Santa Maria, la plaça del Doctor Galtés, el carrer de Valldoreix, el de Sant Antoni, per finalitzar a la plaça de Barcelona, just davant la seu vella de l’ajuntament.