La Diputació implanta el model Bibliolab a més de 55 biblioteques de la demarcació
La Diputació de Barcelona implementarà aquest model basat en la creació de coneixement amb un programa de més de 350 activitats
La Diputació de Barcelona impulsarà el model Bibliolab a la Xarxa de Biblioteques Municipals. Un model que té per principal objectiu fomentar la creació i la creativitat de la ciutadania, així com impulsar el desenvolupament a través de l'aprenentatge dinàmic i la innovació.
El canvi de model rau en la necessitat de situar la Xarxa de Biblioteques Municipals de la demarcació de Barcelona a l'alçada de la revolució digital que es viu al carrer. I és que tal com ha destacat la directora de l'àrea de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, Marta Cano, "les biblioteques s'han de constituir com a espais d'aprenentatge i han de ser reconegudes per la societat, perquè tots, cada vegada més, haurem d'aprendre al llarg de la vida. I les biblioteques són aquests espais. No es tracta només d'una transformació tecnològica, sinó que es tracta d'incorporar elements que tenen més a veure amb nous processos d'aprenentatge i amb com ens relacionem entre nosaltres, amb crear comunitat on puguem compartir el coneixement. I les biblioteques hem de ser capaços de tenir plataformes per difondre i compartir aquests coneixements".
Per la seva banda, la presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, ha destacat que "aquest model ofereix una exepriència que va més enllà de la biblioteca com l'havíem entès fins ara. En els Bibliolabs tindrem l'acció directa dels usuaris, podrem explicar com els 70.000 usuaris diaris que té la Xarxa de Biblioteques Municipals poden ser protagonistes de creació de coneixement, protagonistes del futur de la xarxa".
Moment de la presentació del Bibliolab
Per a implantar el model Bibliolab, que forma part d'un dels projectes destacats del Pla de mandat 2016-19, la Diputació començarà implantant-lo en més de 55 biblioteques de la demarcació amb un programa de més de 350 activitats relacionades amb la creació i l'experimentació.
Actualment a Catalunya hi ha diverses biblioteques que ja treballen amb el programa BiblioLab, com és el cas de la Biblioteca Fondo de Santa Coloma de Gramenet amb el programa, 'Cuines el Món'; el programa 'De l'hort a la biblioteca' de les biblioteques del Baix Llobregat; o el Library Living Lab de la biblioteca de Sant Cugat, Miquel Batllori, situada al barri de Volpelleres.
Precisament, l'acte de presentació del nou model a implementar, ha tingut lloc a la Biblioteca Miquel Batllori aquest divendres, 12 de maig. Una biblioteca que es caracteritza per haver estat una de les biblioteques més innovadores del país en comptar amb un laboratori tecnològic.
Programa dels pròxims 12 mesos:
En els pròxims 12 mesos es realitzaran diverses accions per tal que la implementació d'aquest nou model sigui una realitat.
D'entrada es crearà la comissió Bibliolab, que ja s'ha reunit aquest mateix divendres per primera vegada. Aquesta comissió està fomada per 30 entitats i diversos especialistes, entre els quals destaquen ajuntaments, Generalitat, la UAB, la UPC, la UOC, Escola Nova21, el Gremi de Llibreters, entre altres.
D'altra banda, es realitzaran les activitats programades en més de 55 biblioteques de la demarcació, es crearan Bibliolabs portàtils, es formarà al personal de les biblioteques, entre altres.
La Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona està formada per 224 biblioteques i 10 bibliobusos i dona servei a 2,6 milions d'usuaris.