Conills a Collserola FOTO: Artur Ribera

Societat

La temporada de caça a Collserola: més de 1.000 conills, tudons i tords

S'han fixat 18 jornades de caça menor a la part santcugatenca del Parc Natural de Collserola

La temporada de caça a Collserola ja ha donat el tret de sortida i de l'octubre fins al febrer hi ha més d'una vintena de jornades programades. Més enllà de les batudes de senglars, que va detallar el TOT, la Direcció General de Forests de la Generalitat ha establert 18 dies per permetre la caça menor al Parc Natural. Les espècies que es podran caçar durant la temporada 2016-2017 són els conills, els tords, els tudons i les becades.

La caça menor a Collserola, també dins del terme municipal de Sant Cugat, ja ha començat els dies 13, 15, 20 i 22 d'octubre. En total, són dotze dijous (27 d'octubre; 3, 10, 17 i 24 de novembre; 1 i 15 de desembre; 12, 19 i 26 de gener) i sis dissabtes (29 d'octubre; 19 de novembre; 3 de desembre; 28 de gener). Els horaris permesos per la caça són entre les 8 i les 17 hores. Fora d'aquest horari, no es podrà portar l'arma desenfundada.

Des de la Direcció General de Forests estableixen una xifra màxima d'exemplars de cada espècie que es poden capturar durant aquesta temporada. En tot Collserola, es podran caçar un màxim de 700 conills, 1.150 tudons i 925 tords. Pel que fa a la becada, es permet un exemplar per cada caçador i per dia. A Sant Cugat, el límit són 100 conills, 275 tudons i 140 tords.

Modalitats de caça

Els tudons i els tords s'han de caçar des de punts fixos en el que es coneix com a caça a l'aguait o l'espera, modalitat que consisteix a romandre amagat en llocs fixos prèviament escollits des d'on s'abat la peça, gairebé sempre al vol. En el cas de Sant Cugat, en trobem a Can Bell, Font de Sant Vicenç, Torrent de Sant Antoni, Caseta blanca, Serra de Sant Vicenç, Font de Can Gordi, Torrent de Can Gordi, La Olla-Serra del Pedregar, Pantà de Can Borrell, Turó de Sant Adjutori, Turó Can Borrell i Turó de la Torrefera.

En el cas dels conills, que només es podran capturar en terrenys oberts, es caçaran seguint les dues normatives existents: la caça al salt i en mà. La modalitat de caça al salt es practica fonamentalment en solitari amb l'ajuda del gos, que busca els exemplars per tal de sorprendre'ls i capturar-los. Una modalitat de gran dificultat i que no permet abatre un gran nombre d'exemplars. La modalitat en mà és un tipus de cacera que es fa en grup. De quatre a sis caçadors baten el terreny mantenint una determinada formació a velocitat constant, s'hi poden utilitzar gossos o no.

La temporada 2015-2016, en xifres

La passada temporada de caça a Collserola va acabar amb 460 conills capturats (415 menys dels que es permetia), 543 tudons (707 exemplars per sota del límit), 457 tords (663 menys que el màxim establert) i 7 becades. En l'àmbit municipal de Sant Cugat es van capturar 85 conills, 118 tudons i 54 tords.

Tot i que en termes generals les captures van estar per sota dels màxims permesos, en l'àrea de Sant Feliu de Llobregat es va sobrepassar el límit de conills i de tords. És per aquest motiu que la caça menor està prohibida en aquest àmbit en la temporada 2016-2017.

Societats de caça

Només les persones que siguin sòcies d'alguna societat de caçadors podran participar en les batudes. A Collserola hi ha sis societats autoritzades a participar en les caces programades al Parc Natural, una de les quals està a Sant Cugat (La Codorniz). La resta són la de Sant Feliu de Llobregat, la de Sant Just Desvern, de la Floresta (Molins de Rei), El Puig (El Papiol), La Ardilla (Cerdanyola) i L'Harmonia (Cerdanyola). Cada societat pot inscriure un màxim de 150 caçadors, que podran caçar en qualsevol terme municipal.

Els participants a les caceres han de portar obligatòriament una armilla o alguna peça de roba de color reflectant. Només estan permeses les escopetes carregades amb bales, quedant prohibits els rifles, i des del departament de la Generalitat recorden que les baines de cartutxos s'hauran de recollir del terra per evitar deixar deixalles pels boscos.