La tradició dels pessebres a les cases marca el camí del Nadal a Sant Cugat
Tradicionals, innovadors, reciclats, moderns... de tots els gustos i colors són els naixements que es poden veure a Sant Cugat durant les festes nadalenques en finestres i aparadors
El Nadal és temps de pessebres. Una tradició que amb el pas dels anys es manté a Sant Cugat i que, any rere any, no sols omple llars, sinó que guarneix aparadors i finestres omplint els carrers d’esperit nadalenc.
Pessebres per a tots els gustos, des dels més tradicionals, fins als més innovadors, sense oblidar el pessebre de referència a la ciutat, el que s’ubica al centre de la ciutat, a la plaça de Barcelona. Aquest s’inaugurava el passat divendres, 16 de desembre, i lluirà en aquest espai fins que s’acabin les festes.
D’altra banda, l’Ateneu Santcugatenc ha organitzat, per quart any consecutiu, el Concurs de Pessebres, una tradició recuperada l’any 2013 amb l’objectiu de potenciar la cultura popular, motivant els santcugatencs i santcugatenques perquè construeixin un pessebre. Les inscripcions per participar en el concurs, que premia quatre categories: tradicional, artístic, innovador i col·lectiu, es tancaven el 15 de desembre amb 35 inscrits.
Mireu les imatges dels pessebres de Sant Cugat.
Premi a l’originalitat
Des d’aquell moment, els membres del jurat els han visitat per escollir-ne els guanyadors, que es coneixeran aquest mateix 23 de desembre, a les 19.30 hores, a l’Ateneu, premiant l’originalitat, l’elaboració i el valor artístic.
En la passada edició del concurs, es premiava el pessebre de Cal Crispín, ubicat al carrer de Santiago Rusiñol, 25 en la categoria tradicional. Maria Rosa Llunell, del carrer del Carme, 17, guanyava amb el seu pessebre artístic, i Noa Bach era reconeguda en l’apartat d’innovador.
A més, ja hi ha disponible el mapa dels pessebres de Sant Cugat que recull aquelles construccions exposades en llocs que es puguin veure des del carrer, marcant un itinerari per la ciutat. Al mapa, no hi ha només els que participen en el concurs, sinó tots els visibles.
La tradició
El pessebre és la representació del naixement de Jesús. Tradicionalment es construïa amb molsa, troncs, suro i figures de fang de personatges que representaven aquell moment. Actualment n’hi ha de tot tipus i materials diversos. El nom d’aquesta tradició li dóna una menjadora d’animals. I és que segons la Bíblia, quan Jesús va néixer a l’estable, el van posar dins d’una menjadora d’animals, anomenada “pessebre”.
Tradicionalment, el 25 de novembre, dia de Santa Caterina, marca l’inici del muntatge del pessebre. El cert, però, és que hi ha qui el munta per Santa Llúcia, el 13 de desembre, o durant la primera setmana de desembre, sense cap data assenyalada.
Igual que hi ha una data per muntar el pessebre, la tradició popular catalana marca el 2 de febrer, dia de la Candelera com el dia per retirar el pessebre. Tot i això, hi ha qui, un cop han passat els Reis d’Orient, el retira.