La dermatòloga treballa al centre sanitari Can Mora. FOTO: Cedida

Societat

Laia Morell: "La radiació acumulada a la pell pot evolucionar en un càncer"

La doctora fa vuit anys que exerceix com a dermatòloga

Llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona el 2008, aquesta doctora santcugatenca va fer la seva residència en dermatologia medicoquirúrgica. La Laia Morell fa vuit anys que exerceix com a dermatòloga, els darrers al Centre Sanitari Can Mora. La doctora diu que fer servir els productes adequats per a cada pell és molt important i que aquesta es cuida netejant-la, hidratant-la i usant protector solar.


Per què és important renovar la crema quan prenem el sol?
Perquè no perdi les seves propietats, si nosaltres busquem una protecció solar d’un determinat factor de protecció, l’haurem de renovar cada dues hores per aconseguir una protecció real.


Quines són les hores en què no s’ha de prendre el sol?
De les 12.00 fins a les 16.00 hores, aquestes són les hores de màxima incidència de radiació solar. Durant aquest període és quan el sol està més perpendicular i, per tant, hi ha menys distància i toca més.


Després de prendre el sol, què recomana fer?
Partint de la base que s’ha pres d’una manera raonable i responsable, i no s'ha arribat al punt de la cremada, és recomanable molta hidratació, és a dir, posar-se crema hidratant, beure molta aigua i menjar fruita. Una altra cosa que cal tenir en compte és el sol acumulat: una persona que fa molts anys que pren el sol, té moltes hores de sol acumulat i això no és bo.


Això també és extensible als infants?
I tant, i amb més motiu, es poden deshidratar i cremar més fàcilment. La seva pell és molt més fina.


Com han d’anar els nens i les nenes a les platges i piscines?
Amb samarreta amb filtre, gorra i crema de màxima protecció per evitar que es cremin, l’excés d’escalfor i perquè no comencin a acumular radiació ultraviolada. La nostra esperança de vida cada vegada es va allargant més, per tant, cada vegada tenim més possibilitat d’acumular més radiació.


Una acumulació de radiació què pot desencadenar?
Començant pel fotoenvelliment, això vol dir que la pell es veu menys ferma, més gruixuda, més arrugada i amb canvis pigmentaris com taques. A partir d’aquí, podem trobar altres patologies com les lesions premalignes i les malignes. La radiació acumulada fa que hi hagi certes mutacions en cèl·lules de la pell i que apareguin aquest tipus de lesions que poden evolucionar en un càncer.


Si portes crema cada dia, el cos sintetitza la vitamina D que transmet el sol?
La crema fa un efecte limitat a dues hores, després ja no. En el dia a dia, la majoria no es protegeix ni braços ni cames i, per tant, aquestes extremitats ja reben la radiació que permetrà sintetitzar la vitamina D. En cas de dèficit de viatmina D, el millor és no posar-se la crema durant 10 minuts.


Quines són les patologies dermatològiques més comunes de l’estiu?
La majoria no tenen a veure amb el sol, però són fruit de la humitat i la calor. El que més arriba són els fongs als peus i les irritacions als plecs de la pell. També revisions de persones que es preparen la pell per prendre el sol: aquestes consultes s’haurien de fer tot l’any.


Les picades d’insectes com les tractem?
Aquest estiu no hem vist molts mosquits i la gent també deu haver pres més precaucions. Per prevenir tenim els repel·lents: si el vols més natural, aquestes polseres de citronel·la i si no, en crema o esprai. Quan t’han fet la picada, depenent del grau de picor, es poden fer tractaments tòpics. Recomanem una mica de corticoide en crema durant tres o quatre dies, per a picades grans.


Quin és el missatge que llances ara que per a la majoriacomencen les vacances d’estiu?
Que s’ha d’anar amb compte, no s’han de fer abusos i que una persona que va un parell de dies a l’any a la platja i pren el sol a les hores que no toca, doncs no passa res, ara bé, una persona que ha acumulat molt de sol, no seria recomanable continuar amb aquest hàbit, si ja té conseqüències el fet d’acumular sol perquè empitjorarà el que ja té.