La prostitució a debat a Sant Cugat FOTO: M. Lòpez (ACN)

Societat

Les prostitutes enfronten el Ple

Sant Cugat ha aprovat adherir-se a la xarxa de ciutats lliures de tot tipus d'explotació sexual

La prostitució ha enfrontat el Ple de Sant Cugat. Convergència, PSC i PP han donat suport a la moció perquè Sant Cugat s'adhereixi a la xarxa de ciutats lliures del tràfic de dones, nenes i nens destinats a la prostitució, mentre que ICV-EUiA, CUP, Ciutadans i ERC-MES s'han posicionat en contra mitjançant una moció alternativa que ha quedat rebutjada.

Susanna Pellicer, tinenta d'alcalde de Serveis a la ciutadania, ha defensat la moció inicial apuntant que "parla de prostitució com a forma d'explotació sexual que ha de ser abolida i no legalitzada" i reivindicant que "és una forma de violència de gènere, i legalitzar-la suposa acceptar el sistema patriarcal". En aquest sentit, ha defensat que "la prostitució no és una professió, i legalitzant-la podem transmetre un missatge erroni".

Per la seva banda, Pere Soler (PSC) ha defensat la seva adhesió a la proposta per "defensar els drets de les dones prostituïdes" recordant que "podem definir el nostre partit com abolicionista respecte la prostitució, per la igualtat de gènere, que no es podrà assolir mentre un home pugui comprar".

La moció alternativa, que mostrava el posicionament en contra de la tracta i el tràfic de persones i a favor de garantir els drets de les persones que exerceixen voluntàriament la prostitució, l'ha defensat Roser Casamitjana (ICV-EUiA). Casamitjana ha apuntat que "podríem estar d'acord amb el primer acord, perquè Sant Cugat s'adhereixi com a ciutat lliure del tràfic de persones, perquè se centra en la defensa dels drets humans".

Però Casamitjana ha remarcat que "la moció té una trampa molt grossa, i és que barreja prostitució adulta i no vinculada a màfies, amb la tracta i l'explotació sexual". En aquest punt ha reclamat que "no s'aprofiti la lluita contra el tràfic per imposar un model que no compta amb el suport de bona part de la societat i de les treballadores sexuals".

Núria Gibert (CUP) ha subscrit les paraules de Casamitjana destacant que "és un tema controvertit per silenciat i amagat", i ha reivindicat que "canviar el destí de les dones i homes sotmeses a la prostitució passa per un canvi de model econòmic". En un altre sentit, ha reivindicat la dignitat de la feina de les treballadores sexuals, posant de manifest els plantejaments morals en aquest sentit. "Defensem l'empoderament de les dones, donant veu a les treballadores del sexe, perquè donin el seu punt de vista i les seves necessitats".

Fernández Jordán, per Ciutadans, ha donat suport a la moció alternativa, i ha lamentat que es debati que Sant Cugat hagi de ser una ciutat lliure del tràfic de persones. "Entenem que això és bàsic", ha recalcat. D'altra banda, ha apuntat que "no podem seguir considerant a totes les prostitutes com persones alienades; el camí apropiat pot ser parlar amb elles i donar-los veus", i ha reivindicat que "no sols l'abolicionisme és la posició feminista".

El Partit Popular s'ha sumat a la moció inicial. Álvaro Benejam ha defensat que "seria un problema no diferenciar entre prostitució voluntària i obligada", però s'ha remès al "concepte moral de la prostitució", apuntant que "pensem que no és digne exercir-ho com a treball".

ERC, per la seva banda, s'ha sumat a la moció alternativa, tot i que Èric Gómez ha apuntat que "no l'hem signat perquè no té sentit mentre no disposem de les eines d'un Estat. Cal una república catalana per regular sobre aquest aspecte i altres". Amb tot, ha destacat que "tenim clar que no podem seguir amb la hipocresia" apostant per donar veu a les persones que exerceixen la prostitució.