L'oficina que tenia Nova Finca a Sant Cugat FOTO: Google Maps

Societat

De llogar pisos a habitacions: el model que expulsa famílies de Sant Cugat

Nova Finca, propietària de centenars de pisos a Sant Cugat, no està renovant contractes de lloguer per llogar els pisos per habitacions i obtenir més ingressos

Viure en una habitació de 9 a 13 metres quadrats a Sant Cugat per entre 800 i 1.000 euros al mes. Són les ofertes del portal Sendia Coliving en pisos propietat de Nova Finca, que ven Sant Cugat com "una de les ciutats de Catalunya amb millor qualitat de vida". La conseqüència, tal com va explicar el Diari Ara, és que la immobiliària no està renovant el contracte de lloguer de desenes de famílies santcugatenques que viuen als seus pisos per poder llogar-los per habitacions i obtenir un major benefici.

Moltes es veuran abocades a marxar de casa i també de Sant Cugat: segons l'ARA, un centenar de famílies ja ha perdut el seu habitatge de lloguer. Des de famílies amb nens a matrimonis de més de 80 anys. Algunes d'elles fa més de quinze anys que viuen al mateix lloc. Les xifres poden ser créixer de manera exponencial, ja que Nova Finca és propietària de 28 edificis d’habitatges de lloguer, que sumen més de 300 pisos.

En declaracions al TOT, Nova Finca ha explicat que aquest projecte de coliving és una "prova pilot" que portarà a una trentena de pisos i que l'objectiu és adaptar-se "a les noves formes de viure". A més, assegura que els preus de les habitacions estaran per sota del 800 o 1.000 euros que van publicar al seu web.

Més info: Nova Finca justifica l'aposta pel coliving a Sant Cugat per "les noves formes de viure"

I en un context on els lloguers a Sant Cugat estan disparats i l'oferta és escassa, serà inviable per molts dels afectats poder seguir a la ciutat. A banda de les històries dramàtiques per molts, aquesta nova realitat té conseqüències directes en el mercat i el preu del lloguer a la ciutat. L'oferta es redueix i els preus encara poden créixer més. 

Preocupació a l'Ajuntament de Sant Cugat

"Ens preocupa moltíssim", reconeix el regidor d'Habitatge, Francesc Duch, que ha explicat al TOT que s'han anat reunint des de fa setmanes amb diferents santcugatencs afectats per la situació: "És un degoteig". A mesura que es van acabant els contractes, l'empresa no els renova per llogar els pisos per habitacions. "S’està fent fora de Sant Cugat a molta gent que porta molts anys per un tema merament lucratiu", lamenta Duch, que ho considera com una "mala praxi" que han de "frenar".

El regidor descobreix que els lloguers dels pisos de Nova Finca eren dels més assequibles de Sant Cugat, tot i que el manteniment dels edificis era escàs. Per tant, els llogaters són famílies que pagaven els lloguers més barats de la ciutat i que ara es veuran abocats a un dels mercats més cars del país. "Si ara els fan fora, vol dir expulsió directa de Sant Cugat", denuncia Duch, que es mostra molt preocupat per aquesta pràctica: "Encara farà més complicat el lloguer a Sant Cugat, el drama es va fent molt gros. Ens preocupa molt que no s’estengui".

Duch: "Una pràctica de fer fora a gent que viu en un habitatge per llogar per habitacions i guanyar més diners"

Tan bon punt van tenir coneixement del cas, l'Ajuntament de Sant Cugat es va posar a treballar internament per fer-hi front: "Estem analitzant si podem fer alguna cosa". La voluntat és poder establir alguna normativa que limiti aquesta pràctica, tot i que són conscients de la dificultat i que segurament s'escapa a l'àmbit municipal. "El lloguer d’habitacions és legal, però entenem que això va més enllà", explica Duch, fent referència que hi haurà edificis sencers on es llogaran els pisos per habitacions. 

"Hem de buscar la manera de frenar-ho i que no signifiqui un desplaçament poblacional", apunta el regidor, que descarta una prohibició total, però si una regulació perquè no s'estengui de "manera descontrolada". I és que Duch ho diferencia clarament del tradicional pis compartit d'estudiants: "Passem d’uns lloguers per viure en comunitat de grups d’estudiants per poder accedir-hi i rebaixar el preu, a una pràctica de fer fora a gent que viu en un habitatge per llogar per habitacions i guanyar més diners".

Un matrimoni de més de 80 anys

Són moltes les històries personals que hi ha darrera de la decisió de Nova Finca d'acabar amb els contractes de lloguer i apostar pel lloguer d'habitacions. Molts drames personals i familiars de gent que es veu expulsada de casa seva i, en molts casos, també de Sant Cugat. Un d'ells és un matrimoni de 80 i 88 anys, que feia 30 anys que vivien en un pis de Nova Finca a Coll Favà per 950 euros al mes. Un 31 de juliol els va arribar un burofax a casa, explicant que no els renovarien el contracte i que havien d'abandonar el pis el 31 de setembre. Dos mesos perquè un matrimoni de més de 90 anys, amb agost pel mig, trobessin un pis i fessin una mudança. 

"Els importen un rave les famílies. No negocien, t’expulsen. L’única motivació és especulativa", denuncia el fill del matrimoni, que explica que els seus pares ho han viscut de manera dramàtica. La seva mare ha patit depressió i el seu pare ha estat ingressat per una infecció. "Estan desarrelats, han perdut casa seva. Els meus pares pensaven morir-se allà", lamenta. Gràcies als seus fills han pogut trobar un altre pis a Sant Cugat i també el podran pagar per l'ajuda familiar. De 950 euros ara n'hauran de pagar 1.350. "Si no fos per nosaltres, no se n'haurien sortit", apunta un dels fills. Els números per l'empresa són clars: fins ara obtenien una renda de 950 euros per un pis de 4 habitacions; ara en seran més de 3.200. 

"A nivell personal hi ha molts drames i per moltes persones serà dramàtic"

"A nivell personal hi ha molts drames i per moltes persones serà dramàtic. Hi ha molts jubilats amb pensions justes que no poden passar de pagar 900 a 1.400 euros i hauran de marxar", denuncia un veí, que insisteix: "Es veuran absolutament expulsats".

Una família amb nens

Un altre veí santcugatenc relata el seu cas: el contracte se li acaba el 30 de novembre i ha decidit seguir amb la seva família amb dos fills al pis sense contracte, i si cal abonant el lloguer al jutjat. "He intentat negociar amb la propietat perquè m'allarguin el contracte fins al juny perquè els meus fills puguin acabar l’escola. Però no han accedit", lamenta. Alhora, denuncia la "falta d'humanitat" de la propietat, que no ha empatitzat amb cap inquilí, alguns d'ells de més de 80 anys. Aquest veí ha impulsat un grup d'afectats, que ja suma una seixantena de persones. Es va reunir amb l'Ajuntament, a qui li demana que prengui mesures per aturar aquest fenomen.

"Aquestes empreses no tenen escrúpols. És una operació especulativa per guanyar més diners i evitar el futur topall de preus de la llei del lloguer", adverteix el santcugatenc, que afegeix: "No tenen en compte res, no tenen humanitat, no tenen en compte el cas de cada persona". En el seu cas pagava un lloguer d'uns mil euros i, tot i oferir a pagar-se fins a 400 euros més, la propietat va rebutjar renovar el contracte. Llogant el pis per habitacions, se'n pot emportar més de 3.500. 

"El que volen fer, no té nom. Volen especular més i guanyar més diners"

Per tot plegat apostar per seguir al pis: "No marxem, no hem de caure a la trampa. El que volen fer, no té nom. Volen especular més i guanyar més diners". S'esperarà, mínim, fins a acabar el curs escolar: "El nostre objectiu és fer ressò, que la gent prengui consciència". "Espero que després de tants anys, no iniciïn un procediment judicial de desnonament", insisteix. 

En el seu cas vivia al pis amb la seva família des de feia 12 anys i havia fet inversions com la instal·lació de parquet, el canvi dels sanitaris o el canvi dels electrodomèstics de la cuina. Fora d'aquest pis, optaran per marxar de Sant Cugat i, segurament de la província de Barcelona: "Són pisos grans de quatre habitacions. I per mil euros a Sant Cugat no ho trobes". "Podríem anar a Rubí, Terrassa o Sabadell… però pagaríem el mateix que ara no guanyaríem en qualitat de vida". 

Com són les habitacions?

Les habitacions que ofereix Sendia Coliving es troben en els barris de l'Eixample, Can Gatxet, Monestir i Coll Favà. "Si busques una estada connectada amb Barcelona, però allunyada del bullici, Sant Cugat és ideal. Gaudiràs de la naturalesa i trobaràs una àmplia varietat d'opcions de transport per a explorar la zona", emfatitza el portal, que recalca les "zones verdes, parcs i molta activitat empresarial i d'oci". 

Les habitacions oscil·len entre els 9 i els 13 metres quadrats. Les més petites, amb bany compartit amb una o dues persones més, tenen un preu a partir dels 800 euros. Les més grans i amb bany privat, a partir dels 1.000. Sendia Coliving es dirigeix a un perfil força concret: "Emprenedors, que estan treballant, ja sigui pel seu compte o per compte d'altri. Professionals de qualsevol part del món que creen comunitats de persones amb inquietuds i estils de vida semblants". De fet, descarten els estudiants. També estan oberts a parelles, que hauran de pagar entre 150 i 200 euros més pel mateix espai.

El TOT ha contactat amb Nova Finca, però no ha obtingut resposta.

El lloguer a Sant Cugat

Actualment, en els principals portals immobiliaris a Sant Cugat hi apareixen una vuitantena d'habitatges en lloguer. Per exemple, a Idealista n'hi ha 83 i una dotzena es mouen entre els 800 i els 1.300 euros. Hi ha pisos de dues o tres habitacions per 1.300 euros. Els números surten: si les habitacions es lloguen a 800 euros, el guany per la propietat és molt major. 

Segons dades de la Generalitat, el lloguer mitjà a Sant Cugat és de 1.269 euros al mes i és el cinquè municipi català més car.

Més info: El lloguer a Sant Cugat es dispara un 60% en 10 anys

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.