Concentració del Sindicat de Llogaters. FOTO: TOT Sant Cugat

Societat

Els llogaters es mostren "molt preocupats" per les conseqüències de la crisi

El Sindicat de Llogaters lamenta que els llogaters seran, una vegada més, els que pagaran la crisi provocada pel coronavirus

El Sindicat de Llogaters de Sant Cugat es mostra "molt preocupat" per les conseqüències de la crisi del coronavirus pels llogaters. L'aturada econòmica per frenar la pandèmia està deixant molta gent sense feina o amb una reducció d'ingressos substancial. Això dificultarà el pagament del lloguer a moltes famílies i des dels Sindicat alerten que augmentin les persones en situació de "vulnerabilitat".

"Ens preocupa moltíssim. Si ja paguem entre un 40-50% dels sous en lloguer, quan sortim de la crisi, pot ser desorbitat si no baixa el preu", adverteix Mariona Soria, del Sindicat de Llogaters. I és que el context actual se li ha de sumar uns preus del lloguer que a Sant Cugat són "desorbitats" i que es troben entre els més alts de tot l'estat.

"Ja hi havia gent en situació delicada a Sant Cugat i ens fa por que ara hi hagi més persones vulnerables", alerta.

Negociar amb la propietat

Des del Sindicat de Llogaters ja han rebut algunes consultes de persones que ja veuen que tindran dificultats per pagar el lloguer si la situació no millora. De fet, han iniciat una campanya per informar sobre les alternatives i rebre dubtes de la població.

La primera opció pel Sindicat és que els llogaters escriguin a la propietat i negocïin una rebaixa de l'import del lloguer. "Ara és un moment idoni per escriure a la propietat per intentar rebaixar el preu del lloguer, explicant la nostra situació personal", afegeix Mariona Soria, que recorda que el contracte es pot negociar en qualsevol moment.

L'Ajuntament de Sant Cugat ha obert un servei per fer de mediació entre propietaris i llogaters.

"A pobles com Sant Cugat haurien de baixar el preu del lloguer"

A més, fa una crida als propietaris perquè siguin flexibles i valorint els llogaters que sempre han estat al dia dels pagaments. En aquest sentit, celebra que alguns propietaris ja s'han avingut a rebaixar la renda: "Hem tingut alguna noticia bona. Hi haurà propietaris que no ho faran, però n'hi ha que volen conservar els inquilins i s'amotllen a la seva situació. Som optimistes".

"A pobles com Sant Cugat hauria de baixar el preu del lloguer, tothom està a la mateixa situació. Els propietaris que tinguin un bon llogater i el vulgui conservar, l'han de baixar".

Les ajudes de l'estat, una trampa

Tot i això, hi ha propietaris que no acceptaran una rebaixa: "Quan el propietari és un gran tenidor, es mes dificil que hi hagi una negociació". Tot i això, recorda que no es poden fer desnonaments mentre duri l'estat d'alarma. Si no es pot pagar el lloguer, la sortida és acollir-se a les ajudes de l'estat, que ha impulsat una línia de microcrèdits pels llogaters. Una solució que no veuen gens bé des del Sindicat.

"Els ajuts de l'estat son una trampa, perquè t'estas endeutant a pagar a posteriori i aixo pot suposar una motxilla molt gran. Més endavant s'haurà de fer front a la mensualitat i al pagament del deute". Un deute que, amb els lloguers de Sant Cugat, pot ser força elevat.

La crisi la pagaran els llogaters

"Han anat una altra vegada a omplir la butxaca dels propietaris", denuncia Mariona Soria. En aquest sentit, la proposta del Sindicat era suspendre les mensualitats i que l'administració ajudés als petits propietaris que viuen de les rendes d'un lloguer. En canvi, lamenta que amb els microcrèdits seran els llogaters els que s'endeutin. "Ens hauria sortit mes economic ajudar als petits propietaris que ho necessiten, que són una minoria".

"L'administració ha de decidir si rescatar propietats o persones"

Soria llança una advertència, recordant la crisi de 2008: "Vam aprendre algunes lliçons, com que rescatant les propietats, es deixava molta gent a la cuneta. Si es torna a fer el mateix, estarem igual o pitjor que llavors".

És per això que insta a reflexionar com a societat: "Hem de decidir si tenir una bossa de persones que no se'n surt o que tothom se n'ha de sortir. La reflexió l'ha de fer la propietat i l'administració, de si rescatar a propietats o persones".