Carme Olivé i Mercè Conesa llegeixen el manifest. FOTO: Toni Alfaro.

Societat

Mercè Conesa denuncia la precarietat, la desigualtat i la violència vers les dones

Conesa ha volgut destacar la importància de la dona a la societat amb un manifest aquest dijous 8 de març davant del consistori

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, ha volgut donar suport a les mobilitzacions i activitats organitzades amb motiu del Dia Internacional de la Dona, aquest dijous 8 de març, pronunciant un manifest a les 12 h davant l'ajuntament. Conesa ha llegit el manifest conjuntament amb la gerent de l'ajuntament, Carme Olivé, davant d'uns dos-cents ciutadans i ciutadanes que han volgut assistir a l'acte. A la lectura han acudit regidors i representants de tots els partits municipals de Sant Cugat del Vallès, a excepció del Partit Popular.



El manifest ha servit per destacar la importància del poder de les dones dins la totalitat de la societat, i de la necessitat de poder accedir a aquest poder: "les dones, des de les nostres diversitats, som més de la meitat de la població mundial, i cal que formem part de la presa de decisions en tots els àmbits i estaments", destacava l'alcaldessa de la ciutat. Alhora, ha volgut remarcar una posició de defensa de la feminitat en aquest dia commemoratiu, dient que "els nostres drets socials, polítics i econòmics són innegociables".



D'altra banda, lluny de desmarcar-se de les accions dutes a terme pel Comitè de Vaga Feminista a la mateixa hora, Conesa els hi ha donat suport per la tasca de "denunciar la precarietat, la desigualtat i la violència vers les dones" encoratjant que l'aturada "afecti l'ocupació, el consum i l'educació". Així, segons explicava, la vaga permetrà veure que "la participació de les dones és nuclear en totes les esferes de la vida", i que, tot i que les dones s'han integrat al món laboral, tradicionalment de domini masculí, els homes no s'han involucrat tan fàcilment a l'esfera domèstica. Ha lamentat, doncs, que "avui les cures encara les fan, majoritàriament, les dones".



Sobre la situació laboral de la dona, l'alcaldessa ha volgut destacar el caràcter destructiu de la desigualtat dient que "la bretxa salarial és una forma més de violència vers les dones: la violència econòmica". Una situació que es confirma en destacar que, segons els últims informes d'EUROSTAT "la diferència de sou entre homes i dones és d'un 14,9%", en perjudici d'aquestes últimes.



Per la seva part, la gerent de l'ajuntament, Carme Olivé, recalcava que "per pensar com a societat s'ha de tenir en compte a totes les persones, indistintament del sexe", i ha volgut cridar l'atenció sobre les situacions d'injustícia laboral que surten a la llum amb moviments com el "me too". És important, ha afirmat, que es treballi perquè aquest tipus de mobilitzacions "no hagin de reaparèixer perquè hi hagi persones que s'atreveixin a demanar favors sexuals a canvi de feina". Finalment, també ha defensat la vaga "perquè és una necessitat imperiosa, perquè els governants reaccionin, perquè es legisli allò que és injustícia" i desitja que, sempre que sigui necessari, "tornem a alçar-nos i a manifestar-nos".



A més d'aquest manifest a la plaça de la Vila, a escala oficial s'ha produït també una concentració a la mateixa hora dels treballadors i vocals de l'EMD Valldoreix a la mateixa seu de l'entitat per la igualtat efectiva entre dones i homes.