Més habitatge protegit i nous models centren el debat sobre habitatge a Sant Cugat
La situació habitacional a la ciutat s'ha portat a debat amb motiu de la Festa de Tardor
L'habitatge a Sant Cugat del Vallès, i les possibles solucions a l'ofec immobiliari que es viu a la ciutat, han centrat el debat organitzat per la Comissió de la Festa de Tardor al Casal Torreblanca sota el lema "Model de ciutat: habitatge i carestia". Un debat, celebrat aquest dimecres, 24 d'octubre, que s'emmarca en els actes de la Festa de Tardor, que enguany té per lema "Construïm un Sant Cugat que no ens expulsi".
Del debat han participat Javier Pérez del Pulgar, director general d'Òrgan; Maria Morillo, en representació del col·lectiu La Clau Mestra de la Floresta; Pau Nadal, en representació de la Comissió d'habitatge de la XES Sant Cugat; Antoni Serra, director de projectes i urbanisme a l'Ajuntament de Sant Cugat; i Mariona Sòria, en representació del Sindicat de Llogateres.
"L'habitatge és un dret, però és evident que no és efectiu"
Un debat que ha servit per posar sobre la taula quina és la situació de l'habitatge a la ciutat, però també en un context més general.
"L'habitatge és un dret, però és evident que no és efectiu", ha subratllat Serra, fent un repàs a la situació de crisi que s'ha viscut des de fa deu anys, i com s'ha passat de la pèrdua dels habitatges en propietat, a la pèrdua dels habitatges de lloguer en els últims temps. "Les administracions públiques han assistit a aquestes situacions de forma reactiva, és a dir, no s'han pogut anticipar; s'han posat solucions que no han sigut suficients", ha admès.
"No s'ha produït el parc públic necessari"
Per Nadal, els responsables de la situació són "la banca", destacant que "hi havia una malícia d'aquestes entitats que van fer una sèrie de males pràctiques per vendre", lamentant que, per part de les administracions sí que hi hagi "normatives que regules els casos més desesperats, però no responen a la necessitat de la societat per les dinàmiques que s'han generat". En la mateixa línia s'ha expressat Morillo, lamentant que "l'habitatge respon a dinàmiques de mercat", remarcant que "no s'ha produït el parc públic necessari", i destacant que bona part del parc d'habitatge actual "no permet viure en situació de confort" per la seva antiguitat.
Pérez del Pulgar també ha posat l'èmfasi en el fet que l'habitatge no sigui "un dret efectiu", subratllant que "hi ha una manca evident de parc immobiliari pràctic", i una "falta de planificació urbanística en general", remarcant la necessitat d'una "col·laboració público-privada" per fer-hi front.
Per la seva banda, Sòria ha fet valdre que "l'habitatge és l'únic dret protegit que per exercir-lo s'ha de tenir", subratllant la desprotecció dels llogaters amb la legislació vigent.
El debat s'ha celebrat al Casal Torreblanca. FOTO: Bernat Millet
En relació al cas concret de Sant Cugat, Pérez del Pulgar ha destacat que "Sant Cugat és una ciutat capaç d'establir un model que ha cridat l'atenció de les grans multinacionals portant molta gent". Un fet que ha valorat com a positiu, però "que té una part negativa, i és que pots morir d'èxit". En aquest sentit, ha remarcat el fet que els preus no paren de pujar, fet que provoca que "marxin els pobres, i es quedin els rics", i, com ha remarcat, "això no pot passar".
"La qualitat de vida és enorme, i atreu molta gent"
Sòria ha lamentat que s'hagi fet un creixement amb un model urbanístic d'extensió, fent referència a les urbanitzacions, i amb multitud de zones verdes. "La qualitat de vida és enorme, i atreu molta gent", ha remarcat, però lamentant que "s'ha promogut aquest model de ciutat sense preveure que això petaria", apuntant els nombrosos casos que no poden fer-hi front, i lamentant la poca inversió en habitatge públic, principalment de lloguer. Un fet que també ha subratllat Nadal, dient que "el parc d'habitatge social és completament insuficient. Hi ha hagut una deixadesa absoluta, en general, i ara és hora de revertir-ho. Arribem tard i malament, però es poden fer coses".
En aquest sentit, Serra ha defensat que "les administracions en els últims anys s'han dedicat a fer venda; ara s'ha canviat de paradigma i s'ha optat per lloguer. Però el de Sant Cugat no és un cas aïllat". "No hem de negar que tenim un problema molt greu, però no és específic de Sant Cugat, sinó a tota l'àrea metropolitana", ha destacat.
taula de l'habitatge 11
Davant aquesta situació, però, no han faltat les propostes per revertir la situació.
Propostes com la de la XES, de l'habitatge cooperatiu en cessió d'ús que, com ha subratllat Nadal, suposaria que el sol "no podria passar a mans d'especuladors", a banda "d'abaratir costos" i garantir "un habitatge per a tota la vida". També propostes com la de La Clau Mestra. Una proposta de masoveria urbana que proposa reaprofitar els habitatges buits existents.
"Calen recursos i protocol davant dels desnonaments"
Pérez del Pulgar, per la seva banda, ha remarcat la importància d'augmentar el parc d'habitatge públic, ja que "això faria aturar el preu del mercat de l'habitatge", a més d'apuntar com a solucions regular els solars buits, ajudes a la rehabilitació d'habitatges, i regulació en les taxacions, entre altres, que "poden ser positives per corregir els preus", ha dit.
Sòria ha apuntat tres tipus de solucions donada la situació. A curt termini, "calen recursos i protocol davant dels desnonaments", entre altres, per fer front a la "situació d'emergència habitacional". A mig termini, ha apuntat, "més pressupost per a habitatge", a més de recuperar pisos de Promusa, entre altres. I finalment, a llarg termini, "posar les persones al centre de les polítiques", ha dit, remarcant que "cal canviar de model".
Serra ha detallat les mesures impulsades per l'Ajuntament de Sant Cugat i les aprovades recentment per incrementar el parc d'habitatge públic, per donar resposta a la situació.