Sessió del Consell de barri extraordinari per presentar les propostes de pressupostos participatius de Les Planes 2022-2023. FOTO: TOT

Societat

Mobilitat, esbarjo i neteja, els destacats dels pressupostos participatius de Les Planes

Les propostes presentades s'han debatut i revisat en un consell de barri extraordinari celebrat al casal del barri

Aquest dijous 13 d'octubre s'han presentat les propostes dels pressupostos participatius de Les Planes 2022-2023 al casal del barri en un Consell de barri extraordinari. Aquestes iniciatives s'han debatut i revisat i hauran de ser aprovades en un procés participatiu obert a tota la ciutadania. En total, s'han presentat 46 iniciatives, d'entre les quals s'han validat 15 totalment i 12 parcialment. Es destinaran 200.000 per inversió (aquelles que perduren en el temps) i 16.000 euros per despesa ordinària (activitats puntuals i temporals). Les propostes presentades són, principalment, sobre temes de mobilitat, esbarjo, neteja i preservació de la natura.

Pressupostos participatius de Les Planes 2022-2023. Propostes de despesa ordinària

Una de les iniciatives presentades que ha generat més debat en l'àmbit de propostes de despesa ordinària han sigut les que fan referència a la prevenció d'incendis. Sobre això, s'ha dit que es podrien actualitzar els equips d'autoprotecció i s'han queixat que el bosc està en mal estat i que abans hi havia voluntaris.

Sobre aquest punt, la regidora de Sostenibilitat i també presidenta del Consell, Alba Gordó, ha volgut explicar que la Generalitat prepara 3 milions d'euros per prevenció d'incendis.

També s'han presentat propostes per millorar la relació entre el bosc i la ciutat i la convivència amb els porcs senglars o una campanya d'informació i sensibilització envers la deixalla i la brossa.

Sobre aquesta última proposta, Gordó ha recordat que la nova licitació que prepara l'Ajuntament sobre recollida de voluminosos ja inclou que es recullin més sovint aquests residus.

Sessió del Consell de barri extraordinari per presentar les propostes de pressupostos participatius de Les Planes 2022-2023. FOTO: TOT

Pressupostos participatius de Les Planes 2022-2023. Propostes d'inversió

D'altra banda, Borja Aitor Arriaga, president de l'Associació de veïns de Can Cortés, ha presentat una proposta per tancar els contenidors d'una manera que sigui estètica i que eviti que els senglars accedeixin al menjar. A més, ha aprofitat per acomiadar-se del consell.

Aquesta iniciativa està relacionada amb una altra proposta que també busca instal·lar closos de fusta als contenidors d'escombraries.

Ambdues idees han centrat el debat en el fet que hauria de quedar clar que una proposta és per Can Cortés i l'altra per Les Planes.

La neteja també ha estat present a les propostes dels pressupostos, com la presència de més papereres i manteniment dels bancs.

Borja Aitor també ha presentat una iniciativa per fer escales entre l'avinguda Can Cortés i Magarola (Antoni Griera). Però, els tècnics han advertit que un dels principals reptes que presenta és que es pot sortir del pressupost.

També s'ha debatut sobre la proposta d'un espai de lleure i un rocòdrom a l'Espai Pere Grau per fer-hi l'espai més agradable.

Sobre això, Alba Gordó ha dit que en l'anterior consell de barri també es va recordar que hi ha una adequació de l'Espai eco amb els diners que s'haurien de fer servir per a les tirolines. Les tirolines és una altra històrica reivindicació del barri que ha generat força debat entre els assistents.

A més, s'ha proposat ampliar la vorera de l’escola bressol de Les Planes. En aquest punt, un dels veïns s'ha queixat que fa 10 anys que l’anterior govern ho hauria d’haver fet. I, en general, els veïns s'han qüestionat si això hauria de ser un pressupost participatiu.

En aquest punt Gordó ha defensat els pressupostos participatius i ha dit que la gràcia no és fer res diferent del que fa l’ajuntament, sinó triar quines són les polítiques més importants per al barri.

També s’han presentat altres iniciatives com posar un carregador públic per a cotxes elèctrics o fer el camí fins a la font del Rabassalet viable per a cadires de rodes, instal·lar fonts públiques, restaurar la font de la Rosalia i millora de la Riera, millores a l’espai Eco de Pere Grau, a banda de la creació d'una sala de música insonoritzada també ha generat una mica de debat.

Per altra banda, ha generat debat la proposta de col·locar una senyalització amb animals lligats en espais públics. Fins i tot, s’ha dit que això s’hauria de fer per seguretat encara que no surti als pressupostos participatius.

Al final de la presentació, una veïna ha comentat perquè s'ha descartat dels pressupostos participatius la proposta per fer una "remonta" del Pere Grau perquè els joves de 12 a 16 anys puguin tenir un espai d'oci adient per a ells. Els tècnics municipals han dit que es valorari fer una redacció del projecte i incloure'l als pressupostos.

Com estan els projectes dels pressupostos participatius anteriors?

Després de la presentació, els tècnics han informat als assistents al Consell de Barri de l'estat dels projectes inclosos als anteriors pressupostos participatius.

Han explicat en quin estat es troben i han matisat que ja s'han iniciat les obres de l'espai familiar al casal del barri, la pavimentació de la pista de l'Espai eco i que el wifi es troba en primera fase i que els cartells i estudi.

Per acabar, Oriol Sánchez, regidor de Joventut i Participació i Barris ha agraït als assistents la seva assistència i ha recordat que recullen les demandes que traslladaran als àmbits corresponents.

També els ha volgut tranquil·litzar, ja que sap que "històricament" costa fer alguns projectes a Les Planes, però ha assegurat que els tècnics fan "tot el possible" per fer-los realitat.

El llistat definitiu dels projectes participatius de Les Planes sotmesos a votació per tots els santcugatencs els donarà a conèixer l'Ajuntament en els pròxims dies i al novembre s'obrirà el procés participatiu.