El servei de menjador de les escoles inclou el dinar i el monitoratge FOTO: Artur Ribera

Societat

Neix una plataforma contra el nou decret de servei de menjador escolar

El nou decret impulsat pel Departament d'Ensenyament estableix que el servei de menjador de les escoles serà adjudicat per concurs públic

Un grup de famílies de Sant Cugat del Vallès ha creat la plataforma SOS Migdia per mostrar el seu rebuig al nou decret que està elaborant el Departament d'Ensenyament de la Generalitat sobre el servei de menjador de les escoles. La proposta d'Ensenyament estableix que el servei de menjador escolar, que inclou pròpiament el menjar i l'estona de lleure amb el monitoratge, s'adjudiqui a través de concurs públic. D'aquesta manera, les Associacions de Famílies d'Alumnes perden poder de decisió i gestió per escollir el model.

"Estem molt preocupats, el decret va en contra de la voluntat de les famílies", ha explicat al TOT Andrés Muñoz, portaveu de SOS Migdia a Sant Cugat. El col·lectiu està format per persones de la majoria d'Associacions de Famílies d'Alumnes de les escoles públiques de Sant Cugat i el seu objectiu és pressionar l'Ajuntament perquè demani a Ensenyament una rectificació. Per aquest motiu, es mobilitzaran en el Ple Municipal del pròxim 19 de novembre.

"Els concursos públics es legislen en benefici de les empreses"

"La Generalitat fa vint anys que es desentén del servei del menjador, que al Vallès està delegat a les AFAs i nosaltres paguem el 100% del servei", explica Muñoz, que afegeix que són les associacions de famílies les que estableixen els criteris per tal de contractar l'empresa que millor s'adapti a les seves necessitats i voluntat. "L'experiència de licitacions en altres municipis ens demostra que està sent nefast, els concursos públics es legislen en benefici de les empreses. Som molt escèptics", apunta.

Deixar el decret en un calaix

El portaveu de SOS Migdia destaca la importància del menjar dels alumnes i que és una qüestió per la quan ha de "velar" les famílies. "Som nosaltres els que hem de decidir", insisteix.

Amb tot, espera que l'Ajuntament faci pressió a la Generalitat perquè deixi en un "calaix" la proposta de decret menjador i s'obri un procés de diàleg per decidir el model. "Estem oberts a parlar, però s'ha de respectar la nostra visió". De fet, els partits polítics de Sant Cugat debatran una moció sobre el decret i SOS Migdia espera que hi hagi una majoria en contra.

La posició del Departament

El conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, va defensar la proposta de decret menjador en una visita a Sant Cugat a finals d'octubre. "L'esborrany de decret permet impedir la mercantilització del servei i acabar amb la que ara hi ha. Un concurs públic no és privatitzar, fer-ho a dit com passa en algunes escoles, sí", va assegurar.