Les noticies que han marcat el 2021 a Sant Cugat
Resumim l'actualitat que ha destacat a la ciutat enguany
Repassem les notícies que han marcat l'actualitat del 2021 a Sant Cugat, on destaquen la mobilitat, l'habitatge, les escoles i la Covid-19. Tambe pots consultar les defuncions de l'any o els personatges destacats durant els últims 12 mesos.
SALUT
2021: l’any de la vacuna i de la ‘nova normalitat’
El coronavirus ha tornat a ser el protagonista del 2021, com ja ho va ser l’any anterior. Les xifres de contagis, hospitalitzacions i morts per la Covid-19 han marcat les notícies a àmbit internacional i Sant Cugat no ha estat una excepció. El 2021 ha estat l’any de la vacuna, que es va començar a administrar entre els santcugatencs els darrers dies de 2020. Un any després, 71.878 santcugatencs han rebut la pauta completa, el que suposa el 75,5% de la població i el 87,2% dels majors de 12 anys. Aquesta era l’estratègia per tornar a la normalitat, que en alguns moments ha estat gairebé prepandèmica. Però l’any ha acabat amb un altre cop, imprevist per molts: la sisena onada i la nova variant òmicron.
Sant Cugat ha trencat tots els rècords de contagis durant el desembre de 2021 i les restriccions, com el toc de queda, el tancament de l’oci nocturn o l’obligació de portar mascaretes a l’exterior, s’han recuperat.
La vacunació massiva feia pensar en la recuperació de la nova normalitat. Però el 2021 acaba amb noves restriccions i xifres de rècord de contagis. Tot i això, les morts han disminuït dràsticament.
MOBILITAT
Entra en vigor la Zona de Baixes Emissions
L’any 2021 ha entrat en vigor la Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat. Una zona de 4 km que abraça el centre de la ciutat, en la qual no es pot circular amb vehicles motoritzats que no tinguin distintius de la DGT (0, ECO, C i B), o cosa equivalent, amb cotxes de benzina matricu-
lats abans del 2000, els dièsel anteriors al 2005 o 2006 i les motos prèvies al 2003. La Zona de Baixes Emissions comprèn la carretera de Vallvidrera (no inclosa), la ronda Nord (no inclosa), l’avinguda de Roquetes, l’avinguda de les Corts Catalanes, el carrer de Llaceres i el passeig de Valldoreix. La ZBE de Sant Cugat va entrar en vigor l’1 de maig, però ho va fer amb caràcter informatiu. Des de l’1 de novembre, però, ja s’apliquen sancions econòmiques a aquells conductors que vulneren la normativa. La quantia econòmica de les sancions va des dels 100 € fins als 500 €, segons el vehicle, i amb recàrrec per reincidència. El control és a través de càmeres. La normativa ha generat descontent entre alguns veïns de la ciutat, que han creat la Plataforma d’Afectats per la Zona de Baixes Emissions.
El carril bici de Rius i Taulet i de l’hipòdrom, en funcionament
Durant el 2021 s’ha ampliat la xarxa de carril bici de Sant Cugat, i ho ha fet en punts estratègics de la ciutat. Un dels objectius és arribar a Rubí en bicicleta. A mitjan novembre entrava en funcionament el carril bici de la rotonda El carril bici de Rius i Taulet i de l’hipòdrom, en funcionament de l’hipòdrom, després que les obres inicien el 2019 i s’aturessin durant un any. També ha entrat en funcionament el carril bici de l’avinguda de Rius i Taulet. .
EDUCACIÓ
El projecte de l’escola La Mirada es desencalla
Després d’anys d’espera, retard, polèmiques i queixes, el projecte de La Mirada s’ha desencallat durant el 2021. Després d’aprovar el projecte, que va rebre també el vistiplau de la Generalitat, l’Ajuntament ha iniciat els tràmits per licitar les obres, que tindran un cost de 8,4 milions d’euros i s’ubicarà al Bosc de Volpelleres. Un pas més en el llarg procés, que acumula diversos retards des que es va posar en marxa en barracons el 2016. La darrera previsió era que el centre estigués en marxa el gener de 2024, A banda dels retards acumulats, el projecte de construcció de La Mirada s’ha trobat amb alguna oposició. Una d’elles és la de col·lectius ecologistes, que denuncien que la ubicació final de l’escola provocarà un impacte ambiental “irreparable” al Bosc de Volpelleres. L’Associació per a la Defensa i Estudi de la Natura i la Plataforma SOS Bosc Volpelleres van presentar un recurs contenciós amb l’objectiu de frenar la construcció. Un recurs que va ser acceptat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i que pot acabar afectant també el calendari. Tot i això, l’Ajuntament diu que està “tranquil” i no preveu mesures cautelars.
Sant Cugat passa de 2 a 5 zones escolars
Sant Cugat deixa enrere les dues zones escolars i en passarà a tenir cinc en la preinscripció pel curs 2022-2023, tal com va explicar la regidora d’Educació, Pilar Gorina, el 15 de desembre. Sant Cugat passa de 2 a 5 zones escolars Pel que fa als instituts, s’ha definit una zona única i funcionaran per adscripció. És a dir, cada escola tindrà assignat dos instituts. Ampliar la zonificació era una reivindicació de les famílies i l'objectiu és fer les escoles més pròximes i evitar la segregació.
URBANISME
Part del camp de golf de Can Sant Joan serà un gran parc interurbà
Després de mesos de polèmica, reivindicació i manifestacions de diferents agents polítics i de la societat civil, el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, va anunciar el mes de setembre del 2021 que gran part del Camp de Golf de Can Sant Joan, abandonat des del 2018, s’utilitzarà per construir un gran parc interurbà, entre Sant Cugat i Rubí. Així, 60 hectàrees de les 80 que té el camp de golf, de les quals l’Incasòl en té la propietat esdevindran un pulmó verd entre els dos municipis vallesans. Des de fa anys, el camp de golf abandonat de Can Sant Joan ha estat motiu de controvèrsia, ja que, fins a l’any passat la Generalitat tenia intenció de reobrir-lo per dedicar una part del terreny a la formació i pràctica d’aquest esport. Aquesta intenció de reobrir el camp de golf va generar malestar entre diferents agents, fins al punt que es va formar la Plataforma Reconvertim el Camp de Golf, que en els darrers mesos ha organitzat manifestacions i activitats per reivindicar l’ús públic de l’espai.
Ragull Centre, xoc entre habitatge públic i “model de ciutat”
El govern municipal de Sant Cugat va anunciar el 9 d’abril el projecte de Ragull Centre, un nou complex comercial i residencial que incloïa 118 habitatges, dels quals 72 serien de lloguer protegit. La proposta va generar molta polèmica, especialment per l’alçada plantejada: 11 pisos. També per la installació d’una nova gran superfície comercial. El projecte va sorgir d’un conveni entre l’Ajuntament de Sant Cugat i Ferrer Internacional, S.L, propietari dels terrenys. Davant del rebuig veïnal del barri de Sant Francesc, el govern es va obrir a parlar-ne i, des de llavors, s’han mantingut diverses reunions amb entitats i veïns. De fet, fins i tot es va crear una plataforma contrària al projecte: la Plataforma Aturem Ragull Centre. El govern ha reformulat la proposta inicial davant les queixes veïnals. El nou projecte conserva la xifra de 118 habitatges. El que sí que s’ha modificat és la forma volumètrica, i ja no es materialitzarà en dos blocs d’onze pisos, tal com es preveia inicialment.
Problemàtica per les llicències d’obres i l’Ajuntament anuncia un pla
La problemàtica de les llicències d’obres ha esclatat aquest any a Sant Cugat. Un grup de ciutadans i empreses es va unir com a Plataforma d’Afectats de Llicències d’Obra per denunciar els terminis de resposta de l’Ajuntament i reclamar solucons. “Som moltíssims els particulars i les empreses que ens veiem afectats”, van exclamar. Algunes llicències d’obra major podien trigar fins a 24 mesos a atorgar-se. A més, segons el Col·legi d’Arquitectes va situar Sant Cugat com la ciutat catalana que més triga a donar una llicència. Davant d’aquest situació, el Govern municipal va presentar un pla enfocat a reduir aquest temps. I és que entre el 2017 i el 2020, el termini mitjà d’atorgament de llicències d’obra havia passat de 248 a 445 dies. “Portem una solució viable per aquest greu problema”, va explicar l’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla. El pla constava de 12 accions concretes entre els quals destaca el compromís d’incorporar 15 persones al servei. Una altra de les qüestions que
contemplava el pla és facilitar i agilitzar la presentació de documentació, i potenciar l’àmbit digital.
HABITATGE
L’Ajuntament vol construir 3.000 habitatges de lloguer protegit
L’Ajuntament de Sant Cugat vol construir 3.000 pisos de lloguer protegit en els pròxims anys. És l’objectiu del Pla d’Habitatge Assequible de Lloguer 2030, presentat el 16 de desembre del 2021. “Ens conjurem perquè tots els santcugatencs puguin continuar residint a la ciutat
que els ha vist néixer, créixer o acollit”, deia l’alcaldessa, Mireia Ingla. L’objectiu és que part dels 3.000 nous pisos estiguin construïts el 2030 i, una altra part, estigui planificada urbanísticament perquè es puguin anar executant. La gran majoria dels nous pisos (2.200) es projecten al nou barri de Ca n’Ametller. Molts dels 3.000 nous habitatges es desenvoluparan a través de col·laboracions publicoprivades. L’Ajuntament de Sant Cugat ha presentat 18 projectes de noves promocions que faran possible la construcció d’aquests habitatges. En el marc d’aquest pla, l’Ajuntament va estrenar el març del 2021 una nova Oficina Local d’Habitatge per oferir un servei integral a tota la ciutadania. Amb la nova ubicació de l’oficina, el Consistori vol fer més visible aquest espai.
POLÍTICA
Fortuny renuncia a ser candidata de Junts i Vallés i Brugaroles volen ser-ho
Junts per Sant Cugat tindrà un nou alcaldable en les eleccions municipals, que se celebraran el maig del 2023. Tot i que primer havia anunciat la seva voluntat de repetir, la candidata en les passades eleccions i actual portaveu del grup municipal, l’exalcaldessa Carmela Fortuny, va comunicar a principis de desembre que no es presentaria a les primàries de Junts per escollir cap de llista. Una decisió que va arribar després que dos regidors de Junts Josep Maria Vallès i Carles Brugarolas hagin mostrat la seva voluntat de presentar-se a les primàries de junts, unes eleccions internes que, de moment, no estan convocades. Fortuny va recordar que la seva candidatura va ser la guanyadora de les eleccions del 2019 i va lamentar que no es fes una candidatura única. Entre altres, Brugarolas va entrar el 2011 al ple de Sant Cugat amb Mercè Conesa i va ser tinent d’alcalde d’Economia i va ser el número 11 a la candidatura de Fortuny el 2019 Per la seva banda, Josep Maria Vallès, exdirector del TOT Sant Cugat, va entrar al Ple en aquest mandat, de la mà de Carmela Fortuny i ha mostrat la seva voluntat de fer llista amb el PDeCAT.
SUCCESSOS
A presó acusat d’abús sexual a una menor al gimnàs
Un home va ingressar a presó després de ser detingut i acusat d’abusar sexualment amb penetració d’una menor al gimnàs municipal de la rambla del Celler de Sant Cugat. La víctima A presó acusat d’abús sexual a una menor al gimnàs era una clienta de 16 anys i el detingut un home de 32 anys i treballador del gimnàs. L’Ajuntament de Sant Cugat s’ha personat com a acusació particular en el cas.
Robatori al Centre Comercial i persecució amb tret
El migdia del 28 de setembre es va viure una persecució de pel·lícula a Sant Cugat. Una patrulla de paisà de la Policia Local va aturar un vehicle sospitós que sortia del Centre Comercial. El conductor no va fer cas i va fugir. La Policia Local va disparar un tret a la roda del vehicle, i els ocupants el van abandonar. Van ser detinguts després a Volpelleres.
PATRIMONI
Destrossen la Creu de Terme del Monestir
El mes de juliol del 2021 començaven les tasques de restauració de la Creu de Terme del Monestir. Unes tasques necessàries després que la matinada del 19 de juny un brètol de 35 anys s’enfilés al monument amb l’ajuda d’un grup de persones, provocant que la Creu de Terme cedís, caigués i es trenqués. L’home ja acumulava més de vint antecedents policials.
L’Ajuntament compra la masia de Torre Negra per 2,8 milions
L’Ajuntament de Sant Cugat va oficialitzar la compra de la masia de Torre Negra i una finca de 86 hectàrees propera per 2,8 milions d’euros. “Torre Negra és un edifici que explica la història de la ciutat i ara passa a ser municipal”, va destacar el tinent d’alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch. Ara caldrà definir quines activitats s’hi faran.
ESPORTS
L'esport santcugatenc diu adeu el 2021 amb un any ple d'èxits
Sant Cugat tanca l'any amb ascensos a la màxima categoria, debuts en la Copa de la Reina, classificacions a la màxima competició europea i presència en els Jocs Olímpics.
El resum complert de les notícies destacades del 2021 es pot trobar a la revista del TOT Sant Cugat publicada divendres 31 de desembre.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.