Camins tallats per les batudes de senglars a Sant Cugat, Collserola FOTO: Artur Ribera

Societat

Nova jornada de batudes de senglars a Collserola i Sant Cugat

Durant la passada temporada de caça, entre l'octubre de 2015 i febrer de 2016, es van capturar més d'un centenar de senglars a Collserola

Aquest dissabte, 5 de novembre hi ha una nova batuda de senglars a Collserola. unes batudes que s'iniciaven el dissabte 1 d'octubre, quan va tenir lloc a Sant Cugat la primera batuda de senglars de la temporada de caça 2016-2017 dins del Parc de Collserola. El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ja ha fet públic el calendari de caça dels senglars a Collserola i en el terme municipal santcugatenc es realitzaran quatre més fins al febrer. Així, aquest dissabtes 5 de novembre, el 10 de desembre, 14 de gener i 11 de febrer les societats de caçadors tenen permís per caçar aquests animals dins de les àrees delimitades del Parc Natural.

A la zona santcugatenca de Collserola hi ha una dotzena de punts on es podran fer les batudes, que els dies de caça estaran tallades al pas i hi haurà informadors explicant la situació. A cadascuna de les zones hi haurà marcats diferents punts, on es podran col·locar els caçadors per disparar, sense desplaçar-se. Les batudes s'han de desenvolupar entre les vuit del matí i les tres del migdia, fora d'aquest horari està prohibida la caça.

A Collserola hi ha dues zones de caça controlada. Una, on s'inclou Sant Cugat, és la de l'àrea del Vallès Occidental, amb gairebé 20 quilòmetres de perímetre i una superfície de 767 hectàrees. La segona zona és la del Baix Llobregat, que suma un perímetre de 59 quilòmetres i una superfície de 2.253 hectàrees. A Sant Cugat, la zona de caça controlada ocupa 478 hectàrees. Durant la temporada de caça passada, a Collserola es van capturar un centenar de senglars i a Sant Cugat gairebé quaranta.

Societats de caçadors

Només les persones que siguin sòcies d'alguna societat de caçadors podran participar en les batudes. A Collserola hi ha sis societats autoritzades a participar en les caces programades al Parc Natural, una de les quals està a Sant Cugat (La Codorniz). La resta són la de Sant Feliu de Llobregat, la de Sant Just Desvern, de la Floresta (Molins de Rei), El Puig (El Papiol), La Ardilla (Cerdanyola) i L'Harmonia (Cerdanyola). Cada societat pot inscriure un màxim de 150 caçadors per participar en les batudes.

Els participants a les caceres han de portar obligatòriament una armilla o alguna peça de roba de color reflectant. Només estan permeses les escopetes carregades amb bales, quedant prohibits els rifles, i des del departament de la Generalitat recorden que les baines de cartutxos s'hauran de recollir del terra per evitar deixar deixalles pels boscos. A més, cada societat està obligada a omplir fitxes dels senglars que veu, dels que caça...

Els caçadors també podran capturar porcs de raça vietnamita, sempre que ho comuniquin després al Parc de Collserola.

Zones de les batudes

En total hi haurà dotze àrees reservades per les batudes de senglars, que en total sumaran més de 130 punts de caça. Són:

  • Can Bell
  • Font de Sant Vicenç
  • Torrent de Sant Antoni
  • Caseta blanca
  • Serra de Sant Vicenç
  • Font de Can Gordi
  • Torrent de Can Gordi
  • La Olla-Serra del Pedregar
  • Pantà de Can Borrell
  • Turó de Sant Adjutori
  • Turó Can Borrell
  • Turó de la Torrefera

La temporada de caça 2015-2016, en xifres