Es reprenen les trobades del Pacte per la Nit amb desconfiança cap a l'Ajuntament
Els restauradors, "amb molta crispació"; associacions i entitats no mostren cap confiança cap a l'Ajuntament pel què fa al Pacte per la Nit
L'Ajuntament de Sant Cugat ha presentat a veïns, entitats i restauradors la seva proposta de regulació de l'horari dels concerts i terrasses al municipi; en una nova trobada del Pacte per la Nit, després que la tardor passada el consistori trenqués unilateralment l'acord argumentant queixes dels veïns per soroll al centre de Sant Cugat.
Com a novetats principals, hi ha la divisió de Sant Cugat en cinc àrees amb limitacions horàries diferenciades pels concerts. Pel què fa a les terrasses, l'Ajuntament ha escurçat la temporada d'estiu (quan els bars podien tenir taules al carrer fins més tard) a poc més de dos mesos (de finals de juny a principis de setembre).
S'han creat dues comissions, de concerts i de terrasses, integrades per entitats, veïns i restauradors que seran les que hauran de discutir la proposta del consistori i arribar a un consens. Fins que no s'assoleixi un acord, les activitats al centre hauran d'acabar a les 12 de la nit ja que la proposta de l'Ajuntament encara no entrarà en vigor.
Crítiques a l'Ajuntament
Des de que l'Ajuntament va trencar el Pacte per la Nit, ha rebut nombroses crítiques d'entitats de la ciutat. "La comissió ni s'ha reunit. Tiren unilateralment pel mig. Estic molt decebut", ha lamentat Manel Sánchez, de la Federació de les Associacions de Veïns. "Ens preocupa que l'equip de govern vagi escombrant les activitats als afores de Sant Cugat", ha apuntat Simarro.
A més, els agents implicats tenen la incertesa de si l'acord al qual s'arribi serà respectat per l'Ajuntament, vista l'experiència de l'anterior Pacte per la Nit. "Han perdut la credibilitat. Quina garantia hi ha que ho compleixin", ha assegurat Xavier Vendrell, president del Gremi de Restauradors.
"Si no hi ha garanties per blindar el pacte, no serveix per res. Podran trucar quatre veïns a queixar-se i l'Ajuntament el tornarà a trencar", ha apuntat Simarro.
Concerts i activitats
Com va explicar el TOT Sant Cugat, la proposta de l'Ajuntament pels espectacles nocturns consisteix en dividir el municipi en cinc àrees amb limitacions horàries diferents. De dotze de la nit a sis del matí són els diferents horaris límit pels concerts depenent del lloc. (al mapa inferior podeu veure els horaris i espais).
Precisament sobre Can Solà i la voluntat de l'Ajuntament de convertir-lo en l'espai pels concerts i activitats, opina Marco Simarro, de la plataforma Tots Som Veïns: "Enviar una entitat a muntar una activitat a Can Solà no té sentit, és ridícul".
Per la seva banda, també ha opinat el president de la Federació de Veïns, Manel Sánchez: "No es poden fer concerts sempre al mateix lloc, han d'anar rotant". Tot i això, ha apuntat que "Sant Cugat mereix ser una ciutat activa i on el jovent i tothom pugui disfrutar".
En aquest mapa, es pot veure com l'Ajuntament vol dividir el municipi en diferents zones, amb horaris d'activitats nocturnes. Apretant sobre cada àrea dibuixada, es veu el límit horari i les característiques.
Els nous horaris de les terrasses
Pel què fa a l'horari de les terrasses, la proposta de l'Ajuntament preveu la divisió de l'any en tres temporades amb horaris diferents.
Una temporada d'hivern (del 15 d'octubre al 15 d'abril) on el límit horari serà a les 23.15 hores entre setmana i les 00.30 hores al cap de setmana; una d'entretemps (del 15 d'abril a la Festa Major i de l'inici del curs escolar al 15 d'octubre) amb límits a les 23 hores i a la 01.00 entre setmana i el cap de setmana respectivament; i una d'estiu (de la Festa Major a l'inici del curs escolar), quan l'horari de tancament serà a les 00.30 hores entre setmana i la 1.30 hores al cap de setmana.
Crispació entre els restauradors
Des del Gremi de Restauradors, es mostren molt crítics amb l'Ajuntament i la seva proposta, tal com verbalitza el seu president, Xavier Vendrell: "L'horari és molt restrictiu. Serà impossible mantenir negocis, cada vegada ho tenim més difícil". A més, Vendrell resumeix la sensació dels restauradors: "Hi ha molta crispació i no es creu en un pacte".
Sobre la proposta de reduir la temporada d'estiu i crear l'època d'entretemps, amb un horari més restrictiu, Vendrell també s'ha mostrat contrarietat, assegurant que a partir de l'abril és quan els restauradors comencen a facturar més i que aquest canvi pot suposar un perjudici gran.
Per la seva banda, Manel Sánchez es mostra satisfet amb l'horari de les terrasses i, alhora, crític: "No estic d'acord que hi hagi tantes taules al carrer".