Pepa Forn: “La sala infantil és el motor de la biblioteca”
Aquesta santcugatenca fa 17 anys que és al capdavant de les biblioteques públiques de Sant Cugat
En tot aquest temps i sobretot en els darrers anys, la directora del Servei de les Biblioteques de Sant Cugat ha vist com s’han posat en marxa dues biblioteques més.
Quin és el llibre més demanat pels santcugatencs a les biblioteques?
Doncs encara és Victus: Barcelona 1714 d’Albert Sánchez Piñol! Després d’Ofrenda a la tormenta de Dolores Redondo i Dime quién soy de Julia Navarro.
Majoritàriament els llibres més demanats són novel·les?
Sí, i també altres documents com els còmics, on el més prestat és la col·lecció Bola de Drac, i és que els manga van que volen. També la revista Speak Up, seguida d’El Mueble, la Tiro-liro i la Patrones. Quan s’enduen revistes, se n’enduen 10, ja que et pots endur un màxim de 15 documents en paper i 15 en suport audiovisual. Pots sortir amb 30 documents.
Des que han sorgit les noves tecnologies, la gent ve menys?
Estem bastant estancats en el nombre de visitants i usuaris, però en principi no hem notat canvi. En general, a totes les biblioteques registren un lleuger descens, però no sabem la raó, no sabem si és el tema de les noves tecnologies. Ara hem posat en marxa l’e-biblio amb força demanada de gent que es descarreguen llibres, podria ser un canvi de tendència. El que ha baixat és el préstec de la música i encara que hi ha qui diu que les pel·lícules han baixat, encara no hem vist aquesta davallada.
Qui fa la tria dels fons bibliogràfic?
Entre nosaltres i els usuaris. Tenim un servei que si trobes a faltar algun llibre, pots demanar reforçar algun fons o fer suggeriments de compra. Això ens va molt bé i en fem molt cas. Així, fem que la biblioteca sigui més de l’usuari i que vagi creixent a mesura que l’usuari ho requereix. A més de la demanda que nosaltres anem copsant i de la necessitat d’anar alimentant els fons especialitzats que tenim: de ciència-ficció a Volpelleres, poesia a Mira-sol, i teatre al Gabriel Ferrater, els quals s’han d’anar reforçant amb el pressupost municipal i els 10 lots de llibres a l’any que envia la Diputació de Barcelona.
Quin és el ciutadà tipus que utilitza el servei de biblioteques?
Tenim un públic molt heterogeni. Per exemple, al matí ve gent gran que ve a llegir la premsa i que curiosament sempre són homes. Després vénen dones grans a buscar novel·les, i a les tardes vénen estudiants, que fan servir la biblioteca com a sala d’estudi, i molt públic infantil. La franja entre els 25 i els 45 és la que ve més, perquè ho fan per interès propi o per acompanyar les criatures. La sala infantil és el motor de la biblioteca.
Les biblioteques tenen llibres adaptats per a persones amb dificultats?
Un dels ordinadors de cada biblioteca té un programa adaptat. També tenim llibres amb lletra gran i tenim pocs llibres amb Braille, és un tema que estem pendents per veure com ho podem tirar endavant, perquè és molt difícil comprar-ne.
Sant Cugat té algun llibre o document que només estigui aquí?
Tenim uns llibrets de Folch i Torres d’una donació que no els tenen gaires biblioteques. També tenim un fons d’esperanto provinent d’una donació. Són uns fons que els tenim guardats perquè si es perd alguna obra, és molt difícil reposar-la.
Rebeu moltes donacions?
Moltes! Les biblioteques no tenen fons patrimonial. A la Marta Pessarrodona tenen un llegat donat per ella, però la resta tenim donacions de llibres que ja no es llegeixen... I això ens ho ofereixen cada dia. Els acceptem per reposar exemplars que estan en mal estat. La resta dels llibres els vehiculem donant-los a la presó de Quatre Camins o amb projectes humanitaris, els busquem una sortida.