La Marxa Infantil haurà de limitar la seva participació a 2.000 nens FOTO: Lali Puig

Societat

Collserola, entre la protecció de l'entorn natural i 3 milions de visitants l'any

El Parc limitarà la participació en curses i activitats organitzades i implantarà vigilants per controlar l'incivisme

El Parc Natural de Collserola s'ha fixat com a objectiu prioritari regular l'ús públic del parc i establir una nova estratègia que garanteixi la sostenibilitat d'aquest espai verd. I és que els últims anys, l'afluència a Collserola ha anat augmentat, fins a arribar a la situació actual de més de 3 milions de visitants anuals. "Volem fer compatible el gaudi amb la conservació de la natura", explica al TOT Isabel Raventós, cap del Servei d'Ús Públic, Divulgació i Educació Ambiental del Parc.

Segons Raventós, que recorda que Collserola no és un parc urbà sinó un parc natural protegit, l'augment de públic situa el parc en un punt d'inflexió en el que cal actuar "per corregir possibles conflictes que poden sorgir, siguin de caràcter ecològic o social de convivència".

Els més de tres milions de visitants anuals suposen un impacte negatiu pel medi ambient de Collserola i la seva biodiversitat. L'erosió de terrenys, l'afectació a espècies animals i vegetals o les molèsties ocasionades als ocells que nidifiquen són aspectes que empitjoren la qualitat d'aquest entorn natural. "La natura ens dóna uns beneficis molt importants pels habitants en àrees molt denses, com és el cas. Una millor salut pel parc és una millor salut per les persones", argumenta Raventós.

És per això que el Parc ha creat una taula de treball perquè estableixi les noves regulacions i normatives de Collserola. El 2017, es començaran a limitar les activitats i curses organitzades. A més, la voluntat és implantar vigilants que censurin els comportaments incívics d'alguns ciutadans. Limitar o prohibir l'entrada dels veïns particulars a Collserola, com passa per exemple en parcs naturals d'Estats Units o Costa Rica, no es planteja.

La Marxa, màxim 2.000 participants

El nombre d'activitats autoritzades al Parc ha passat de més d'un centenar el 2009 a més de 250 el 2015. Pel que fa al nombre de participants, el 2009 era de gairebé 40.000, mentre que l'any passat van ser uns 70.000. "Ha arribat el moment que veiem que hi ha problemes perquè cada vegada hi ha més participants en les curses", explica Raventós. És per això que el Parc ha tirat endavant una regulació per limitar el nombre d'activitats, el nombre de participants i els llocs de curses i caminades de Collserola.

Segons Raventós, la convivència entre visitants i participants d'aquestes activitats es ressenteix. "Hi ha un conflicte social, cada cap de setmana tenim queixes, sobretot en llocs de molta concurrència, com el camí de Can Borrell a Sant Cugat".

Així, a partir del 2017 entrarà en funcionament una nova regulació per les activitats organitzades. La participació màxima en totes les activitats, excepte en quatre excepcions, serà de 500 persones. En el cas de les pedalades, 200. Pel que fa als recorreguts, s'hauran d'ajustar a una xarxa de camins establerts pel Parc, i que eviten al màxim els corriols (un 80% del recorregut és per pistes". En total, es podran fer un ultratrail, dues maratons, 20 curses, 50 caminades i 15 pedalades.

La Marxa Infantil és una de les activitats històriques de Sant Cugat i Collserola i cada any més de 2.000 infants hi participen. Aquesta regulació de màxim 500 persones no afectarà l'activitat del Club Muntanyenc, ja que és una de les excepcions pel seu "caràcter històric". Tot i això, sí que es limitarà la participació a 2.000 persones, xifra que s'ha superat amb escreix en les últimes edicions. "Sempre hi ha més demanda però haurem de buscar una solució imaginativa: per exemple, si tots els nens de Sant Cugat no la poden fer cada any, fer-ho alternativament i que cada any participin uns nens".

Bicicletes

Les regulacions del Parc començaran per les activitats organitzades però aniran molt més enllà. Un dels aspectes a treballar, apunten, és el de les bicicletes, que cada vegada "tenen un ús més important al parc". "De tant en tant ens consta que hi ha accidents i són greus", afirma Isabel Raventós.

La normativa del Parc limita la velocitat de les bicicletes a 20 quilòmetres per hora i només permet circular per camins i pistes de tres metres, mai per dreceres ni corriols, ja que "és l'únic lloc on la fauna hi troba descans". Una normativa que no sempre respecta tothom.

És per això que des del Parc s'implantaran vigilants en diferents punts de Collserola per tal de controlar que els ciclistes no facin actes incívics. Una tasca de vigilància però que inclourà també un règim de sancions. "Quan arribes en un punt d'incivisme, no queda altra opció que reforçar la vigilància, sobretot amb un objectiu dissuasori", justifica Raventós.

Prohibir l'entrada?

En parcs naturals de països com els Estats Units o Costa Rica, l'entrada als parcs naturals està regulada i prohibida en determinades hores o si hi ha molta afluència. "No ho hem plantejat perquè a Collserola, a diferència d'altres parcs, no té només una o dues entrades. Té infinits punts d'entrada i seria impossible", apunta Raventós.

El que sí que es vol és augmentar la pedagogia i la informació als visitants i per això es planteja incrementar la senyalització dins del parc, "perquè ningú pugui dir que no sap que per allà no pot anar o que si passes per una zona de nidificació, no has de fer xivarri".

"Si cuidem Collserola, ens cuidem a nosaltres", finalitza la cap del Servei d’Ús Públic, Divulgació i Educació Ambiental.