L'Aplec de Sant Medir se celebra aquest divendres 3 de març FOTO: Arxiu

Societat

Quants santcugatencs es diuen com el copatró de la ciutat Medir?

Sant Cugat celebra l'Aplec de Sant Medir aquest divendres, 3 de març

Sant Medir és el copatró de la ciutat. El van fer sant després que els soldats de Dacià el matessin. En aquella època l'Emperador de Roma va demanar que s'eliminessin a tots els cristians. Tal com explica la llegenda, Medir era un pagès que estava plantant faves per la zona en la qual ara es troba l'ermita de Sant Medir, quan va aparèixer el bisbe de Barcelona, Sever, que fugia dels soldats. Poc després van arribar els soldats i quan van preguntar a Medir pel bisbe ells els va dir que havia anat direcció Octavià, en el moment de plantar les faves. El fet però, és que aquelles faves, acabades de plantar, ja havien crescut i florit, fet que va fer pensar als soldats que s'estava rient d'ells i, per això, el van acabar capturant i matant un cop van trobar a en Sever.  

Des de llavors, el 3 de març és Sant Medir, una data assenyalada en el calendari local, ja que és el copatró del municipi, juntament amb Sant Pere, que se celebra el 29 de juny. 

Tradicionalment, posar el nom del patró o patrona de la ciutat ha estat un fet habitual en molts municipis. Tradicions però, que les dades demostren que van minvant. Actualment a Sant Cugat hi ha 7 persones censades amb el nom de Medir. En concret són 5 homes que es diuen Medir i 2 dones que es diuen Medina. 

El més gran de tots és una de les Medina, que va néixer el 3 de març de 1932. Curiosament, ella és l'única que la data del seu naixement coincideix amb el dia de sant Medir. 

Per la seva banda, el Medir més jove va néixer el 5 de febrer del 2006. A més, dels homes que es diuen Medir, tres estan inscrits al registre en castellà (Medin) i dos en català.