Què és el Carnaval a Sant Cugat?
Del 23 de febrer a l’1 de març, la ciutat celebra el Carnaval de Sant Cugat amb propostes per a totes les edats
El Carnestoltes, o Carnaval a Sant Cugat, és una celebració que té lloc abans de començar la Quaresma cristiana. Una celebració que s’estén des del dijous gras i fins al dimecres de cendra, amb data variable. La celebració s’estructura a partir d’una seqüència ritual: l’arribada, el regnat, la mort i l’enterrament del Rei Carnestoltes.
La principal característica de la setmana de Carnaval és que es tracta d’un moment de transgressions desenfrenades. “Per Carnaval, tot s’hi val!”, diu la dita popular, i és que la sàtira política, les disfresses i la festa al carrer són algunes de les característiques que defineixen la celebració. Uns dies plens d’excessos carnals i gastronòmics previs a l’arribada de la meditació i els dejunis propis de la Quaresma.
Els dies de festa
La festa s’inicia oficialment el dijous gras o dijous llarder, moment en què s’anuncia que falta una setmana per al dimecres de cendra, la qual cosa suposa l’inici dels 40 dies per a la Setmana Santa. Precisament el dimecres de cendra és quan acaben les celebracions del Carnaval.
El dimecres de cendra és el primer dia de la Quaresma en el calendari catòlic, protestant, i anglicà, i s’esdevé 46 dies abans de Pasqua, considerant que la Quaresma té 40 dies, sense comptar els diumenges, i que, per tant, dura 7 setmanes.
El dimecres de cendra és un dia de dejuni i abstinència per als catòlics, i es posa cendra als fidels que van a missa com a símbol de caducitat de la condició humana. És aquest dia quan, en el marc de la celebració de Carnaval, es fa l’enterrament de la sardina. És una manera de finalitzar la disbauxa i la gresca i començar a entrar en temps de Quaresma, és a dir, el temps d’abstinència i de penitència.
El Carnaval a Sant Cugat
La festa del Carnaval a Sant Cugat es va instaurar l’any 2001, dissenyada per Profeslo, la Promotora de Festes Locals de la ciutat, amb l’objectiu de recuperar la tradició i crear una festa popular que respongués a l’esperit del Carnestoltes. Des de l’any 2010, quan es va crear la Comissió de Carnaval, és aquesta la que s’encarrega de gestionar i organitzar la celebració a la ciutat. És una festa que, en els darrers anys, s’ha marcat com a objectiu cobrir tot el cicle del Carnaval, que s’estén des del dijous gras i fins al dimecres de cendra.
Aquest és el quart any que el Rei Carnestoltes local, el Gall de Carnaval, baixa del cimbori prenent el poder de la ciutat. Un poder que no retornarà fins al dimecres de cendra que, enguany, inclou una processó de l’enterrament, i una sardinada popular, així com un concert coral, com a principals novetats de la festa.
Fins a aquell moment, Gitanes, rua de comparses, ball de Carnaval i carnaval infantil, faran de Sant Cugat un lloc de disbauxa i festa.