Què mengen els nens a les escoles santcugatenques?
De dilluns a divendres les cuines dels centres educatius de la ciutat bullen per tenir a l'hora centenars de menús per alimentar els seus alumnes
Cuina equilibrada, mediterrània i que cada vegada integra més aliments ecològics i de proximitat. Aquest és el perfil actual dels menús que se serveixen a les escoles de Sant Cugat. De dilluns a divendres, les cuines dels centres educatius de la ciutat bullen per tenir a l'hora centenars de menús per alimentar els seus alumnes. "Cada escola fa el seu menú, que és validat per la Generalitat", apunta la presidenta de la Coordinadora de les AMPA de les escoles públiques de Sant Cugat, Carme Roca, que afegeix: "Els menús han de complir uns requisits d'un equip de nutricionistes del departament".
Des de l'empresa Paidos, la qual coordina els àpats de les escoles Joan Maragall, Collserola, Gerbert d'Orlhac, Pi d'en Xandri, L'Olivera i Ciutat d'Alba, Ester Mula, coordinadora del Joan Maragall, recalca que "les dietes que se serveixen integren tots els aliments i, a més, s'està rebaixant la proteïna animal en els primers plats". Mula ha indicat que entre aquests centres n'hi ha que serveixen entre 350 i 390 i d'altres que arriben als 450 o 475 menús i que, efectivament, la nutricionista els dissenya sota les pautes que assigna la Generalitat. Per la seva banda, Roca ha indicat que cada vegada més els centres docents aposten per menjar ecològic "per exemple, a l'escola Catalunya, la fruita, els llegums i la carn de vedella són ecològiques i s'intenten adaptar a la temporada: plats més contundents a l'hivern i els més lleugers a l'estiu".
Aliments prohibits
Les escoles dissenyen els seus plats sota criteris saludables, així, el porc i els fregits estan limitats i altres ingredients amb un baix contingut nutritiu, però amb un elevat nivell calòric, com la cansalada o el frankfurt, són apartats d'aquestes dietes. Tot i això, i en determinades èpoques, com l'últim dia abans de les vacances d'estiu o el darrer dia abans de les vacances de Nadal, en els menús es permet una llicència amb plats típics nadalencs que tenen una aportació extra de calories com canelons, escudella i postres amb torrons, xocolates i neules.
En aquest sentit s'ha expressat Mula, que ha fet referència que el grup en el qual treballa no elaboren ni croquetes, ni crestes, així com defugen els plats precuinats i de baixa qualitat: "Nosaltres fem la cuina el més casolana possible" i ha assegurat que aquests hàbits "repercuteixen a casa". La santcugatenca també ha posat de manifest que per fer més internacional la cuina, i depenent de l'elecció del centre, es treballen dinars temàtics com cuscús.
Dietes per a intolerants
Les intoleràncies alimentàries, cada vegada més nombroses, suposen un doble esforç a l'hora d'elaborar les dietes dels alumnes. Menús sense gluten; sense lactosa; sense fructosa, sacarosa, ni sorbitol; sense ou; baixes en calories; sense proteïna de la llet de vaca, sense lactosa, ou, fruits secs ni maduixa; baixes en sodi, laxants, per tractar el dèficit de Diaminoxidasa (DAO) són alguns dels desafiaments que es troben diàriament les cuines de les escoles, depenent dels problemes amb l'alimentació de cada escola.
L'escola que menys dietes per a intolerants serveix se situa al voltant de les 30, i la que més són uns 90, segons diu Mula. "A causa de l'augment de casos fem servir un protocol, de manera que dediquem una persona únicament a manipular aquestes dietes perquè no hi hagi contaminació d'altres aliments i sempre en combinació amb la família".
A banda de les dietes per assegurar la salut de l'alumnat, se sumen altres per motius religiosos, com és el cas de les dietes sense porc per a aquells alumnes musulmans. "Això depèn de cada escola, és una decisió interna de cada centre", diu Mula, que assegura que encara s'elimina el porc, en cap escola se serveix menjar halal, per "una qüestió logística, nosaltres prioritzem en la salut de cada alumne, més enllà dels motius religiosos".
La Hatikva, l'escola amb cuina 'kosher' de Sant Cugat
L'escola Hatikva és l'únic centre de Sant Cugat que cuina sota preceptes religiosos. El centre, ubicat a Valldoreix, elabora cada dia més de 230 menús caixer (kosher), basats en els preceptes bíblics del Levític. "Tenim alguns aliments prohibits com el porc, el marisc i també mesclar la carn amb la llet o els productes làctics", explica Adriana Melo, directora administrativa de l'escola. Melo ha afegit que, tot i fer un menú basat en l'ancestral llei hebrea, s'aposta per una dieta equilibrada, de temporada, amb més potatge a l'hivern i amanides suaus a l'estiu i que evita els fregits.
Com la resta de les escoles, la Hatikva també celebra les festivitats jueves a través dels menús: "Fem un dinar especial per l'any nou judaic i la Pasqua jueva en què podem servir xai, que no acostuma a estar a la dieta del centre", diu Melo. La membre del claustre ha indicat també que tota la carn que es cuina prové de l'única carnisseria caixer que hi ha a Barcelona i que s'abasteixen de les plantes aromàtiques que produeix l'hort de l'escola, amb la idea que en un futur l'hort pugui produir més aliments per a la cuina. El menjador del centre, que cada dia acull tres torns, serveix a banda del menú establert, uns altres quatre menús diferents per ajustar-se als seus alumnes vegetarians, intolerants al gluten, als nens i nenes que no mengen carn vermella i a un al·lèrgic al peix.