Més dun miler d'infants participa, anualment, a la Marxa Infantil FOTO: Lali Puig

Societat

Raventós: "Amb la Marxa Infantil vam fer una excepció perquè sabem que és important"

Els nous criteris de regulació d'ús del Parc Natural de Collserola van entrar en vigor el passat 1 de gener

La 59a edició de la Marxa Infantil arriba aquest diumenge, 2 d'abril, amb una novetat que afecta, principalment, al nombre de participants. Des de l’1 de gener del 2017 han entrat en vigor els nous criteris per regular les activitats organitzades al parc amb l’objectiu de minimitzar l’impacte ambiental i evitar els conflictes entre usuaris. Uns criteris que limiten la participació als diversos actes que s’organitzen al parc a 500 persones. Tot i això, amb el cas de la Marxa hi ha una excepció.

Els canvis a la Marxa Infantil però van arribar a partir del 2010, quan Collserola va ser declarat Parc Natural. A partir de llavors, la normativa referent a l’ús que es feia al parc va variar. La Marxa Infantil de l’any 2013 va passar a ser una cita matinal de 10 km i d’una durada de poc més de dues hores. Tot i que canviava molt el format respecte als anys anteriors, en què la Marxa recorria 17 km i comptava amb un dinar a Sant Medir o a Can Coll amb les famílies, el cert és que així es recuperava el format de les primeres edicions de la Marxa Infantil. 

Entrevistem a la cap del Servei d’Ús Públic del Parc Natural de Collserola, Isabel Raventós, per parlar d'aquests nous criteris i com afecten al desenvolupament de la Marxa. 

Isabel Raventós FOTO: Cedida 

D'on sorgeix la necessitat de modificar el reglament que regula l'ús del parc?
Això s'ha d'emmarcar en què el Parc Natural de Collserola està al bell mig de l'àrea metropolitana de Barcelona i això li dona una facilitat d'accés que és positiu. Els ciutadans i les ciutadanes podem tenir un contacte amb la natura i fer-hi activitats a poca estona de casa. Però som molts i, per tant, qualsevol cosa que es faci al parc té molt més impacte que si estem parlant d'un parc natural de l'Alt Pirineu. I això demana que, des dels serveis tècnics, des de l'òrgan gestor del parc, es busquin sempre mesures correctores per minimitzar aquest tipus d'impactes. 



Parlant d'impacte, quin impacte té un acte com la Marxa Infantil sobre el parc?
Nosaltres des del 2016 vam començar a implementar uns nous criteris per la regulació de les activitats fisicoesportives. En els últims 10 anys s'ha produït un boom pel que fa a nombre d'activitats que es demanaven des dels municipis del voltant. Esdeveniments que el primer any havien estat 500 persones i als anys següents ens en demanaven per 1.000, 1.500, 2.000... i anar pujant. Vam veure que la nostra percepció i les dades dels comptadors que tenim pel parc anàvem augmentant el nombre de visitants. Va ser quan vam dir que calia invertir aquesta tendència.

Des de l'1 de gener del 2017 s'apliquen aquests criteris per minimitzar els impactes que es produeixen en poca estona en uns punts molt concrets pel pas de moltes persones, moltes bicicletes... Cal que siguem conscients que no podem fer tot el que volem al parc ni on volem, sinó que hem de veure què podem fer i a on.

Imatge de la Marxa Infantil 2016 FOTO: Lali Puig

Amb el cas de la Marxa Infantil s'ha fet una excepció, pel que fa a la limitació, ja que la resta d'activitats es permet fins a 500 participants... 

Des de fa ja uns quants anys que amb el Club Muntanyenc Sant Cugat (CMSC) estem treballant braç a braç per intentar que la Marxa pugui ser un esdeveniment molt positiu per als nens i nenes de Sant Cugat, però que a la vegada no sigui un esdeveniment que deixi un impacte dur sobre el territori del parc natural. Ja fa anys que des del CMSC s'ha fet un esforç molt important amb reconduir aquest tipus de diada. Abans es feia un dinar, això comportava molts problemes de saturació a la zona, d'accessos... i es va arribar a la conclusió que calia reduir-ho. 
 

La veritat que ja fa molts anys que estem treballant per reconduir tot això. Els criteris del nombre de participants no els hem decidit nosaltres sols, sinó que vam constituir una taula tècnica amb la participació dels 9 ajuntaments que tenen territori al parc i experts en la matèria. 
 

Tot i que la xifra fixada per aquest tipus d'esdeveniments és de 500 persones, vam analitzar els esdeveniments que tots aquests anys s'han anat autoritzant des del Consorci i vam decidir que, de moment, hi ha 3 esdeveniments que, pel seu caràcter solidari, hem autoritzat una excepció. Una d'elles és la Marxa Infantil, que també li vam donar aquest tractament. Va haver-hi un acord amb tots els ajuntaments del parc per tal de no limitar a 500 participants sinó a 2.000, tenint en compte que a Sant Cugat hi ha molts nens i nenes que tenen molt interès a fer aquesta Marxa Infantil. 
 

És una bona excepció....
Sabem que amb aquests 2.000 segurament no es podran inscriure tots els nens i nenes cada any, però s'han de buscar fórmules de consens. Per exemple, tampoc passa res si un infant de Sant Cugat fa la Marxa un any i l'any que ve la poden fer uns altres infants. D'aquesta manera podem fer la Marxa Infantil, però que Collserola no se'n ressenti massa. De fet, no és un problema de Marxa Infantil, sinó que som molts.

Tenint en compte el que comentem doncs, la Marxa Infantil no perilla?
Clar que no. Això des del primer dia, és el que intentem explicar. Totes aquestes mesures són justament perquè no s'hagi d'arribar a suprimir aquest tipus d'esdeveniments. Durant aquest any es farà un estudi de freqüentació i un estudi d'impacte dels corriols i algunes pistes del parc per poder tenir més dades. Així es podrà valorar aquest impacte i decidir quines mesures s'han de fer de correcció, però justament això és per no haver d'arribar a situacions més límit. El parc natural ens aporta molts beneficis a nosaltres, però aquests beneficis són directament proporcionals a l'estat de salut del parc. Com millor estigui el parc millor estarem nosaltres fent les activitats al parc.
 

No hem cuidat Collserola com calia?
No és que no l'hàgim cuidat, abans hi havia poca gent a Collserola. En els últims 20 anys és quan s'ha produït aquest increment de la pràctica esportiva. Fa molts anys a Collserola hi havia un perfil d'usuari que era l'excursionista més clàssic, coneixedor de la natura. Ara hi ha una generalització d'aquesta pràctica esportiva. 
 

Sovint pensem que no passa res perquè fem les activitats o perquè anem a una zona més natural que potser hauríem d'evitar. El fet és que cada vegada som més gent gaudint del parc i és necessari que prenguem algunes mesures de conservació perquè el parc pugui mantenir-se en un bon estat ecològic. Perquè, al cap i a la fi el gaudirem molt més nosaltres també.