Rebuig del Ple a finançar les escoles que diferencien per sexes
Sant Cugat instarà la Generalitat a trencar el concert públic amb les escoles amb model educatiu que separen els nens de les nenes
El Ple municipal s'ha dividit davant la proposta dels grups municipals del PSC i ICV-EUiA d'instar el Departament d’Educació del futur nou govern de la Generalitat a racionalitzar els recursos a les escoles concertades de la ciutat. Tot plegat, amb l'objectiu d'evitar l’atorgament de concert públic a aquelles que tenen com a model educatiu la diferenciació escolar per gènere.
Una proposta en contra de la qual s'havien manifestat diferents escoles concertades del municipi, que també han estat presents al torn de participació ciutadana previ al Ple i han mostrat el seu posicionament abans del debat de la moció amb les paraules de Josep Manel Prats, president de la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'alumnes d'escoles lliures (Fapel).
La proposta ha quedat aprovada pel Ple municipal per 13 vots a favor, i els 12 vots en contra de CiU i PP, incorporant les esmenes presentades per la CUP-PC, però rebutjant les presentades per ERC-MES i Ciutadans.
Debat al Ple
Abans de la presentació de la moció per part del grup socialista i del grup ecosocialista, la Fapel ha intervingut per defensar “la llibertat d'educació, i la llibertat d'escollir l'educació dels fills com a dret fonamental a preservar”, en paraules de Prats, i per demanar “la retirada de la moció per respecte a les famílies”.
Pere Soler (PSC) ha estat l'encarregat de presentar la moció defensant “la igualtat d'oportunitat de les persones” i un model d'escola pública en què “la igualtat és un dret bàsic”. En nom d'ICV-EUiA ha parlat Ramon Gutiérrez, reivindicant que l'escola diferenciada “no apostar per la coexistència entre gèneres”.
La proposta ha rebut esmenes d'ERC-MES, la CUP-PC i C's. Mireia Ingla (ERC-MES) ha remarcat el seu suport a la moció, tot destacant que l'esmena del seu partit va encaminada a “vetllar per avançar en un únic model laic i universal en català de l'escola pública a Catalunya”, tot remarcant que “és impossible transmetre valors d'igualtat a les escoles que separen nens i nenes”.
Ramon Piqué (CUP-PC), ha deixat clar que la formació aposta per “l'educació pública de qualitat, laica i catalana” fomentant “la igualtat entre homes i dones”, un fet que “és difícil si se segrega els infants per sexe”. Aldo Ciprian C'S) ha destacat que aquest no és un tema que sigui competència de l'ens municipal, però ha defensat que “els escassos recursos públics de què disposem s'han d'utilitzar en favor de l'educació mixta dins una societat mixta”, però ha remarcat que votarien en contra de la moció per les esmenes.
“Som uns quants en aquest ple que hem estat educats en escoles d'educació diferenciada, i crec que ningú ens pot dir que discriminem per qüestió de sexe”, ha reivindicat Álvaro Benejam (PP), sentenciant que “la cohesió social no es deixa d'aconseguir per educar separadament; s'aconsegueix formant persones”.
Per part de Convergència, Esther Salat ha defensat el model educatiu actual argumentant, entre d'altres, que si aquest model educatiu no complís amb la legalitat, no existirien” tot apuntant que “defensar l'escola pública no és incompatible amb la defensa de l'escola concertada”.