Manel Rodríguez és el cap de la Comissaria dels Mossos d'Esquadra a Sant Cugat FOTO: Cedida

Societat

Rodríguez ( cap dels Mossos): “El primer objectiu ha de ser revertir els robatoris”

El nou cap dels Mossos a Sant Cugat Manel Rodríguez ha aterrat al cos fa uns dos mesos

Manel Rodríguez és el nou cap dels Mossos d'Esquadra a Sant Cugat i és graduat en Prevenció i Seguretat  Integral amb especialitat en Seguretat Publica- Universitat Autónoma de Barcelona.

Acaba d’assumir el càrrec. Quina és la situació de la seguretat?

Vaig pensar que havia de tenir dos tipus d’objectius: uns de genèrics i uns d’específics. En els genèrics és atendre les necessitats de la ciutadania en la seguretat en general, i també, molt particularment d’aquelles persones que són vulnerables. Després amb els específics i analitzant la situació delictiva, i com no podria ser de cap altra manera, el primer objectiu ha de ser revertir la situació en matèria de robatoris amb força a domicilis. I en segon terme procurar que els agents treballin amb les millors condicions possibles perquè això es traduirà amb una major qualitat en el servei als ciutadans. El primer que hem detectat és una situació en matèria de robatori al patrimoni en habitatges, sense ser ni molt menys la ciutat de Catalunya amb més robatoris a domicili, ens estem movent amb números que mereix un abordatge específic.

Diu que no és la ciutat amb més robatoris de Catalunya, però sí que els veïns estan molt preocupats.

És molt comprensible. Ens estem reunint amb els consells de barri, amb les associacions de veïns, perquè sàpiguen que hem començat a treballar des del minut 1 i perquè coneguin les accions que tenim previstes, i que des de fa un mes i tres setmanes hem engegat. També els traslladem consells de mesures de seguretat. Hem potenciat les patrulles al carrer, volem fer una visualització de l’agent de policia on aquests barris la situació és més preocupant. Per això no només estem treballant els agents adscrits a la comissaria, sinó també un suport de la comissaria de Rubí que està adscrita a la nostra. Tenim un suport regional de Granollers i hem demanat ajut i suport 5 o 6 dies a la setmana. Tenim unes 18 persones que estan fent patrullatge de saturació, per andanes dels FGC, control de pas... això és una primera acció perquè el ciutadà vegi que hi som; i un missatge pels lladres que vegin que tindran molt difícil fer l’activitat delictiva en aquesta ciutat.

També treballen amb la Policia Local?

El primer que vaig fer és reunir-me amb el cap de la Policia Local i establir una cooperació conjunta amb aquesta matèria. Hem creat un equip conjunt de paisà, amb efectius de Policia Local i efectius d’aquesta comissaria, que abans no teníem de manera permanent, i ara arran de la nostra arribada hem fet un grup permanent de paisà que únicament es dedica al tema de robatoris amb força a domicili. És un grup que el que vol ja és detenir. Estem treballant l’estratègia; el que fem és esperar que els lladres actuïn en una determinada zona. De fet en la primera setmana d’aquest grup vam detenir dues persones d’origen albanès quan ja havien saltat la tanca d’una casa de Valldoreix. Amb els 40 dies que hem creat aquest grup de paisà, juntament amb la unitat d’investigació de Rubí, Hem fet 11 detencions de qualitat; hem desarticulat un grup de persones d’origen xilè que es feien passar per menors. Ara estan en presó. La resposta policial en aquest mes i mig realment ha estat molt elevada, hem reduït el 50% els robatoris. Respecte a aquelles mateixes setmanes de l’any 2017.

De quina manera actuen? Valldoreix, la Floresta, són de les zones més afectades, estant al costat del bosc.

Té raó. De fet Sant Cugat des del punt de vista geogràfic és un territori que no ens afavoreix. Els delinqüents canvien els modus operandi a mesura que la policia va avançant amb les seves accions. Accedeixen a les cases per a zones boscoses que fan frontera amb el bosc, entren al vespre i a primeres hores de la nit la qual cosa són gairebé invisibles i només tenim la informació de què han entrat si algun veí els ha vist entrar o si ha sonat l’alarma. Això fa que nosaltres hàgim d’optar per mesures que vagin encaminades a detectar aquesta entrada. Segurament enlairarem l’helicòpter per vigilar aquestes zones que no es pot accedir amb vehicle.

Quan decideixen enlairar l'helicòpter? 
Quan s'enlaira no és per veure si sona la flauta. Té un cost i una planificació, causa una molèstia important als veïns. Identifiquem la franja horària i el dia més favorable on pensem que hi haurà una actuació en aquesta zona. 

Rodríguez durant l'entrevista al seu despatx FOTO: Lali Álvarez



El que actua a Sant Cugat són bandes organitzades? 
Són bandes organitzades però no formen part d'una organització criminal sofisticada. Tenim robatoris ordinaris, trenquen una porta de manera basta, o un alarma. 

Els que heu detingut eren reincidents? 
Algun sí, altres no. Alguns dels que hem detingut feia molt poquet que estaven a Catalunya, teníem diversitat. 

Què és el que busquen? 
Se situen en una zona de cases i el que els hi fa determinar si entren o no són les característiques arquitectòniques, o si tenen alarma o no. És un robatori instantani. Una vegada dins quan estan al patí miren que no hi hagi ningú, això és important perquè no tenim robatori amb violència contra persones, ni amb intimidació. Després palanquegen amb alguna eina les finestres per accedir. Saben que tenen 4 o 5 minuts per actuar van als dormitoris i banys i busquen diners, joies valuoses, però no aparells grans, potser algun ipad. 

Està optimista que baixaran aquestes xifres de robatoris? 
Jo molt. 

Fan falta efectius a Sant Cugat? Estem per sota de la ràtio? 
No és una qüestió del que podríem tenir, sinó del que tenim, del que es tracta és de la planificació, d'anar de la mà de la policia local, d'optimitzar recursos. Quan detectem una necessitat que supera el que pot abastir una comissaria tenim suports regionals i de serveis centrals.

La col·laboració ciutadana és molt important?

M’he emportat una agradable sorpresa per la col·laboració social que hi ha a Sant Cugat, i ho agraïm molt. La seguretat és una cosa de tots. El ciutadà ha interioritzat molt que quan veu una persona que no és habitual del seu carrer ens truca, quan veu un cotxe passar tres vegades també... Això és molt bo. De les 11 detencions, 4 han estat fruit de trucades. La col·laboració ciutadana la demano i l’agraeixo. Ells saben el que és normal o no al seu entorn. Els convido a trucar-nos sense cap mena de recança.