Romeva: "És necessari recordar que la banalització de les armes no és gratuït"
Raül Romeva ha donat suport a una iniciativa de la Coordinadora d’Afes de Sant Cugat amb el suport de diferents entitats de pau que denuncia la presència d'armes en activitats escolars
La Coordinadora d’Afes de Sant Cugat, amb el suport d’Unipau, Centre Delàs, campanya Desmilitarizem, Col·lectiu Antimilitarista de Sant Cugat i Escoles Coeducatives, ha denunciat aquest dijous en una roda de premsa a la Casa de Cultura l’oferta, per part de l'Ajuntament, d’activitats, dins el pla de dinamització educativa, impartides per membres dels cossos i forces de seguretat que accedeixen a les aules de les escoles i instituts de Sant Cugat amb les seves armes. El santcugatenc i exconseller de la Generalitat, Raül Romeva, ha donat suport a la iniciativa i s'ha preguntat si "és necessari impartir educació viària i seguretat a les xarxes amb una estètica armada?"
La intervenció de Romeva ha tancat els parlaments de l'acte que ha començat amb el de la presidenta de la coordinadora d’Afes de Sant Cugat, Xènia Amoròs. Ha fet referència als contactes que ha tingut amb l'Ajuntament i els "gestos bonics" com el nomenament com a fill predilecte a Arcadi Oliveres. I sobre això ha assegurat que "fins ara no tenim concrecions sobre aquests canvis. Només tenim intencions, però necessitem que tot això es concreti".
Raül Romeva, Gabriela Serra, Xènia Amoròs i Jordi Muñoz, durant la roda de premsa per anunciar la proposta de treure les armes de les activitats escolars de Sant Cugat. FOTO: JLSilva
Presentaran instància a l'Ajuntament titulada 'Les armes no eduquen'
Amoròs ha llegit també una instància que faran arribar a l'Ajuntament, signada per la Coordinadora d'AFES, el Col·lectiu Antimilatista de Sant Cugat, Unipau, Centre Delàs, Escoles coeducatives de Sant Cugat i la Campanya desmilitaritzem l'educació.
En aquest document es proposa "instar que les formacions i tallers que fan els agents armats les duguin a terme persones amb acreditació i expertesa i sense armes".
"Fer passes reals per una cultura de pau"
Després Gabriela Serra, presidenta del Consell Català de foment de la Pau, ha repassat les accions més rellevants del moviment antimilitarista a Catalunya. Ha destacat la moció 55/XI del Parlament de Catalunya, sobre la desmilitarització de Catalunya, que l'exconseller Raül Romeva va impulsar, i a la resolució que es va aprovar el desembre 2020. Ambdues demanaven passes fermes per erradicar les armes a les escoles. I ha conclòs la seva intervenció amb la següent reflexió: "res del que hem fet ha servit perquè comencéssim a fer passes reals per una cultura de pau que ens ensenyés que la mediació, el diàleg, la participació i escoltar, més que pegar, que educar i comprar armes, són els elements bàsics que ens poden portar a una societat on puguem estar més tranquils".
Buscar alternatives a les formacions dels policies a les escoles
A continuació, Jordi Muñoz, representant de la campanya desmilitaritzem l’educació, ha agraït a les entitats signants el suport a aquesta proposta, que considera que ha d'actuar com "gota d'oli" per aconseguir els objectius de desmilitaritzar Catalunya. I ha animat als centres educatius a buscar propostes alternatives perquè no entri ni una arma al centre. "Hi ha moltes persones formades en els àmbits de les xarxes i l'educació viària i ens convé canviar el model perquè les forces i cossos de seguretat armats no entrin a les aules de les nostres escoles i instituts." També ha recordat la denúncia del Col·lectiu Antimilitarista de Sant Cugat que van fer per les maniobres militars a prop d'escoles de la ciutat.
Continuar el llegat d'Arcadi Oliveres
Tots els participants de l'acte han fet referència a la lluita d'Arcadi Oliveres per la pau i la desmilitarització, però l'últim intervinent, el santcugatenc i exconseller de la Generalitat, Raül Romeva, li ha fet tot un homenatge explicant una metàfora del trencaclosques que el mateix Arcadi sempre explicava per fer entendre el sentit de la lluita. "Fer la fotografia sencera mai és senzill perquè quan et centres en una part, sempre hi ha una altra part que es trastoca".
Romeva ho ha explicat per deixar clar que l'acte d'aquest dijous n'és un exemple d'això que volia transmetre l'Arcadi amb aquesta metàfora. "Banalitzar l'ús de les armes per molt que es faci d'una manera eminentment lúdica o innocent té costos. Aquesta banalització de les armes en un espai educatiu no és gratuït".
Raül Romeva, donant suport a la proposta per erradicar les armes a les activitats escolars de Sant Cugat. FOTO: JLSilva
Ha enllaçat això amb la hipòtesi de Johan Galtung que afirma que la cultura de pau que s'ha desenvolupat al nord d'Europa podria ser perquè quan els vikings marxaven de casa per assassinar gent, les dones es quedaven educant els nens.
Aquesta imatge li ha servit per afirmar que "determinades banalitzacions poden tenir conseqüències molt greus." "Si no és necessari i útil, si no aporta res, perquè no ho canviem". I ha acabat recordant que "és bo que les institucions comptin amb contrapoders que ajudin a potenciar els canvis que des de la institució isolada no es poden fer sols". I ha esperonat a ser perseverants perquè "la persistència fa que les coses canviïn", tal com ensenyava l'Arcadi Oliveres.
La pròxima passa de la Coordinadora d'Afes sobre aquest assumpte serà una intervenció al torn de participació ciutadana del Ple del dilluns 15 de novembre per traslladar als polítics locals aquesta denúncia.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.