Sancions de fins a 300.000 euros en la nova ordenança de sorolls
Sant Cugat aprova la nova ordenança de sorolls, olors i vibracions
L'Ajuntament de Sant Cugat ha aprovat definitivament la nova ordenança per regular sorolls, olors i vibracions amb l'objectiu de millorar la convivència ciutadana al municipi. Sant Cugat ja comptava amb una ordenança sobre sorolls i ara se li ha afegit una normativa especial per les olors. Les sancions arriben als 300.000 euros i a la clausura de locals en infraccions molt greus.
"El soroll és actualment una de les principals causes de preocupació ciutadana i es considera un agent contaminant més", reconeix l'Ordenança. La voluntat de l'Ajuntament és fer un mapa acústic i de soroll que servirà per detectar els punts on se superen els límits i poder actuar. També servirà com a base per definir el Pacte per la Nit i els espais que podran acollir espectacles.
L'Ordenança fa menció als límits de soroll que no es podran superar en activitats al carrer. En aquest cas, la llei obliga a les entitats organitzadores a instal·lar limitadors acústics per controlar el volum del so. L'Ajuntament de Sant Cugat s'ha compromès a subvencionar la compra d'aquests aparell a les associacions. La normativa també estableix regulacions per exemple en construccions, vehicles, terrasses de bars o en mascotes. En aquest últim cas, prohibeix deixar els gossos a l'exterior de casa durant la nit si els animals fan soroll i molesten als veïns.
En casos de conflictes entre veïns per motius de sorolls, l'Ajuntament de Sant Cugat oferirà a les parts en disputa la possibilitat d’acollir-se a un procés de mediació a través del Servei de Mediació Comunitària municipal, a fi que resolguin les seves diferències mitjançant acords i solucions satisfactòries per a totes les parts.
En referència a les olors, l'Ordenança estableix les condicions que han de complir les sortides de fums dels establiments de restauració, així com els filtres i altres elements que ajuden a disminuir les olors.
Dubtes de l'oposició
"Fer ordenances d'aquest estil és una derrota en termes de convivència. Sancionar hauria de ser l'última eina", ha assenyalat la regidora de la CUP-PC, Núria Gibert. "El principal objectiu de l'ordenança no són les sancions", ha argumentat el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech.
Per la seva banda, el regidor d'ERC-MES Èric Gómez ha assegurat que "l'ordenança no ajuda a resoldre el conflicte latent entre l'oci nocturn i el desncans veïnal". A més, també ha alertat que les subvencions no cobriran tot el cost dels limitadors que hauran d'assumir les entitats.