Imatge d'arxiu d'un ple municipal de Sant Cugat, amb l'alcaldessa Mercè Conesa a la dreta la tinetn d'alcalde Carmela Fortuny FOTO: Artur Ribera

Societat

Sant Cugat aprova el Pla Municipal d'Igualtat de Gènere amb crítiques de l'oposició

"Aquest equip de govern té moltes més dones que homes, no és una casualitat", ha defensat l'alcaldessa de Sant Cugat davant les crítiques de l'oposició

El Ple Municipal de Sant Cugat del Vallès ha aprovat el 3r Pla Municipal d'Igualtat de Gènere pel 2018-2021, amb l'objectiu de "continuar avançant cap a una ciutat igualitària entre homes i dones, lliure de violència masclista". El Pla s'ha aprovat amb els vots de PDeCAT-Demòcrates i PSC, mentre que l'oposició ha criticat "falta de compromís" del govern municipal en la igualtat de gènere.

El Pla d'Igualtat se centra en cinc eixos principals: la igualtat i la no violència masclista; la perspectiva i transversalitat de gènere; el compromís polític, tècnic i social; l'ús d’un llenguatge inclusiu i no sexista; i el recull de dades desagregades per sexe. Es desenvoluparan una cinquantena d'accions per abordar la igualtat de gènere en àmbits com la cultura, l'esport, educació, comunicació...

"És un compromís amb la igualtat de gènere per situar-la com un valor central de l'actuació municipal", ha assegurat la tinent d'alcalde de Serveis Socials, Susanna Pellicer. "És un pla amb la voluntat de millorar la igualtat de gènere a Sant Cugat", ha defensat Pere Soler, del PSC, que ha aprofitat el debat per denunciar el "retrocés" en la paritat del nou govern de la Generalitat proposat, amb tres dones i onze homes.

Crítiques de l'oposició i defensa de l'alcaldessa

La resta de l'oposició s'ha mostrat crítica amb el Pla d'Igualtat i, especialment, ha denunciat la "falta de compromís" del govern municipal per impulsar la igualtat de gènere. CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i Ciutadans han recordat que de l'anterior pla d'igualtat "només s'han realitzat un 40% de les accions".

"Els punts febles que es reconeixen en el pla són els recursos econòmics i els personals, i això és falta de voluntat política", ha lamentat Núria Gibert, de la CUP-PC. Munia Fernández-Jordán, de Ciutadans, ha afirmat que "igualtat és crear escoles bressol, casals inclusius, zones més il·luminades...".

 

Des d'ERC-MES, Mireia Ingla, ha criticat "falta de concreció" en el pla i que no es faci esment a col·lectius de dones amb situacions específiques com les migrades, les joves o LGTBI. "No estem segurs que la igualtat sigui una prioritat, veient que el pressupost ha baixat", ha criticat Roser Casamitjana, d'ICV-EUiA, que ha posat d'exemple que els programes contra la lluita de violència masclista han passat de 9.000 euros el 2017 a 6.000 euros pel 2018.

La resposta de Conesa

Les crítiques de l'oposició han estat rebatudes per l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, que ha defensat el seu paper en la lluita en favor de la igualtat: "Aquest equip de govern té moltes més dones que homes, no és una casualitat. Les dones que ens hem compromès amb aquest projecte polític sabem quina mirada transversal volem aportar".

A més, l'alcaldessa ha afirmat que la construcció urbanística de Sant Cugat també està feta amb un disseny "amable" i "on les dones estiguin segures i tothom pugui trobar-s'hi bé".