Una edició passada de la Setmana de la Gent Gran. FOTO: Arxiu

Societat

Sant Cugat camina per cobrir les necessitats de la gent gran

A la ciutat el col·lectiu de la gent gran té el repte de fer sentir la seva veu perquè l’Ajuntament de Sant Cugat atengui les seves principals preocupacions

Sant Cugat té un 15% de població més gran de 65 anys, segons les últimes dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya de l’any 2023 (14.674 persones). Això vol dir que la gent gran és minoria en una ciutat amb 17.302 menors de 14 anys (18%) i 65.603 persones entre 15 i 64 anys (67%). Per tant, el repte és fomentar la participació del col·lectiu de més grans de 65 anys per conèixer i atendre les seves necessitats. Per fer-ho, l’Ajuntament de Sant Cugat i les principals entitats que atenen la població més gran han posat fil a l’agulla i han constituït el Consell de la Gent Gran.

En els darrers mesos la Taula de la Gent Gran ha impulsat el Pla Estratègic per a les persones grans.  D’aquest text, s’ha d’aprovar el Pla d’Acció amb mesures concretes per millorar l’atenció als sèniors del municipi. “Estem en el moment de prioritzar les grans línies d’acció que de moment serien habitatge,  serveis socials i salut, mobilitat i transport, comunicació i informació, participació social i cívica i respecte, desigualtats i condicions d’inclusió”, explica la regidora de gent gran, Esther Madrona. A partir d’aquest punt de partida, les entitats estan fent propostes per tal de consensuar accions concretes. En matèria d’habitatge, hi ha diferents idees sobre la taula com la segona residència pública, pisos públics, nous models d’habitatge, etc.

Més info: L’envelliment actiu, objectiu del nou Pla estratègic en l'àmbit de les persones grans

Les entitats demanen més compromís

D’altra banda, el vicepresident del Consell de la Gent Gran, Joan Cortadellas, ha demanat, en nom de les entitats que representa, “un compromís seriós per part de l’Ajuntament”.  I més suport als casals. “A Barcelona pels set casals de la gent gran que hi ha, hi dediquen 14 tècnics. Aquí, per set casals i totes les entitats de gent gran que no són casal hi dedica només mig tècnic”, ha assegurat. També ha reclamat una alternativa mentre la segona residència pública no arriba. De fet, ha explicat que han presentat un projecte sense cost públic i no han rebut resposta.

Primer pas per a la segona residència pública

Segons va anunciar l’alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès, en una entrevista al TOT Sant Cugat, al mes de juliol l’equip de govern portarà al Ple la convocatòria de les bases perquè es puguin presentar operadors per construir aquest equipament. Segons les seves paraules, en aquesta residència es doblarien les places de l’actual residència pública, Residència Sant Cugat. D’aquesta manera, s’arribarien a 120 places, d’entre les quals, segurament, el 20% serien privades, segons Vallès. També va dir que la intenció de l’equip de govern és començar les obres en aquest mandat, ja que considera que la segona residència pública és una “demanda històrica” de la gent gran de Sant Cugat.

Les principals preocupacions de la gent gran

1.- Habitatge: És un tema que preocupa molt en una ciutat on la mitjana del preu del lloguer se situa en 1.419 euros

2.- Serveis socials i salut: Un dels col·lectius amb la renda més baixa de la ciutat necessita serveis públics

3.- Participació: La gent gran necessita espais de participació on s’escoltin les seves necessitats i se li donin resposta

4.- Mobilitat: Les persones grans pateixen molt les barreres arquitectòniques i les mancances del transport públic

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.