El Via Crucis se celebra Divendres Sant. FOTO: C. Caballé

Societat

Sant Cugat celebra la Setmana Santa

La Setmana Santa se celebra enguany del 25 de març al 2 d’abril

Arriba un cop més la Setmana Santa, i Sant Cugat del Vallès se suma a la celebració d’aquesta tradició d’origen cristià en la qual conflueixen les celebracions més tradicionals amb la modernitat. I és que encara que són dies de vacances per a molts, també són dies de recolliment per a uns altres. Un fet que és deu a l’origen cristià de la celebració.

La Setmana Santa arrenca el Diumenge de Rams, enguany, 25 de març, i finalitza el Dilluns de Pasqua, que enguany és el dia 2 d’abril. Uns dies en què la comunitat cristina celebra el fonament de la seva fe: la Passió, la Mort i la Resurrecció de Jesucrist.

La celebració

La celebració comença el Diumenge de Rams, quan es commemora el moment que Jesús arriba a Jerusalem procedent del desert i és proclamat Salvador. La processó, la mort a la creu i l’enterrament de Jesús es recorden el Dijous i el Divendres Sant. Dos dies de recolliment que finalitzen el Dia de Pasqua, quan es commemora la seva resurrecció, segons la fe cristiana.

Una celebració, la de Pasqua, que no és fixa al calendari, ja que es determina a partir del calendari lunar. Dijous Sant, moment en què es recorda l’últim sopar de Jesús, se celebra després dels quaranta dies de Quaresma. Enguany, el 29 de març. Pel que fa a la festa gran, Diumenge de Pasqua, és el dia en què comença el cicle de 50 dies del Temps de Pasqua que finalitza el dia de Pasqua Granada, o Pentecosta.

El Dilluns de Pasqua és el darrer dia de la Setmana Santa catalana. Una celebració que té una dolça tradició al darrere. Es tracta de la mona de Pasqua, que és el dolç amb què se simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències s’han acabat. En els seus inicis, era una massa de coca elaborada amb sucre i altres llaminadures, i amb ous durs a sobre. Tradicionalment, amb tants ous com anys tenia l’infant, encara que la mona mai no superava els dotze ous, ja que només es regalava fins que els nens feien la primera comunió.

Una tradició ben arrelada

Diumenge i Dilluns de Pasqua, la Societat Coral La Lira i La Unió Santcugatenca surten al carrer oferint un ampli repertori de caramelles a la ciutat. Des de goigs de Pasqua o els cants a la Resurrecció de Jesús i d’altres manifestacions religioses, fins a cants a la primavera, valsos, sardanes o havaneres. Tot plegat, amb acompanyament musical amb acordió o contrabaix.

Una tradició que ha sobreviscut al pas dels anys i que, sense cap dubte, és la protagonista de la Pasqua a Sant Cugat.