Lectura del manifest pel Dia Internacional de Prevenció del Suïcidi amb alguns regidors de l'Ajuntament de Sant Cugat. FOTO: TOT

Societat

Sant Cugat commemora el Dia Internacional de Prevenció del Suïcidi

Amb la lectura d'un manifest, una taula d'informació i sensibilització i una exposició fotogràfica, l'Ajuntament busca fer pedagogia sobre la prevenció del suïcidi

Sant Cugat celebra el Dia Internacional de Prevenció del Suïcidi, una celebració que té lloc cada 10 de setembre. Enguany, l'Ajuntament ha decidit commemorar aquesta jornada amb la lectura del manifest, una taula d'informació i sensibilització per prevenir el suïcidi i l'exposició fotogràfica Silencis trencats per trencar el tabú que representa parlar del suïcidi a la rambla del Celler, davant de l'ajuntament de Sant Cugat.

L'alcalde, Josep Maria Vallès (Junts per Sant Cugat), ha posat l'èmfasi en la necessitat de treballar conjuntament per reduir el nombre de persones que se suïciden: "El suïcidi és una realitat present en la nostra societat, fruit de les pressions, l'ansietat o l'assetjament que pateixen moltes persones. És per això que entre tots ens hem de comprometre a treballar conjuntament per reduir al màxim el nombre de persones que decideixen perdre la vida: des de l'Ajuntament, les escoles, les famílies...".

El manifest per prevenir el suïcidi

La commemoració del Dia Internacional de Prevenció del Suïcidi també ha comptat amb la lectura d'un manifest elaborat per l'Associació Ajuda i Esperança en Línia, l'Associació Catalana per la Prevenció del Suïcidi, Després del Suïcidi - Associació de Supervivents, l'Associació per a la Prevenció del Suïcidi i l'Atenció al Supervivent i l'Associació Mans Amigues. Aquestes entitats han fet una crida per "conscienciar sobre la necessitat d'establir una intervenció decidida que millori la prevenció del suïcidi i l'atenció a les persones que pateixen aquesta pèrdua".

El manifest ha destacat que 1 de cada 100 morts al món correspon a una mort per suïcidi: "Aquest és un tipus de mort acompanyada de molt patiment, tant per la pròpia persona que experimenta aquest dolor extrem, com pel seu entorn que ha de transitar per un tipus de dol molt complex. Augmentar la consciència, reduint l'estigma al voltant del suïcidi i fomentant accions i iniciatives preventives poden reduir els casos de suïcidi a tot el món".

És per això que les entitats signants han destacat la importància de canviar la narrativa sobre el suïcidi: "Canviar la narrativa requereix un canvi sistèmic, significa promoure polítiques multisectorials que prioritzin el benestar de les persones. Canviar la narrativa significa fomentar l'empatia i la compassió entorn de les persones que estan passant per moments difícils. Hem d'escoltar sense jutjar, oferir suport i guiar a la persona cap a espais curosos".

Les peticions de les entitats signants

Amb tot, les diferents entitats que han elaborat el manifest han creat un llistat de peticions per combatre el suïcidi, entre les quals es demana reforçar "l'atenció al benestar emocional i millorar els recursos de l'atenció sanitària, augmentant el nombre de professionals que permetin una millor atenció en situacions de crisi". A més, les entitats han sol·licitat "oferir suport i acompanyament a les famílies i a les persones de l'entorn que han patit una mort per suïcidi".

També demanen implementar "projectes preventius de sensibilització i formació" sobretot als col·lectius adolescents i juvenils i "visualitzar la prevenció del suïcidi com a una realitat transversal", amb l'objectiu que s'impulsin projectes interdisciplinaris. Finalment, el manifest ha recollit el paper dels mitjans de comunicació, a qui els ha encarregat "millorar sensiblement la forma d'abordar les narratives en aquest àmbit".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.