Sant Cugat en contra del Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre
El consistori ha acordat donar suport a les accions i mobilitzacions contra el decret del govern espanyol
L'Ajuntament de Sant Cugat rebutja el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre aprovat pel Consell de Ministres el passat 8 de gener de 2016. Així ho ha decidit el Ple Municipal d'aquest dilluns, 15 de febrer, amb els vots a favor d'ERC-MES, Convergència, ICV-EUiA i el PSC, els mateixos que signaven la moció.
Una moció que s'ha debatut conjuntament amb la presentada per ICV-EUiA, Convergència i ERC-MES per a revisar el Pla de Gestió del districte de Conca Fluvial de Catalunya, i que també ha estat aprovada pel Ple.
Pel que fa a la moció relativa al Pla Hidrològic Nacional, Álvaro Benejam (PP) ha reivindicat que “hi ha moltes qüestions que aquí no es tracten” destacant que “la motivació va ser molt clara: satisfer una sèrie de necessitats hídriques”. En aquest sentit, ha reivindicat que “els plans hidrològics no es fan per què sí; hi ha estudis al darrera”.
Per la seva banda, Pere Soler (PSC) ha destacat que “els que vam anar a Amposta dia 7 de febrer, vam veure que allò va ser una gran mobilització de suport, sense colors polítics, tot i que el que no estava representat era el blau, més enllà de les camisetes. Tampoc hi era el taronja”.
Des de Ciutadans, Sergio Blázquez ha dit que “no entrarem en el debat” ja que “com a regidors, podem donar resposta a la problemàtica? No”. Dimitri Defranc (CUP-PC) ha destacat en aquest sentit que “si entenem que els ciutadans de Sant Cugat no tenen res a veure amb els plans hidrològics, és que no s'ha entès res. Tot està relacionat”, i ha remarcat el suport a la moció dient que “no sols volem defensar allò públic, sinó una major participació ciutadana en l'elaboració d'aquests plans”.
Damià Calvet (Convergència) ha defensat el “creixement sostenible” afirmant que “un cabal mínim de poc més de 3.000 metres cúbics és un atemptat”.
Amb la decisió del Ple, s'ha acordat donar suport a les accions, iniciatives i mobilitzacions socials que es facin contra el Pla hidrològic de la conca de l’Ebre, així com a les accions que el Govern de Catalunya, els ajuntaments, i altres institucions i entitats socials, presentin davant la Comissió Europea i altres organismes de caràcter estatal i internacional amb l’objectiu de defensar els cabals ecològics aprovats per la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre.
Sant Cugat també demanarà a la Comissió de Medi Ambient europea que vetlli per l’adequació i el compliment del Pla Hidrològic de Conca de l’Ebre a les directives europees d’Aigua, Aus i Hàbitats i emprendre les sancions que siguin necessàries per garantir que l’Estat espanyol compleixi amb el cabal mínim ecològic d’entre 7.000 i 9.500 hectòmetres cúbics, que no garanteix el Pla Hidrològic, i així donar compliment a la Directiva Marc de l’Aigua.
L'acord es comunicarà al president de la Generalitat de Catalunya, a la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, a la conselleria d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, als grups polítics del Parlament de Catalunya, al Govern espanyol, a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i a la Plataforma en Defensa de l’Ebre.