Sant Cugat, entre les ciutats amb menys policies locals per cada mil habitants
Els representants polítics reflexionen sobre la seguretat a Sant Cugat i com es pot millorar
Sant Cugat és la segona ciutat de tota la província de Barcelona amb una menor proporció d'agents de policia local per cada mil habitants. Segons dades de l'Institut Català d'Estadística, la Policia Local de Sant Cugat tenia el 2017 un total de 88 agents, el que suposava menys d'un policia local per cada mil habitants.
D'aquesta manera, Sant Cugat té la mateixa xifra d'agents que el 2008, quan hi havia 20.000 santcugatencs menys. I nou agents menys que el 2006. És a dir, en els últims tretze anys, la plantilla de la Policia Local s'ha reduït al voltant d'un 10%. Així, la xifra d'agents per cada mil habitants ha anat caient de manera important des de 2006, quan se situava en els 1,31 policies per miler de veïns i veïnes. Una ràtio per sota del que es marca en l'àmbit català.
El 2018 es va introduir una modificació estatal que permetia la jubilació de policies locals als 59 anys, a canvi que l'Ajuntament pogués suplir les baixes amb noves contractacions. De fet, aquest 2019 es jubilen vuit policies locals de Sant Cugat, una xifra que anirà augmentant els pròxims anys. Això preocupa a algunes formacions santcugatenques, que alerten que s'ha de preveure amb temps perquè la xifra total d'agents no segueixi disminuint.
Trenta agents menys
"Volem ampliar la plantilla", assegura la tinent d'alcalde de Seguretat, Cristina Paraira, que afirma que aquest any ja es contractaran 12 agents nous, vuit per cobrir les baixes de jubilacions i quatre nous caporals. Amb tot, situa en 120 la xifra d'agents que hauria de tenir la Policia Local trenta menys dels actuals.
Paraira detalla que, segons la ràtio recomanada, haurien d'haver-n'hi 160. "Estem lluny dels 160 policies locals, que és el que ens tocaria", exposa la responsable de Seguretat, tot i que considera que aquesta xifra ha quedat desfasada, ja que és una ràtio recomanada als anys 80 i que, actualment, amb les tecnologies existents, no en calen tants.
Segons Paraira, durant el darrer mandat s'han contractat cinc agents per any. A més, posa de manifest que les hores extres fetes per la Policia Local equivaldria a disposar de set agents més.
Robatoris a Sant Cugat
Els robatoris a domicilis són la principal problemàtica pel que fa a la seguretat a Sant Cugat, que registra una de les xifres de robatoris a domicilis més elevades del país. Tot i que durant el 2018 van baixar, en els últims anys el creixement ha estat important. El 2013 es van produir 223 robatoris a cases santcugatenques, mentre que el 2018 aquesta dada va ser de 643. Principalment, la competència en aquest àmbit és de Mossos d'Esquadra i, de fet, el cap policial de Sant Cugat va reconèixer que era la seva prioritat.
Davant d'aquesta situació, el 2018 l'Ajuntament i la Generalitat van augmentar la coordinació entre Mossos d'Esquadra i Policia Local com a mesura de prevenció. A més, la Policia Local va posar en marxa una patrulla de paisà amb el mateix objectiu.
Cristina Paraira: "Sant Cugat és una ciutat segura"
"En termes globals, Sant Cugat és una ciutat segura. Sí que tenim un punt feble que són els robatoris a domicilis", afirma la tinent d'alcalde de Seguretat, que emfatitzar la tasca feta durant l'últim any. "Hem esmerçat tots els recursos disponibles per atacar aquest problema", assegura. Així, destaca el descens de robatoris durant el 2018, una tendència, assegura, s'està mantenint aquest inici de 2019.
Per Cristina Paraira, la xifra d'agents de Policia Local no ha estat un factor decisiu en l'augment de robatoris, malgrat que la ràtio ha baixat els últims anys. "No crec que la falta d'agents ha sigut un factor per l'augment de robatoris. No ho dic de manera categòrica, tot ajuda. Però que tinguis més agents, no és garantia". A més, recorda que la competència és dels mossos.
En aquest sentit, afirma que els mossos han posat tots els recursos necessaris per fer la tasca contra els robatoris, amb agents més enllà de la comissaria de Sant Cugat. Sobre si es reclamen més mossos a Sant Cugat, exposa que s'ha demanat als diferents consellers que, quan s'incorporin nous agents dels mossos a Catalunya, s'incrementi la plantilla santcugatenca.
Visions sobre la seguretat
Per la tinent d'alcalde de Seguretat, Sant Cugat és una ciutat segura i destaca que els robatoris a domicilis són el punt feble. "Sant Cugat és una ciutat molt extensa i molt ben comunicada, que facilita l'entrada i sortida de possibles delinqüents", explica Paraira sobre els motius que fan de Sant Cugat una ciutat amb una proporció més gran de robatoris que bona part dels municipis de l'entorn.
Més enllà de la coordinació amb els Mossos, Cristina Paraira creu que la tecnologia és una eina important a tenir en compte. Així, destaca que s'implantaran més càmeres de videovigilància i es posaran en marxa altres càmeres amb software de lectors de matrícula que avisin de vehicles sospitosos o en recerca. També assenyala que s'incorporarà un dron per facilitar les actuacions en zones boscoses o àmplies i un vehicle equipat amb càmeres i lectors de matrícules.
Núria Gibert: "Hi ha un problema del dret a la seguretat a la llar"
"És evident que hi ha un problema del dret a la seguretat en l'àmbit de la llar", reconeix la portaveu de CUP-PC, Núria Gibert, que reconeix la "molt bona feina" que ha fet la Policia Local en l'àmbit de la prevenció, detencions i acompanyament als barris.
Segons Gibert, la solució no passa principalment per augmentar el nombre d'agents, ja que tampoc és una mesura d'aplicació immediata. Així, proposa solucions alternatives com augmentar les tasques dels agents cívics com a elements dissuasoris de robatoris i afrontar la problemàtica des d'altres punts de vista. Un d'ells és canviar la fisonomia d'alguns districtes santcugatencs, que amb cases aïllades, faciliten els robatoris a domicilis.
"Densificar els barris, que tinguin vida i comerç dificulta aquests actes", exposa. A més, demana abordar la seguretat també des d'un punt de vista social, ja que considera que els robatoris es poden produir per "desigualtats estructurals". Finalment, també qüestiona l'augment de càmeres de videovigilància, "es perd en llibertat i no es guanya en seguretat", o l'ús de l'helicòpter, que crea "alarma".
Aldo Ciprián: "El primer que cal fer és augmentar la plantilla de la Policia Local"
"El problema amb la seguretat és molt greu", sentencia Aldo Ciprián, de Ciutadans, que recorda l'augment de robatoris en domicilis en els últims anys. El principal motiu, assegura, és que "la plantilla de la Policia Local és insuficient". "No hi ha cap programa per renovar la plantilla. Caldrien 30-40 agents en els pròxims anys, tenint en compte les jubilacions que venen", afirma.
Segons Ciprián, "no es pot parlar de càmeres o drons quan no tens agents" i que "el primer que cal fer és augmentar la plantilla de la Policia Local".
Mireia Ingla: "Els partits no hem de generar alarma"
Mireia Ingla, portaveu d'ERC-MES, considera que cal ser conscients de la situació de seguretat a Sant Cugat, amb un "punt àlgid" de robatoris a domicilis fa uns mesos. Tot i això, critica discursos d'alguns partits: "Els partits no hem de generar alarma, que pot acabar provocant por".
Amb tot, Ingla critica la "inacció" del govern municipal en els últims quatre anys i lamenta que no s'hagi posat "fil a l'agulla" per resoldre la qüestió, tot i destacar la reducció de l'últim any en robatoris, que atribueix a una millor coordinació policial i amb els veïns.
La republicana considera que falten agents de Policia Local, però creu que la situació s'ha d'abordar també des d'altres perspectives, com la policia de proximitat en els barris més allunyats del centre. Així mateix, aposta per la "cohesió social, la convivència i la creació de centralitats" en aquests barris com a elements dissuasoris per prevenir robatoris.
Ramon Gutiérrez: "No només tenint més policia es resol"
El portaveu d'ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, també constata una "sensació d'inseguretat important" en els veïns: "Hi ha gent que ha patit robatoris a casa seva i això genera una angoixa i emfatitzem amb aquest sentiment". Tot i això, alerta que "no hi ha una solució única" i considera que "no només tenint més policia es resol" la problemàtica.
"Apostem per un model de seguretat amb suficients policies al carrer i tecnologia, però també s'ha de mirar quines coses es poden millorar de la ciutat", ha explicat. En aquest sentit, considera important una visió sobre l'urbanisme, que passi per més il·luminació als carrers, dotar de més vida als barris amb comerços i zones de passeig i fomentar polítiques de participació i de xarxa entre el veïnatge per millorar la sensació de seguretat.
A més, assenyala els problemes de desigualtat com una de les causes dels robatoris i un dels aspectes que cal fer-hi front.
Pere Soler: "Hi ha una manca de previsió en l'última dècada"
"Cal millorar molt la seguretat, hi ha moltes deficiències", emfatitza Pere Soler, primer secretari del PSC, que també considera que un dels problemes és la falta d'agents de Policia Local, així com de Mossos d'Esquadra. La falta de policies locals és atribuïble, segons Soler, a la "manca de previsió de l'última dècada" i considera que no s'hi destinen prou recursos.
Segons el PSC, en els pròxims deu anys la plantilla de la Policia Local s'hauria de multiplicar per dos, així com invertir en més recursos materials. Una altra aposta dels socialistes és avançar cap a les policies de barri per tenir un desplegament territorial més gran i arribar a tots els barris i districtes de Sant Cugat.
Álvaro Benejam: "La solució més necessària és posar més agents sobre el terreny"
"La seguretat a Sant Cugat és molt dolenta, és una qüestió molt greu", afirma Álvaro Benejam, del Partit Popular, que recorda que, tot i que durant el 2018 els robatoris a domicilis van disminuir, en els últims cinc o sis anys han augmentat al voltant d'un 100%.
"La solució més necessària és posar més agents sobre el terreny, la presència policial és la forma adient d'evitar robatoris", assegura el popular. En aquest sentit, considera que la plantilla de Policia Local és "molt insuficient" i considera que n'hi hauria d'haver uns 160, davant dels menys de cent que hi ha actualment. "Tan en Policia Local com Mossos d'Esquadra estem molt per sota del que marquen les ràtios de la Generalitat", argumenta.
A més, Benejam també aposta per aplicar altres mesures que permetin donar vida als barris més allunyats del centre, com La Floresta, les Planes o Mira-sol, ja que també seria una manera per prevenir robatoris. També aposta perquè els agents cívics col·laborin en la prevenció.