Sant Cugat rebutja l'Acord Marc del servei de menjador en centres públics
Unanimitat del Ple en contra d'una mesura que "prioritza criteris econòmics per sobre dels educatius"
El ple municipal d'aquest mes de gener ha mostrat el seu rebuig a l'Acord Marc del servei de menjador en centres públics de titularitat del Departament d'Ensenyament dels nivells obligatoris i/o segon cicle d'educació infantil. Ho ha fet a petició de Convergència, CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC, que han treballat la moció conjuntament amb la Coordinadora d'AMPA.
El motiu és que aquest Acord Marc “perjudica les petites empreses locals que difícilment podran complir els requisits i terminis requerits amb la nova fórmula de licitació, afavorint d’aquesta manera les grans empreses del sector”. Actualment el servei de menjador és gestionat, en la majoria d’ocasions, pels mateixos centres, a través de les AMPA, que per delegació del consell escolar de centre, autogestionen el servei de menjador escolar.
Convergència considera que “el servei de menjador escolar esdevé un espai educatiu, i per tant, ha d’estar alineat i ser coherent amb el projecte educatiu de centre”. Igualment considera “molt important que l’acord no tanqui la porta a què si la comunitat educativa ho considera, pugui optar a adjudicar el servei a les empreses que actualment gestionen els menjadors”.
Esther Salat, regidora d'Educació, ha assegurat que, a part que la ciutat es posicioni "de forma clara i contundent" en contra de l'Acord Marc, "l'equip de govern treballarà perquè la Generalitat deixi sense efecte aquest acord".
Fa un mes, la Coordinadora de les AMPA de Sant Cugat ja va mostrar el seu rebuig a l'Acord Marc de serveis menjadors.
El menjador, un espai educatiu
Carme Roca, presidenta de la Coordinadora d'AMPA de Sant Cugat, ha llegit un llarg escrit en què ha posat de manifest que les AMPA estan en contra de l'Acord Marc "perquè no regula res i retrocedeix en molts aspectes. No podem acceptar", ha seguit, "que regalem un servei perquè es faci negoci". Tanmateix ha alertat sobre el perill que suposaria que aquest servei "acabés en mans d'empreses que no tenen res a veure amb el marc educatiu": "Amb l'alimentació dels infants no es juga. El servei de menjador també educa".
Pel que fa a la resta de partits polítics, hi ha hagut unanimitat per votar la moció. Ramon Piqué (CUP) ha enaltit el paper que tenen les AMPA més enllà de la gestió del menjador "aportant eines de cohesió i integració social". ERC-MES, ICV-EUiA, PSC i PP han parlat en termes molt similars, denunciant que es prioritzi el criteri econòmic per sobre de criteris educatius i de qualitat. C's també ha votat a favor però ha alertat de què posicionaments similars al que s'ha votat en el plenari d'aquest dilluns després no han tingut cap efecte al Parlament.