Sant Cugat renovarà el seu protocol antiincendis
El nou Pla d'Actuació Municipal d'incendis forestals renovarà a l'antic, i, és l'encarregat de marcar la full de ruta a seguir en cas de foc a Collserola
El Pla d'Actuació Municipal (PAM) d'incendis forestals es renovarà per donar una millor resposta en cas d'incendis. El pla, que valora els riscos i estableix l'estabilitat bàsica de com actuar en cas d'incendi, està en fase de revisió pels departaments implicats en aquest pla i supervisat per Protecció Civil. "S'encabiran els nous procediments que en els darrers quatre anys hem anat millorant o que milloren les nostres actuacions", explica Antonio Royo, tècnic de Protecció Civil i coordinador municipal d'emergències. El membre del cos de seguretat ha apuntat el full de ruta per evitar incendis, inclou polítiques com neteja de camins, franges de protecció i l'estructura bàsica del gabinet de crisi.
Royo, que ostenta aquest càrrec des de 2008, apunta també que a Sant Cugat que té el 40% de zona forestal "intentem que estigui preparat per un incendi forestal, treballant abans de l'emergència perquè aquesta no s'arribi a produir" i s'ha mostrat, de cara a aquesta campanya contra el foc, que s'estendrà des de la primavera fins a la tardor "molt preocupats" per "les altes temperatures que no són normals i si continua aquesta tendència l'estiu, serà molt calorós i que plogui perquè la vegetació quedi humida".
El responsable de Protecció Civil ha subratllat que una vegada es produeix un incendi el municipi compta amb els efectius de la Policia Local, la Brigada Municipal, el grup d'Intervenció de l'Agrupació de Defensa Forestal (ADF) i el seu voluntariat, Protecció Civil, els voluntaris de Protecció Civil i la Creu Roja. "Uns cossos, tan voluntaris com no, que estan preparats i formats per fer front a aquestes circumstàncies".
Algunes de les novetats que inclourà el PAM
El membre de l'entitat ha indicat que el nou PAM haurà d'incloure, entre d'altres, la inclusió de la xarxa Rescat de comunicacions, una xarxa digital integrada per tots els cossos d'emergències de Catalunya que destaca per ser més segura i per facilitar la coordinació amb tots els grups de treball; la introducció de la Sala Conjunta de Coordinació (SCC) per gestionar el servei, a més del canvi de responsables polítics.
El nou pla, que veurà la llum dins de 2016, ha de ser aprovat per la comissió de protecció civil, que ho ha d'aprovar, la comissió informativa, perquè després sigui validat pel Ple Municipal, per després ser exposat a l'exposició pública i la validació de la Generalitat.
En cas de dubte trucar al 112
Royo ha animat a la ciutadania a implicar-se en la lluita contra el foc i ha explicat que en cas de veure una columna truquin al 112, un telèfon gratuït i 24 hores i únic d'emergències. "Ara ja no tenim excusa i demanem que si hi ha un indici que truquin, no tinguin por i no donin per fet que algú, ja ha trucat, preferim rebre 100 trucades que cap. Preferim que sigui una falsa alarma i que després no sigui res, que no que sigui algun problema i que sigui un gran incendi".