La cultura popular, protagonista de l'aplec de Sant Medir a Sant Cugat FOTO: Arxiu

Societat

Sant Cugat es prepara per la celebració de Sant Medir

Les entitats de cultura popular i tradicional santcugatenca participaran a l'aplec de Sant Medir el 3 de març

Sant Cugat tornarà a celebrar Sant Medir aquest 3 de març, després de la suspensió de l'any passat per la Covid-19. Així, es tornarà a viure la festivitat del copatró de la ciutat amb les activitats tradicionals, com el seguici fins a l’ermita, les actuacions de les entitats de cultura popular santcugatenques, la ballada de sardanes i el concert. Una jornada marcada per l'Aplec al voltant de l'ermita. “Estic molt contenta de recuperar l’Aplec de Sant Medir en la seva expressió més tradicional, pel que suposa retrobar-nos a l’esplanada de l’ermita i gaudir de les actuacions de les entitats de cultura popular", ha destacat la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, en un comunicat. 

La Unió Santcugatenca és l’entitat banderera en aquesta edició. Una associació amb més de 100 anys d’existència i que sempre ha estat compromesa amb la ciutat i amb els valors de la cultura popular catalana. David Pujol, president de l'entitat, ha mostrat la seva satisfacció pel reconeixement: “Per a nosaltres, l’entitat més antiga de Sant Cugat i una entitat de cultura popular i tradicional, és un orgull ser els banderers d’una altra tradició com és Sant Medir".

Novetats per Sant Medir

Les principals novetats d’enguany són l’exposició Sant Medir: identitat i tradició, que es podrà veure al Museu del Monestir fins al 6 de març; i el vermut musical i tast de productes de Collserola que l’entitat banderera organitza al Pati de La Unió i que allarga a dissabte 5 març la celebració. Un altre dels canvis en la programació respecte d’anys anteriors és que la cercavila no sortirà de la plaça d’Octavià, com era tradicional, si no que ho farà des de la seu de La Unió, al carrer d'Anselm Clavé.

La programació de Sant Medir

3 de març

  • 8.30 h: Sortida a peu dels Gegants de Sant Cugat cap a l’Ermita de Sant Medir
  • 9.15 h: Entrega de la bandera per part de la Penya Regalèssia als Banderers de Sant Medir, a La Unió Santcugatenca
  • 9.30 h: Cercavila dels Banderers de Sant Medir, des de La Unió fins la plaça de la Vila
  • 9.45 h: Recepció de l’alcaldessa als Banderers i xocolatada popular, a la plaça de la Vila
  • 10.15 h: Sortida del seguici cap a l’ermita de Sant Medir

 

A l’entorn de l’ermita de Sant Medir:

  • 11.00 h: Ofici religiós. Organitza: Parròquia de Sant Pere d’Octavià.
  • 12.00 h: Toc de campanes: arribada dels Banderers i els Gegants. Recepció institucional de l’alcaldessa de Sant Cugat.
  • 12.30 h: Actuacions d’entitats de cultura popular: 
    • Cantada de la Societat Coral La Lira en motiu del seu 140è aniversari.
    • Geganters.
    • Caparrots.
    • Bastoners.
    • Castellers.
  • 13.30 h: Parlaments i entrega de llaçades a les colles de Sant Medir
  • 13.45 h: Ballada de sardanes amb la Cobla Contemporània
  • 18.00 h: Concert de Sant Medir “Cor amb cor”, a l’església del Monestir. A càrrec del Cor Indika, el Cor País Meu i la Societat Coral La Lira.

Dissabte 5 de març

  • 12 a 14 h: Vermut musical amb les Anxovetes i tast de productes del Collserolla al pati de La Unió amb les cooperatives La Ortiga i l'Olivera.

Exposició de Sant Medir

Amb motiu de la celebració del copatró, l’Ajuntament ha organitzat l’exposició Sant Medir: identitat i tradició, que es podrà visitar del 15 de febrer al 6 de març al Museu del Monestir. La inauguració serà aquest dimecres 16 de febrer a les 18 hores.  La mostra recull el material provinent la col·lecció de Joaquim Villaronga, antic membre de la Penya Regalèssia i apassionat de la història vinculada a Sant Medir i a la seva ermita situada a la Serra de Collserola. Una exposició que es composa d’una petita part de la col·lecció particular, que té un ampli fons documental. Entre els elements exposats hi destaquen les recopilacions de goigs als sant i les reproduccions de pintures i dibuixos de l’ermita de diverses èpoques i procedències, així com d’altres objectes i curiositats.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.