Els terrenys a la Guinardera on es vol fer la construcció de la Mirada. FOTO Bernat Millet (TOT Sant Cugat)

Societat

Sant Cugat vol que la Generalitat assumeixi la construcció de La Mirada

L'Ajuntament de Sant Cugat aposta per la Guinardera com l'opció "més clara", a l'espera de rebre la resposta d'Adif sobre la ubicació inicial al costat del Leonardo

L'Ajuntament de Sant Cugat vol que la Generalitat de Catalunya s'encarregui de la construcció de La Mirada i de la gestió de tot el projecte. El regidor d'Urbanisme, Àngel Pedrós, ha recordat al TOT que la competència de la construcció d'escoles és de l'administració catalana: "Nosaltres hem d'aportar el terreny i fer el seguiment perquè vagi endavant".

Aquest és un canvi d'escenari rellevant. Pràcticament des de l'inici, l'Ajuntament va acordar amb la Generalitat que avançaria els diners i aportaria una part per la construcció de l'escola. A més, el Consistori es comprometia a assumir tota la gestió del projecte i les licitacions i adjudicacions corresponents. Tot plegat per accelerar-ne la construcció.

Ara, el govern de Junts i ERC vol que tota la gestió per la construcció de l'escola retorni a la Generalitat: "És l'únic camí que hi ha. Volem acompanyar tot el camí, però l'escola ha d'entrar en aquest carril perquè es pugui desenvolupar tot el procés de manera clara i neta". Un nou capítol en la construcció d'una escola que funciona en mòduls prefabricats des del curs 2016-2017 i que acumula anys de retards i entrebancs.

Més info: La Mirada, pendent de l'informe de mercaderies perilloses de Protecció Civil

Pot ser un entrebanc?

Preguntat per si aquest canvi pot suposar un nou retard en la construcció de La Mirada, tenint en compte que hi ha escoles arreu de Catalunya que fa molts anys que estan en barracons, Pedrós assegura que no: "Estem els primers a la llista de les escoles a construir". 

"L'Ajuntament no ho pot accelerar, la competència és de la Generalitat i el que ha de fer és executar-la", sentencia.

L'acord entre la Generalitat i l'Ajuntament de Sant Cugat

El 2017, la Generalitat i l'Ajuntament de Sant Cugat van signar un conveni de col·laboració que establia que l'Ajuntament avançaria tots els diners per la construcció de La Mirada. La Generalitat tornaria fins a 5,2 milions d'euros a terminis, mentre que la resta fins al preu total l'assumiria el Consistori. L'últim pressupost era al voltant dels 10 milions d'euros.

D'altra banda, el conveni també establia que l'Ajuntament es faria càrrec de la licitació i contractació del projecte i l’execució i la direcció de les obres de la nova construcció de l’Escola La Mirada. Tot plegat amb l'objectiu d'accelerar les obres. Si finalment la Generalitat assumeix el projecte, caldrà veure quina serà la inversió màxima que farà i quina velocitat agafarà el projecte. 

La situació de La Mirada

Actualment, l'Ajuntament de Sant Cugat està a l'espera de la resposta d'Adif sobre la viabilitat de construir l'escola al costat del Leonardo, una possibilitat que s'havia descartat per la normativa que establia un rang de protecció al voltant de les vies de la Renfe pel pas de trens de mercaderies.

Més info: Nova sentència de la Mirada, el govern explora la Guinardera i la Clota descartada

Tot i això, pel regidor d'Urbanisme l'opció "més clara" és al terreny de la Guinardera. Una ubicació que les famílies no comparteixen. D'altra banda, el govern descarta completament l'opció del Bosc.

Més info: La Mirada, una història d'entrebancs i retards

"És un tema de molta complexitat que s'ha d'enfocar d'una vegada per totes. No podem continuar en aquesta situació, s'ha de començar a parlar clar i oferir una alternativa viable perquè La Mirada pugui tirar endavant", sentencia. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.