Maalbeek és una de les estacions més concorregudes de la ciutat FOTO: Cedida

Societat

Santcugatencs a Brussel·les: "Sabíem que passaria; no podem deixar de viure cada dia"

Víctor González-Solis viu a tocar de l'estació de metro de Maalbeek on s'ha fet explotar una bomba aquest 22 de març, i Adriana Martín és periodista a la capital belga

“La sensació als carrers és de caos”. Així defineix Víctor González-Solis, santcugatenc resident a Brussel·les, com s'està vivint la tarda d'aquest dimarts, 22 de març, a la capital belga després dels atemptats que aquest matí colpien el món.

González-Solis viu al centre de la ciutat des de fa tres anys, després de viatjar per una beca a Brussel·les i quedar-s'hi en trobar feina. Als seus 26 anys, aquest matí ha agafat el metro vint minuts abans que explotés l'artefacte a l'estació de metro de Maalbeek que ha causat vint morts i una cinquantena de ferits.

“He agafat el tren a les 8.15 hores per anar a treballar com cada dia; m'he assabentat de l'atemptat contra el metro estant a l'oficina, que està als afores”, explica González-Solis, afegint que “l'empresa ens ha enviat un comunicat, i ens ha posat taxi per tornar al centre als que vivim a Brussel·les”.

Un cop al centre, “el carrer on visc estava tallat, hi ha policia per tot arreu, i helicòpters. Hi ha molt enrenou al carrer”, descriu. Amb tot, afegeix que la resta de carrers són un desert. “En un dia de sol com avui a Brussel·les, els carrers haurien d'estar plens, i estan completament buits; no hi ha ningú”, explica el santcugatenc.

L'atemptat contra l'estació de metro s'ha produït després de les múltiples explosions a l'aeroport Zaventem de Brussel·les. Dos atacs terroristes que han causat 34 morts i més de 200 ferits.

Maalbeek és una estació molt concorreguda, situada a només una parada de la Comissió Europea i del Parlament belga. “Era d'esperar que passés en aquesta estació de metro, i més després de capturar Salah Abdeslam (el terrorista fugit dels atemptats de París) fa tres dies”, argumenta González-Solis. “Després dels atemptats de París, vam estar una setmana sense poder sortir al carrer, treballant des de casa, i des de llavors ja ens temíem que alguna cosa passaria. La pregunta era quan”, lamenta.

Tota la informació sobre els atemptats a Brussel·les la podeu seguir a El Món.

Seguir amb el dia a dia

Una altra santcugatenca a Brussel·les, la comunicadora política Adriana Díaz Martín-Zamorano ha explicat que estava anant cap a la feina al barri europeu quan s’han produït els atemptats a Brussel·les. “Hem estat tot el matí convulsionats, i ens han recomanat quedar-nos a la feina, tot i que no ens han prohibit tornar a casa si havíem d’estar més tranquils”, ha explicat al TOT.

En aquest sentit, ha destacat que la situació ha canviat respecte atemptats anteriors. “Al novembre es va dir molt clarament que no sortíssim al carrer; aquest cop s’ha recomanat no sortir avui”. Unes recomanacions que “s’actualitzen dia a dia”, ha afegit.

Díaz ha destacat que, en aquestes situacions, “l’important és seguir les instruccions que donen les autoritats, no perdre la calma, i no deixar que aquestes situacions canvien el teu dia a dia”.

No es pot viure amb la por, perquè no  anirem enlloc. Qualsevol persona en una gran ciutat és conscient que pot passar qualsevol dia una cosa així i no per això s’ha de deixar de fer vida normal”, ha explicat.