L’alimentació és un dels pilars bàsics de la salut

Societat

Som el que mengem: la importància de l’alimentació

Una alimentació saludable afavoreix un bon estat de salut, tot i que l’estil de vida de l’actualitat dificulta alimentar-se correctament i ens aboca, sovint, a productes processats amb efectes negatius.

L’alimentació és un element fonamental per gaudir d’una bona salut. Per a un creixement adequat, per al manteniment d’un òptim estat de salut i per poder desenvolupar les diferents activitats de la vida quotidiana, cal una alimentació saludable, és a dir, aquella que és suficient, equilibrada, variada i satisfactòria. I és que segons l’Organització Mundial de la Salut, “la dieta insana és un important factor de risc de malalties cròniques com les cardiovasculars, el càncer o la diabetis”. “L’alimentació ens aporta els nutrients necessaris que el nostre cos necessita, sense tenir carències nutritives i amb una ingesta adequada d’energia; garantint un bon estat de salut”, afirma el nutricionista santcugatenc Oriol Cabanas. 

No obstant això, l’augment de la producció d’aliments processats, la ràpida urbanització i el canvi en els estils de vida han donat lloc a un canvi en els hàbits alimentaris. Ara es consumeixen més aliments hipercalòrics, amb més greixos saturats, més greixos trans, més sucres lliures i més sal o sodi; a més, hi ha moltes persones que no mengen prou fruita o verdura. En aquest context, també ha augmentat la consciència per a una alimentació saludable durant els últims anys. 

“Els aliments processats són aquells que han estat elaborats a partir d’ingredients refinats i amb substàncies artificials com: sucres, sal, additius...”, explica Cabanas, que afegeix: “La majoria d’aliments processats són molt baixos en nutrients essencials”. La presència de greixos no saludables, com els trans, també és un dels perjudicis: “Són altament perillosos per l’elevat risc coronari que suposen”.

Contra la sal i el sucre

L’OMS ofereix una sèrie de consells per tal de millorar l’alimentació dels ciutadans. I és que la indústria alimentària i el processament dels aliments ens porta a una alimentació amb més sal, més sucre i més greixos trans. Precisament, des de l’Organització Mundial de la Salut van engegar una campanya per lluitar contra l’excés del consum de sal. “Es podrien evitar 1,7 milions de morts cada any si el consum de sal es reduís al nivell recomanat”, exposa la institució. La mitjana de consum de sal és entre 9 i 12 grams diaris, mentre que la recomanació està situada en els cinc grams. “La majoria de la sal procedeix d’aliments processats, per exemple plats preparats, carns processades, embotits”, expliquen des de l’OMS, que també assenyalen la sal que s’afegeix un cop el plat ja és a taula. Així, en moltes ocasions, hi ha una redundància de sal, fet que incrementa el risc de patir un problema cardiovascular o un incident coronari.

El consum de sucres lliures és una de les problemàtiques en la nostra dieta, segons apunta l’Organització Mundial de la Salut. Per sucre lliure s’entenen tots els sucres que els fabricants, els cuiners o els mateixos consumidors afegeixen als aliments o les begudes que es consumeixen, així com sucres presents de forma natural a la mel, els xarops, i els sucs i concentrats de fruites. Una manera de reduir aquest consum és limitar les begudes i els aliments amb alt contingut en sucre (refrescos, caramels, aperitius...) i menjar fruites i verdures crues en lloc d’aliments ensucrats. 

Obesitat

Una de les conseqüències de tot plegat és que l’obesitat mundial s’ha multiplicat per dos entre el 1986 i el 2014, convertint-se en un dels principals problemes de salut de la nostra societat, especialment dels nens. Segons xifres de l’OMS, 1.800 milions d’adults tenien sobrepès el 2014 i 41 milions de menors de cinc anys també. L’augment de la ingesta d’aliments d’alt contingut calòric, rics en greixos, i el descens de l’activitat física són dues de les causes principals. Les malalties cardiovasculars i altres malalties com alguns càncers augmenten el seu risc amb l’obesitat, la qual també suposa problemes respiratoris, més risc d’hipertensió i alguns problemes psicològics.

El TOT publicarà en els següents dies més continguts relacionats amb aquest tema.