Carles Sorribes ha parlat sobre el tracte que han donat els mitjans internacionals al Procés. FOTO: Silvia Polanco

Societat

Sorribes: "Els mitjans Internacionals han estat equànimes en el tracte del Procés"

L'expert en el tracte que han fet els mitjans internacionals al procés, Carles Sorribes, ha parlat de la temàtica en l'acte de celebració del tercer aniversari d'elCugatenc

El mitjà local de Sant Cugat, elCugatenc, compleix tres anys d'existència. Per celebrar-ho, ha organitzat un acte en el que la comunicació i la influència que té la mateixa en la política ha estat el tema central. A més, per amanir la tarda, l'acte ha acabat amb una actuació musical a càrrec d'Ari Bofill.


La conferència s'ha basat en una entrevista entre el periodista i cap de redacció d'elCugatenc, Jordi Pascual, i l'investigador de la UPF, Carles Sorribes. La temàtica ha girat, en concret, en el paper dels principals mitjans de comunicació internacionals en el procés independentista català. The Washington Post, The New York Times, The Guardian, Le Figaro o el Frankfurter Allgemeine Zeitung han estat alguns dels mitjans que s'han analitzat en la conversa.
 

El cap de redacció de elCugatenc ha iniciat l'acte explicant que servia per fer una "triple celebració". "Celebrem els tres anys de elCugatenc, el primer aniversari de l'Assemblea Ciutadana del diari i el primer monogràfic, que vam publicar a l'abril".
 

A partir d'aquí, la conversa entre Pascual i Carles Sorribes s'ha basat en el tracte que han donat els mitjans internacionals al procés, des de l'any 2010. Carles Sorribes forma part d'un grup de recerca universitària sobre la matèria. "En trets generals hem vist que els mitjans internacionals han estat equànimes entre el relat espanyol i el relat català", ha iniciat Sorribes. En aquest sentit, però, Sorribes ha explicat que a partir de l'any 2012 "gràcies a l'ANC, Òmnium Cultural i les grans manifestacions, els mitjans van fer un gir en el tractament de la temàtica, fins que a partir del 2013 van començar a avalar el dret a decidir dels catalans".
 

Dins dels mitjans internacionals, però, el procés s'ha tractat des de perspectives diferents. "Els francesos i els italians són els que més han publicat sobre el tema", ha explicat Sorribes. "Els mitjans alemanys han fet molt d'èmfasi a les conseqüències econòmiques del procés i la d'una hipotètica Catalunya independent, mentre que els del Regne Unit han col·locat el focus en la importància que els catalana deliberin lliurement, això sí, amb un referèndum legal", ha afegit.
 

La recerca universitària sobre la temàtica va finalitzar amb l'1-O, tot i això, l'expert ha explicat que "després de l'1-O va haver una preocupació molt gran entre els corresponsals i es van col·locar de la banda de la Generalitat. A partir del 10 d'Octubre (quan Puigdemont va declarar unilateralment i suspendre cautelarment la independència), però, tot va tornar a fer un gir.
 

En la segona part de l'acte de celebració, Ari Bofill ha presentat en societat el seu primer disc, Hidden Soul, amb un concert que ha durat aproximadament una hora. Durant tot l'acte hi hagut servei de barra per amanir la jornada.