El Taller Jeroni de Moragas celebra el seu 50 aniversari
El Taller Jeroni de Moragas fa 50 anys que vetlla per oferir una millor qualitat de vida a les persones amb diversitat funcional, malaltia mental o trastorn de l’espectre autista (TEA)
El Taller Jeroni de Moragas aquest any commemora els seus 50 anys de trajectòria com a cooperativa de treball associat d’iniciativa social i sense afany de lucre i, per celebrar-ho, ha organitzat diferents activitats al llarg de l’any. De moment, està previst que el dissabte 11 de març al matí se celebri un acte commemoratiu popular per l’aniversari a la plaça d’Octavià. També inauguraran l’exposició fotogràfica Taller Jeroni de Moragas, 50 anys, 50 fotos al Claustre del Monestir, després d’un acte institucional que tindrà lloc a les 13:30 h.
Els orígens del taller
El Taller Jeroni de Moragas neix l’any 1973 arran de la necessitat d’oferir oportunitats laborals als adults amb discapacitat intel·lectual. El fet que va descobrir aquesta problemàtica va ser quan un grup d’alumnes de l’Escola Jeroni de Moragas amb discapacitat intel·lectual va assolir l’etapa escolar i es van veure desemparats a l’hora d’endinsar-se en el món laboral. Un grup de professionals, liderats per Salvador Strino, amb il·lusió i ganes, van voler resoldre aquesta necessitat.
L’any 1980 el Taller Jeroni de Moragas arriba a Sant Cugat, ubicat a una finca propietat de la Cooperativa Estel (cooperativa de pares i familiars de persones amb discapacitat), des de la necessitat mútua, i fruit de les bones sinergies entre ambdues entitats. La directora del Taller Jeroni de Moragas, Catherine Cope, ha explicat que un dels motius d’èxit ha estat el seu caràcter cooperatiu: “L’assemblea està composta per professionals, monitors, directors… totes les decisions de la direcció es prenen des del coneixement total de les persones usuàries del taller. Estem en contacte diàriament”.
Catherine Cope, directora del Taller Jeroni de Moragas: "Totes les decisions de la direcció es prenen des del coneixement total de les persones usuàries del taller"
Inserció laboral
Des de l’any 1973, el Taller Jeroni de Moragas es dedica a l’atenció de persones en risc d’exclusió social, procurant la seva integració en tots els aspectes de la vida: treball, habitatge, tutela, esport, oci. Avui dia, disposa d’un Centre Especial de Treball que ofereix suport sociolaboral i acompanyament a les persones amb diversitat funcional intel·lectual, malaltia mental o trastorn de l’espectre autista (TEA) i d’un Servei ocupacional d’inserció laboral (SOI) com a alternativa per aquelles persones amb manca de formació laboral o d’ofertes de treball. La intenció d’aquests serveis laborals és recuperar el talent de les persones amb dificultats i oferir un servei de qualitat a les empreses.
La cooperativa també compte amb un Servei d’Habitatge amb servei de llars residencials i amb una Fundació tutelar que ofereix un servei de suport a l’exercici de la capacitat jurídica i atenció integral. Actualment, hi ha 4 llars residencials a Sant Cugat, on conviuen 6-7 usuaris; la intenció d’aquesta iniciativa és assegurar la seva qualitat de vida, fomentant l’autonomia i la participació en totes les àrees de la seva quotidianitat.
Com una família
“Les persones usuàries ens diuen que els hi ha canviat la vida, perquè a casa seva no els deixaven fer res; ara no s’imaginen una vida sense Moragas, ja que és on viuen, treballen i on tenen els seus amics” ha explicat Catherine Cope, qui ha reconegut que pels membres de la cooperativa, Moragas també ha passat a ser part de la seva vida i del seu dia a dia. La directora ha explicat que és complicat desvincular-se emocionalment quan dediques tant de temps a estar amb els usuaris del taller, “ifins i tot va haver-hi una vegada, que un d’ells es trobava en una situació complicada i entre els diferents membres el vam acollir a casa nostra”.
Catherine Cope: "“Les persones usuàries ens diuen que els hi ha canviat la vida, perquè a casa seva no els deixaven fer res"
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.