Tomàs: "El Calendari dels pagesos ha evolucionat; s'adreça a un públic més jove"
La publicació compta amb 157 anys d'història, editada actualment pel santcugatenc Joan Tomàs
El Calendari dels pagesos, editat pel santcugatenc Joan Tomàs, és el calendari més antic que s'edita en llegua catalana. Fa 157 anys que s'edita, i aquest mes de gener ha entrat en vigor el de l'any 2018. Se n'editen anualment uns 50.000 exemplars que es poden adquirir per tres euros i mig a quioscs i llibreries.
El seu editor explica què és el Calendari dels pagesos.
Per a qui encara no el conegui, com presenten el Calendari dels pagesos?
Sempre dic que el Calendari dels pagesos és més que un calendari; és un almanac. De calendaris n'hi ha molts al mercat, amb els dies, el santoral... Un almanac engloba, a més a més, informació de molta més índole. En aquest cas, molta informació agrícola, perquè originàriament anava dirigit només als pagesos. Per això hi ha informació que pot ser útil als pagesos, com consells agrícoles un calendari de plantacions, previsions meteorològiques de l'any següent, informació astronòmica de sortides i postes de sol, la lluna, si hi ha eclipsis durant l'any, també s'anuncien, visibilitat dels planetes mes a mes... també rodolins i frases fetes del món de la pagesia... I últimament, sobretot, hem anat incorporant molts articles culturals, amb seccions com Saviesa popular on posem frases populars, una secció que es diu Canviant el món on recollim totes aquelles iniciatives agrícoles que tenen un valor afegit. Hi ha informacions de totes menes.
El més sorprenent de tot això és el tema de la previsió meteorològica. Com la fan?
Hi ha dues coses. Nosaltres tenim un fons documental de dades estadístiques que hem anat passant de generació en generació. Però, sobretot, fem servir les frases fetes de la pagesia, que per alguna cosa es feien, i els coneixements propis que tenim de les dites populars. Avui s'està perdent, però hi ha la famosa setmana dels barbuts, l'estiuet de sant Martí... si saps quan és sant Martí, sap que prop sempre ve una calorada d'última hora, per exemple. Fem servir el sentit comú i els coneixements del que tenim.
S'ajusta a la realitat actualment?
Hem de dir que cada cop ens costa més fer previsions a causa del canvi climàtic, que realment ens està distorsionant molt totes les previsions que fem. Això també ho diuen els meteoròlegs professionals, que totes les previsions matemàtiques que feien cada cop s'ajusten menys a la realitat. Aquests dies, la calor que ha fet no és normal, perquè estadísticament mai havia fet una temporada tan llarga de sequera, amb unes temperatures tan altes, la primera quinzena de gener.
Fa 157 anys que s'edita el Calendari. Com ha evolucionat?
Bàsicament, la quantitat d'informació que s'incorpora. Al principi era un calendari, bàsicament, amb quatre dades astronòmiques, i algun consell a l'agricultor. Ara, cada cop intentem aconsellar menys a l'agricultor, perquè l'agricultor avui en dia està molt més ben informat que abans, i el que podem fer és parlar sobre coses populars o coses molt específiques. En canvi, sobretot hem incorporat tota una sèrie d'informació dirigida a la gent més joves, de ciutat, que té un hort urbà, que li torna a agradar el tema de les herbes medicinals... Per exemple, l'any passat vam incorporar un calendari de fruites i hortalisses de temporada, perquè la gent jove sàpiga que ha de trobar al mercat mes a mes. El que intentem fer és dirigir-lo cap a gent que no sigui específicament pagesa, i sobretot a la gent jove.
Veiem que la utilitat del Calendari ha canviat, doncs, i que pot ser útil a llocs com Sant Cugat, on cada cop hi ha més horts urbans...
De fet, és un dels sectors de la població que l'està comprant. Sempre he dit que de pagesos n'hi ha molts menys que números de calendari que venem cada any. Realment, s'està incorporant una franja de població diferent de l'estrictament pagesa d'abans.